Klinikum

Tisztelt Kollégák! - A Figyelő 2016;1

NAGY György

2016. OKTÓBER 11.

A gyulladásos reumatológiai kórképekben a betegeink életkilátásait és élet mi nőségét jórészt a cardiovascularis (CV) rizikó határozza meg. A bővülő terápiás fegyvertár birtokában egyre több kísérletes és klinikai kutatás irányul a szisztémás autoimmun betegségek és a CV kórképek sokrétű kapcsolatának vizsgálatára, továbbá szakmai ajánlások is segítik a napi klinikai döntéshozatalt. A Figyelő jelen számának első két közleménye a CV rizikót mutatja be reumatológiai kórképekben, a patomechanizmustól a napi klinikai gyakorlatig számos szempontot sorra véve. Szekanecz Zoltán professzor úr írásában bemutatja a CV rizikót a reumatológus szemszögéből. Olvashatunk a közleményben a leg főbb CV rizikótényezőkről, a CV rizikó meghatározásának módjairól, a prevencióról és az EULAR-ajánlásokról. Kerekes György egyetemi adjunktus úr közleményének a témája szintén a reumatológiai betegségek és a CV rizikó más megközelítésből: a kardiológus szemszögéből. A cikkben olvashatunk a gyulladás érrendszerre kifejtett hatásairól, CV rizikófaktorokról és a CV mortalitási adatok változásának okairól, a ritka reumatológiai betegségek kardiológiai manifesztációiról, az echokardiográfia mint szűrővizsgálat jelentőségéről és a megelőzés lehetőségeiről. A két közlemény gyakorlati szempontokban is bővelkedő áttekintése mai ismereteinknek a CV rizikó és a reumatológiai betegségek témában.

A spondylarthritisek (SpA) patogeneziséről alapvető fontosságú, a gyógyszeres kezelés új irányait is meghatározó, érdekes kutatási eredmények láttak nap világot az elmúlt években. Kovács László egyetemi docens úr közleményében részletesen bemutatja a legújabb kutatásokat. Olvashatunk az IL-23, a Th -17 sej tek, a HLA-B27 patogenetikai szerepéről, az enthesitiskoncepció fejlő dé sé ről, újabb bizonyítékairól, a csontképződésről és a mechanotranszdukció szerepéről. A közlemény bemutatja a bélrendszerben zajló gyulladás szerepét az SpA kialakulásában.A cikkben bemutatott patogenetikai láncolat újabban feltárt elemei jelentősen gyarapítják az SpA patogeneziséről rendelkezésre álló ismereteinket.

Ma már jól ismert, hogy a CV betegségek és számos rosszindulatú daganatos betegség mellett a rheumatoid arthritis (RA) patogenezisében is meghatározó szerepet játszik a dohányzás. Kiss Emese professzor asszony cikkében áttekinti a dohányzás szerepét RA-ban. Rámutat a tüdőben zajló patogenetikai folyamatoknak a tolerancia áttörésében betöltött szerepére, a dohányzás és a citrullinált proteinek ellen termelődő antitestek kapcsolatára, illetve a parodontitis és az RA összefüggéseire. A közlemény számos klinikai és kísérletes kutatás alapján hangsúlyozza a dohányzás kerülésének fontosságát. Lányi Éva főorvos asszony írásában az ACR- és az EULAR-ajánlások alapján bemutatja a legfontosabb új irányvonalakat az RA kezelésében. Margitháziné Szabó Emese közleményében az adherencia jelentőségét tárgyalja a reumatológiai betegek ellátásában.

Reméljük, hogy A Figyelőnek ez a száma is elnyeri érdeklődésüket.

Szívélyes üdvözlettel:
Dr. med. habil. Nagy György
egyetemi docens
főszerkesztő

ENR-2016-08-02, lezárva: 2016. augusztus 22.Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.
1123 Budapest, Alkotás u 53. MOM Park, A épület /Tel: 4883700/
www.pfizer.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A patient-reported outcome szerepe a psoriasis kezelésében - A Figyelő 2015;2

WIKONKÁL Norbert

A psoriasis bőrtünetei szemmel láthatóak, emiatt nagyon jelentősek a betegség pszichés vonzatai. Az utóbbi években számos tanulmány eredménye bizonyította, hogy az életminőség-csökkenés mértéke eléri a súlyos szívbetegségben, cukorbetegségben vagy egyéb krónikus betegségben szenvedők életminőség-romlását.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és cardiovascularis kockázat – ahogyan azt a kardiológus látja - A Figyelő 2016;1

KEREKES György

A rheumatoid arthritisben (RA) szenvedő betegek esetében már az 1950-es években leírták az érelmeszesedésre való fokozott hajlamot és az ehhez társuló magas szív- és érrendszeri halálozást. Miközben az átlagpopuláció halálozási adatai az utóbbi fél évszázadban jelentősen javultak, az RA-ban mért cardiovascularis (CV) mortalitási mutatók érdemben nem változtak.

Klinikum

A kis dózisú acetilszalicilsav nem megfelelő alkalmazása a kardiológiai prevencióban

Az acetilszalicilsavval végzett kezelés 32%-kal képes csökkenteni az első szívroham kockázatát és 15%-kal a szívroham, stroke és vascularis eredetű halál kombinált kockázatát.

COVID-19

A renin-angiotenzin-aldoszteron rendszert gátló gyógyszerek és a Covid-19 kockázata

A közlemény eredményei alapján, az 5 vizsgált, leggyakrabban alkalmazott vérnyomáscsökkentő gyógyszercsoport közül egyik sem növelte jelentősen a pozitív Covid-19 tesztnek a valószínűségét, illetve, hogy a pozitív teszteredményű betegek között súlyosabb lesz a betegség lefolyása.

COVID-19

Cardiovascularis betegség, gyógyszeres kezelés és mortalitás Covid-19-ben

Az eredmények nem igazolják azt a korábbi aggodalmat, hogy az ACE-gátlók vagy az ARB-k szedése kedvezőtlenül befolyásolhatná a cardiovascularis alapbetegségben szenvedő, Covid-19 miatt kórházban kezelt páciensek mortalitását.