Klinikum

Negatív hurkok az iskolában

2011. OKTÓBER 24.

Rész és egész viszonya régóta tudományos érdeklődés középpontjában áll. A bonyolult természetes és szociális rendszerek esetében e kapcsolat megértésében jelentős szerepet játszik a hálózatkutatás.

A régi, „lágy” holisztikus szemlélettel szemben, mely azt sugallja, hogy minden mindennel összefügg, egyre fontosabbá válik az újabb, „keményebb” szemlélet, mely számszerű adatokkal mutatja be, hogy pontosan mi áll kapcsolatban mivel és milyen mértékben. Azokban a rendszerekben, melyek felépítésében és működésében kulcsfontosságúak az alkotó elemek közti kapcsolatok, eredményesen alkalmazható a hálózatelemzés jól kidolgozott eszközrendszere. Ilyenek például az ökológiai és szociális rendszerek.

A kétféle rendszer közti hasonlóságok és az ökológiai adatok gyakori hiánya miatt egyes közösségökológiai problémák megértését segítheti a kétféle rendszer összehasonlítása. Ilyen kérdés lehet például a kulcsszereplők megtalálása egy hálózatban (vö. kulcsfajok illetve sztárok), a hálózat összetételének hirtelen megvátozásai (vö. invázió/extinkció illetve belépés a csoportba/kilépés a csoportból) vagy a kapcsolatok minőségének vizsgálata a hálózat stabilitásának tükrében (vö. versengés és együttműködés mintázatai).

Akár egy általános iskolai osztály vizsgálata is hasznos lehet az ökológiai rendszerek alaposabb megismerésében, legalább néhány érdekes hipotézist inspirálhat. A tanulók között kialakuló kapcsolatok és azok időbeli változásainak elemzése segíthet felismerni hiányosságokat ökológiai hálózatok kutatásában. Így például a tanulók közti pozitív és negatív kapcsolatok aránya idővel állandó maradt ugyan, viszont jelentősen változott a mintázatuk: csökkent a negatív hurkok aránya.

Ezáltal az osztály a strukturális egyensúly felé haladt, mely fontos információ lehet természetes rendszerek esetében is. Sajnos ökológiai hálózatok elemzésekor nagyon ritka, hogy a számszerűsített kapcsolatok „előjele” ismert, és lehetőség van a negatív és pozitív hálózatokat külön-külön vizsgálni. Ezzel hasznos információk vesznek el, hiszen ahogy az iskolai példa is mutatja, a negatív (versengés) és pozitív (együttműködés) hálózatok tulajdonságai és dinamikája jelentősen különbözik egymástól, és ezek a különbségek ökológiai hálózatok esetén rejtve maradnak.

Az ilyen és ehhez hasonló hiányosságok feltérképezése és megszüntetése fellendítheti a hálózatkutatás interdiszciplináris alkalmazását, melyen keresztül lehetővé válhat a bonyolult rendszerek változásainak előrejelzése illetve akár befolyásolása is.

Szemlézte: Déri Eszter PhD
Eredeti közlemény: F. Jordan (2009) Children in time: community organization in social and ecological systems. Current Science, 97:1579-1585
Letölthető: http://www.cosbi.eu/templates/cosbi/php/get_paper.php?id=514

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

Pszichózis mint az antibiotikumok mellékhatása

Direkt kapcsolat van az antibiotikum-expozíció és az akut pszichózis között, állapította meg a Brain, Behavior, & Immunity – Health című szaklap tanulmánya. Az egyesült államokbeli kutatók cikke az első olyan tanulmány, ami az egyes antibiotikumok pszichiátriai mellékhatásainak (insomnia, hallucináció, delúzió, delírium, katatónia, paranoia, érzelmi elszíntelenedés, pszichózis) gyakoriságát értékeli.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

COVID-19

A SARS-CoV-2 fertőzés (nem is olyan) ritka kardiális szövődménye: a szívizomgyulladás

Érdekes közlemény jelent meg a Lancet Klinikai esetbemutatások rovatában április 23-án egy Dél-Franciaországban észlelt myocarditis kapcsán, melyet a COVID-19 egyértelmű szövődményének tartottak a szerzők. Egy korábban jó karban lévő, 69 éves Lombardiából érkezett olasz férfi nizzai nyaralása során hasmenést, hányást tapasztalt, majd 7 nappal később a COVID-fertőzés tipikus tüneteit produkálva (köhögés, 39 C fokos láz, légszomj) került a Nizzai Egyetemi Kórház Sürgősségi Osztályára, ahonnan azonnal az Intenzív Osztályra szállították. Súlyos heveny légzési elégtelenség, respiratorikus distress, súlyos hypoxia miatt mechanikus lélegeztetésre szorult. Laborértékeiben normális Hb- és vérlemezkeszint, leukocytosis (Fvs: 14.9 G/l), balra tolt vérkép (neutrofil: 89%, lymphocyta: 7%, monocyta: 4%, eosinophil és basophil sejtek: 0-0%) igazolódott. Astrupja acidózist (pH: 7.27), 45.3 Hgmm-es pCO2-t és 146 Hgmm-es PO2-t mutatott, 98.2%-os O2-szaturációval. A beteg előzményeiben mindössze hypertonia szerepelt, melyre 2.5mg bisprolol kezelést kapott, tehát súlyos alapbetegsége nem volt.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.