Klinikum

Tisztelt Kollégák! - A Figyelő 2015;1

NAGY György

2016. JÚLIUS 05.

A biológiai terápiás készítmények alapjaiban változtatták meg a gyulladásos reumatológiai betegségek kezelési stratégiáját, és a betegek többségénél igen hatékonyan alkalmazhatóak. A látványos fejlődés mellett számos fontos kérdésre ma még nem tudunk válaszolni, így például hogy melyik betegnek milyen gyógyszer(ek) lesznek a leghatékonyabbak; meddig alkalmazzuk a kezelést, vagy mi lehet az elsődleges/másodlagos hatástalanság magyarázata. Ezekre a problémákra gyógyszervizsgálatok, regiszteradatok feldolgozása részben választ adhat, továbbá szükséges azt is pontosan megértenünk, hogy mi történik a fehérjetermészetű gyógyszerekkel a szervezetbe jutásukat követően. Ma már tudjuk, hogy a biológiai terápiák immunogének lehetnek, és az ellenük termelődő antitestek szintje mérhető, ami különösen a gyógyszerszint mérésével párhuzamosan adhat a terápiás stratégiát is befolyásoló eredményt. Sütő Gábor professzor úr cikkében bemutatja a biológiai terápiák immunogenitásáról elérhető legújabb ismereteket.

A krónikus gyulladásos betegségekhez társuló osteoporosis korai diagnosztikája és megfelelő kezelése alapvető fontosságú. A TNF-α-gátlók csontra kifejtett hatását Szekeres László főorvos úr mutatja be írásában.

Jelentősen hozzájárul betegeink hatékony kezeléséhez a szoros együttműködés a szakdolgozó kollégákkal. Különösen fontos az orvosok és a szakdolgozók koordinált munkája a gyermekek ellátásában, ahol az ápolók a szakszerű gyógyítás mellett a betegek és családjuk pszichés vezetésében is meghatározó szerepet játszanak. Szabó Brigitta közleményében bemutatja a juvenilis idiopathiás arthritis formáit, kezelési lehetőségeit és a szakdolgozók szerepét a beteg gyermekek gondozásában.

A methotrexat (MTX) az egyik leggyakrabban alkalmazott gyógyszer a reumatológiában, rendkívül nagy tapasztalat áll rendelkezésre az MTX hatékonyságára és biztonságosságára vonatkozóan. Az MTX-kezelés egyik mellékhatása a hepatotoxicitás, ami fontos terápiás döntések elé állíthatja a kezelőorvost. Korda Judit főorvos asszony cikkében részletesen áttekinti az MTX-kezelés hepatotoxicitásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, különös tekintettel a rheumatoid arthritisben és a psoriasisban alkalmazott MTX-kezelésre.

Szisztémás lupus erythematosusban (SLE) a szteroidkezelés jelenleg is alapvető része a gyógyszeres terápiának. A klinikai gyakorlatban a betegek között jelentős különbséget kaphatunk a szteroidkezelésre adott terápiás válasz vonatkozásában, aminek az oka ma még nem ismert. Bazsó Anna közleményében az SLE-ben megfi gyelhető eltérő szteroidérzékenység lehetséges okait tekinti át, kiemelve a glükokortikoid-receptorok esetleges szerepét.

Reméljük, hogy A Figyelőnek ez a száma is elnyeri érdeklődésüket.
Szívélyes üdvözlettel:
Dr. med. habil. Nagy György
egyetemi docens
főszerkesztő
Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.
1123 Budapest, Alkotás u 53. MOM Park, A épület /Tel: 4883700/
www.pfizer.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A biológiai terápia leépítésének tapasztalatai rheumatoid arthritisben - A Figyelő 2015;2

ROJKOVICH Bernadette

Rheumatoid arthritisben (RA) a krónikus progresszív ízületi gyulladás krónikus fájdalomhoz, az ízületek destrukciójához, funkciókárosodáshoz, a komorbiditások révén élethosszcsökkenéshez vezet. A krónikus gyulladás minél korábbi megfékezése javítja a betegség hosszú távú lefolyását, az ízületi károsodások kialakulását.

Klinikum

A biológiai terápia 15 éve - A Figyelő 2015;2

HOLLÓ Péter

Mintegy 15 évvel ezelőtt új fejezet kezdődött a gyógyszergyártásban: megjelentek az első olyan szerek, melyekkel egy adott betegség patomechanizmusába célzottan tudunk a kulcsfontosságú molekulák gátlása révén beavatkozni. Legfőbb jellemzőjük, hogy biotechnológiai úton előállított, fehérjetermészetű molekulák, a gátolni tervezett molekulák vagy receptoraik antitestjei.

Klinikum

Juvenilis idiopathiás arthritis – biológiai terápiával kapcsolatos teendők és a kommunikáció jelentősége szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2015;1

SZABÓ Brigitta

A krónikus ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis,RA) nemcsak felnőtt-, hanem gyermekkorban is előfordul, bár jóval ritkábban, és a két kórkép között számos különbség van. A betegség felismerése sokszor késik, mert a felnőttekkel szemben a gyermekek kevésbé panaszkodnak. A juvenilis idiopathiás arthritis ( JIA) krónikus, autoimmunbetegség, ami hosszan tartó ízületi gyulladással jár.

Klinikum

A biológiai terápiás szerek immunogenitásának szerepe a gyakorlatban - A Figyelő 2015;1

SÜTŐ Gábor

A rheumatoid arthitis kezelésében a TNF-α-gátló biológiai terápia az egyik legjelentősebb gyógyszercsoport a hagyományos betegségmódosító szerekre nem megfelelően reagáló betegeknél. A biológiai szerek fehérjetermészetüknél fogva immunogének.

Klinikum

Betegség kimeneteli vizsgálat felnőtt JIA-s betegek körében

A jelenlegi terápiás protokollok már lehetővé teszik a klinikailag inaktív betegség elérését betegek nagy részében, a jó állapot fenntartásához azonban a betegek gyakran hosszú ideig kapnak egy vagy akár többféle gyógyszeres kezelést és egyre többen éveken át biológiai terápiát.