Németországi E. coli járvány- Mit kezdjünk vele?
2011. AUGUSZTUS 15.
2011. AUGUSZTUS 15.
Németországban már lecsengőben van az Enterohemorrhágiás Escherichia coli (EHEC) okozta megbetegedések száma, de több európai országban, sőt a tengerentúlon is megjelent. A kórokozóra az E. coli a baktériumok patogén tulajdonságainak szokatlan kombinációja jellemző: részben, enteroaggregatív (EAggEC), mely az antibiotikumok széles skálájával szembeni rezisztenciával társul, illetve 2-es típusú Shiga toxint termel (STEC).
Egyértelműen kimondható, hogy élelmiszer eredetű járványról van szó, a jelenlegi ajánlások feloldják a nyers paradicsom, uborkára vonatkozó fogyasztási óvatosságot, viszont nem ajánlják a nyers csírák és minden Alsó-Szászországból származó élelmiszer fogyasztását.
Az ANTSZ részletes utasítást adott ki, hogy mikor kell erre a fertőzésre gondolnunk. A betegség inkubációs ideje 3-10 nap, ismertek tünetmentes hordozók is. A leggyakoribb tünet a véres hasmenés, de a hasmenés előfordult vérzés nélkül is. A jelenlegi járvány - ellentétben a korábbi EHEC fertőzéssekkel szemben - elsősorban felnőtteket érint, némi női predominantiával. Gyermekeknél gyakran hányás alakult ki, hasmenés nélkül. A fehérvérsejtszám csak kismértékben emelkedett, volt olyan beteg, ahol normális maradt, a CRP érték jellemzően 15-35mg/l között volt. A betegek 20-30%-ban tipikusan hirtelen fejlődött ki a hemolitikus uraemia szindróma a jellemző laborparaméterekkel (LDH, se bilirubin szint emelkedése, trombocitaszám és hemoglobin érték csökkenése). A betegeket intenzív osztályon kell kezelni, a kezelésnek elsősorban a folyadék és az ásványianyag-pótlásra kell irányulnia. Antibiotikum-kezelés nem javasolt, mert az elölt baktériumokból még több toxin kerülhet a keringésbe, a németországi adatok alapján penicillinszármazékokra és a III. generációs antibiotikumokra rezisztens, a carbepenemekre, a rifaximinre és ciprofloxacinra nem. Antibiotikus kezelésre csak ritkán, az elhúzódó, súlyos esetekben lehet szükség. A diagnózis megerősítésére az OEK (Országos Epidemilógiai Központ) referencia laborjában van lehetőség. A O104 szerotípus percek alatt kimutatható, a specifikus antigének kimutatása PCR-ral történik.
Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kis János Tibor
További információ érhető el az alábbi zöld számon: 06 (80) 204-217 Hívható: Hétfőtől-péntekig 9.00-15.00
illetve honlapokon: www.oek.hu, www.antsz.hu
Forrás: Epidemic Profile of Shiga-Toxin–Producing Escherichia coli O104:H4 Outbreak in Germany — Preliminary Report
Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma
Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.
Klinikum
A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.
Direkt kapcsolat van az antibiotikum-expozíció és az akut pszichózis között, állapította meg a Brain, Behavior, & Immunity – Health című szaklap tanulmánya. Az egyesült államokbeli kutatók cikke az első olyan tanulmány, ami az egyes antibiotikumok pszichiátriai mellékhatásainak (insomnia, hallucináció, delúzió, delírium, katatónia, paranoia, érzelmi elszíntelenedés, pszichózis) gyakoriságát értékeli.
A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.
A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.
A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.
Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.
Klinikum
A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.
Egészségpolitika
Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
4.
HOZZÁSZÓLÁSOK
0 hozzászólás