Klinikum

Tisztelt Kollégák! - A Figyelő 2017;1

NAGY György

2017. FEBRUÁR 09.

A biológiai terápiák mellett a célzott szintetikus DMARD-ok (tsDMARD) új terápiás lehetőséget jelentenek RA-ban. Polgár Anna osztályvezető főorvos asszony közleményében a tsDMARD-csoportba tartozó JAK-gátlók hatásmechanizmusát ismerteti.

A biológiai készítmények szabadalmi védettségének lejártával megjelennek az eredeti gyógyszerek követői, a biohasonló készítmények, melyek törzskönyvezése pontosan szabályozott, a gyártóknak klinikai vizsgálatokkal kell igazolniuk az eredeti készítményt „követő”, biohasonló készítmények hatékonyságát és biztonságosságát. Hodinka László osztályvezető főorvos úr cikkében részletesen áttekinti a biohasonlók alkalmazására vonatkozó legújabb ismereteket, definiálja a gyógyszercsoportra vonatkozó legfontosabb fogalmakat, mint a felcserélhetőség, az extrapoláció és az immunogenitás.

Ma már számos hatékony készítmény áll rendelkezésre a gyulladásos reumatológiai kórképek kezelésére. Mivel ezek a betegségek gyakran fogam­zóképes korú betegeknél alakulnak ki, alapvető fontosságú a családtervezés figyelembevétele a megfelelő terápiás stratégia kialakításakor. SLE-ben meg­különböztetett figyelmet kell fordítani a gyermekvállalás idején a betegek terápiás vezetésére. Az SLE-vel gyakran együtt járó és potenciálisan szülészeti szövődményt okozó antifoszfolipid-szindróma korai diagnózisa és szakszerű kezelése elengedhetetlen része a betegek gondozásának. Gyulladásos reumatológiai kórképekben a reumatológus és a szülész-nőgyógyász összehangolt tevékenysége nélkülözhetetlen a családtervezéshez. A témával kapcsolatos legfrissebb irodalmi adatokat a reumatológus szemszögéből Sevcic Krisztina főorvos asszony, a szülész szempontjai alapján Pajor Attila professzor úr foglalja össze. A két közlemény bemutatja a gyermekvállalás legfontosabb gyakorlati problémáit RA-ban és SLE-ben, tárgyalja azok okait, továbbá segítséget nyújt számos gyakorlati kérdés megoldásában is.

A Figyelő korábbi cikkeiben olvashattak a krónikus gyulladásos kórképek cardiovascularis (CV) rizikójáról. A CV rizikó felmérése és a rizikótényezők csökkentése a betegek gondozásának kulcsfontosságú része. Wikonkál Norbert professzor úr cikkében áttekinti a psoriasis és cardiovascularis megbetegedések kapcsolatát.

Szabó Brigitta közleményében bemutatja a juvenilis idiopathiás arthritis formáit, leírja az ízületi punkció menetét, esetleges szövődményeit, hangsúlyozva a szakdolgozói teendőket.


Reméljük, hogy A Figyelőnek ez a száma is elnyeri érdeklődésüket.


Szívélyes üdvözlettel:
Nagy György
egyetemi docens
főszerkesztő


Budapest, 2016. november 19.


Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.
1123 Budapest, Alkotás u 53. MOM Park, A épület /Tel: 4883700/
www.pfizer.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Klinikum

Gyermekreumatológiai panaszok, tünetek értékelése szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2017;1

SZABÓ Brigitta

A krónikus ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) nemcsak felnőtt-, hanem gyermekkorban is előfordul, bár jóval ritkábban, és a két kórkép között számos különbség van. A betegség felismerése sokszor késik, mert a felnőttekkel szemben a gyermekek kevésbé panaszkodnak. A szülők sokszor a sántítást, reggeli ízületi merevséget vagy kisgyermekeknél fürdetés során a látványos ízületi duzzanatot észlelik, és ezzel viszik a gyermeket orvoshoz.

Klinikum

A biohasonlók térhódítása - A Figyelő 2017;1

HODINKA László

A biológiai terápia első célzott hatásmódú készítményeinek szabadalmi védettsége lejárt. Így számos kisebb méretű proteinkészítmény után a bonyolult szerkezetű makromolekulák másolatainak kifejlesztése, gyártása és forgalmazása is lehetővé vált. Kifejlesztésük alapja a visszafejtés (reverse engineering).

Klinikum

A glükokortikoid-receptorok jelentősége lupusos betegek glükokortikoidra adott terápiás válaszának meghatározásában - A Figyelő 2015;1

BAZSÓ Anna

A szisztémás lupus erythematosus (SLE) kezelése a mai napig kihívást jelenthet mind a kezelőorvos, mind a beteg számára, a „treat-to-target”, azaz a célterápia, természetesen a remisszió elérése mellékhatások nélkül. A komplett remisszió klinikai és szerológiai tünetmentes állapotot, stabilitást jelent, amely során a beteg terápiamentes állapotban van.