Klinikum

Tisztelt Kollégák! - A Figyelő 2016;1

NAGY György

2016. OKTÓBER 11.

A gyulladásos reumatológiai kórképekben a betegeink életkilátásait és élet mi nőségét jórészt a cardiovascularis (CV) rizikó határozza meg. A bővülő terápiás fegyvertár birtokában egyre több kísérletes és klinikai kutatás irányul a szisztémás autoimmun betegségek és a CV kórképek sokrétű kapcsolatának vizsgálatára, továbbá szakmai ajánlások is segítik a napi klinikai döntéshozatalt. A Figyelő jelen számának első két közleménye a CV rizikót mutatja be reumatológiai kórképekben, a patomechanizmustól a napi klinikai gyakorlatig számos szempontot sorra véve. Szekanecz Zoltán professzor úr írásában bemutatja a CV rizikót a reumatológus szemszögéből. Olvashatunk a közleményben a leg főbb CV rizikótényezőkről, a CV rizikó meghatározásának módjairól, a prevencióról és az EULAR-ajánlásokról. Kerekes György egyetemi adjunktus úr közleményének a témája szintén a reumatológiai betegségek és a CV rizikó más megközelítésből: a kardiológus szemszögéből. A cikkben olvashatunk a gyulladás érrendszerre kifejtett hatásairól, CV rizikófaktorokról és a CV mortalitási adatok változásának okairól, a ritka reumatológiai betegségek kardiológiai manifesztációiról, az echokardiográfia mint szűrővizsgálat jelentőségéről és a megelőzés lehetőségeiről. A két közlemény gyakorlati szempontokban is bővelkedő áttekintése mai ismereteinknek a CV rizikó és a reumatológiai betegségek témában.

A spondylarthritisek (SpA) patogeneziséről alapvető fontosságú, a gyógyszeres kezelés új irányait is meghatározó, érdekes kutatási eredmények láttak nap világot az elmúlt években. Kovács László egyetemi docens úr közleményében részletesen bemutatja a legújabb kutatásokat. Olvashatunk az IL-23, a Th -17 sej tek, a HLA-B27 patogenetikai szerepéről, az enthesitiskoncepció fejlő dé sé ről, újabb bizonyítékairól, a csontképződésről és a mechanotranszdukció szerepéről. A közlemény bemutatja a bélrendszerben zajló gyulladás szerepét az SpA kialakulásában.A cikkben bemutatott patogenetikai láncolat újabban feltárt elemei jelentősen gyarapítják az SpA patogeneziséről rendelkezésre álló ismereteinket.

Ma már jól ismert, hogy a CV betegségek és számos rosszindulatú daganatos betegség mellett a rheumatoid arthritis (RA) patogenezisében is meghatározó szerepet játszik a dohányzás. Kiss Emese professzor asszony cikkében áttekinti a dohányzás szerepét RA-ban. Rámutat a tüdőben zajló patogenetikai folyamatoknak a tolerancia áttörésében betöltött szerepére, a dohányzás és a citrullinált proteinek ellen termelődő antitestek kapcsolatára, illetve a parodontitis és az RA összefüggéseire. A közlemény számos klinikai és kísérletes kutatás alapján hangsúlyozza a dohányzás kerülésének fontosságát. Lányi Éva főorvos asszony írásában az ACR- és az EULAR-ajánlások alapján bemutatja a legfontosabb új irányvonalakat az RA kezelésében. Margitháziné Szabó Emese közleményében az adherencia jelentőségét tárgyalja a reumatológiai betegek ellátásában.

Reméljük, hogy A Figyelőnek ez a száma is elnyeri érdeklődésüket.

Szívélyes üdvözlettel:
Dr. med. habil. Nagy György
egyetemi docens
főszerkesztő

ENR-2016-08-02, lezárva: 2016. augusztus 22.Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.
1123 Budapest, Alkotás u 53. MOM Park, A épület /Tel: 4883700/
www.pfizer.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, kardiális vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A ketontestek terápiás potenciálja cardiovascularis betegségben

A ketontestek cardiovascularis hatásai túlmutatnak az energetikán: vasodilatatorok, gyulladásgátló, vérnyomás- és testsúlycsökkentő hatással bírnak.

Klinikum

A kis dózisú acetilszalicilsav nem megfelelő alkalmazása a kardiológiai prevencióban

Az acetilszalicilsavval végzett kezelés 32%-kal képes csökkenteni az első szívroham kockázatát és 15%-kal a szívroham, stroke és vascularis eredetű halál kombinált kockázatát.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és cardiovascularis kockázat – ahogyan azt a kardiológus látja - A Figyelő 2016;1

KEREKES György

A rheumatoid arthritisben (RA) szenvedő betegek esetében már az 1950-es években leírták az érelmeszesedésre való fokozott hajlamot és az ehhez társuló magas szív- és érrendszeri halálozást. Miközben az átlagpopuláció halálozási adatai az utóbbi fél évszázadban jelentősen javultak, az RA-ban mért cardiovascularis (CV) mortalitási mutatók érdemben nem változtak.

Klinikum

A zöld környezet és a kardiovaszkuláris betegségek

A zöld környezet a légszennyezettségen kívül a zaj- és fényszennyezettséget csökkentve is szignifikánsan csökkenti a CVD-kockázatot, mivel a zaj- és fényszennyezettség jelentősen növeli a CVD kockázati tényezőinek számító diabétesz, elhízás és inzulinrezisztencia, illetve alvászavar előfordulását. A zöld társadalmi környezet nagyobb szabadidős aktivitást tesz lehetővé, alacsonyabb benne a bűnelkövetés, csökkenti a stresszt és a depressziót, és a lakók nagyobb elégedettségét eredményezi, legnagyobb mértékben a krónikus stresszt megélők körében.

Klinikum

A patient-reported outcome szerepe a psoriasis kezelésében - A Figyelő 2015;2

WIKONKÁL Norbert

A psoriasis bőrtünetei szemmel láthatóak, emiatt nagyon jelentősek a betegség pszichés vonzatai. Az utóbbi években számos tanulmány eredménye bizonyította, hogy az életminőség-csökkenés mértéke eléri a súlyos szívbetegségben, cukorbetegségben vagy egyéb krónikus betegségben szenvedők életminőség-romlását.