Klinikum

Negatív hurkok az iskolában

2011. OKTÓBER 24.

Rész és egész viszonya régóta tudományos érdeklődés középpontjában áll. A bonyolult természetes és szociális rendszerek esetében e kapcsolat megértésében jelentős szerepet játszik a hálózatkutatás.

A régi, „lágy” holisztikus szemlélettel szemben, mely azt sugallja, hogy minden mindennel összefügg, egyre fontosabbá válik az újabb, „keményebb” szemlélet, mely számszerű adatokkal mutatja be, hogy pontosan mi áll kapcsolatban mivel és milyen mértékben. Azokban a rendszerekben, melyek felépítésében és működésében kulcsfontosságúak az alkotó elemek közti kapcsolatok, eredményesen alkalmazható a hálózatelemzés jól kidolgozott eszközrendszere. Ilyenek például az ökológiai és szociális rendszerek.

A kétféle rendszer közti hasonlóságok és az ökológiai adatok gyakori hiánya miatt egyes közösségökológiai problémák megértését segítheti a kétféle rendszer összehasonlítása. Ilyen kérdés lehet például a kulcsszereplők megtalálása egy hálózatban (vö. kulcsfajok illetve sztárok), a hálózat összetételének hirtelen megvátozásai (vö. invázió/extinkció illetve belépés a csoportba/kilépés a csoportból) vagy a kapcsolatok minőségének vizsgálata a hálózat stabilitásának tükrében (vö. versengés és együttműködés mintázatai).

Akár egy általános iskolai osztály vizsgálata is hasznos lehet az ökológiai rendszerek alaposabb megismerésében, legalább néhány érdekes hipotézist inspirálhat. A tanulók között kialakuló kapcsolatok és azok időbeli változásainak elemzése segíthet felismerni hiányosságokat ökológiai hálózatok kutatásában. Így például a tanulók közti pozitív és negatív kapcsolatok aránya idővel állandó maradt ugyan, viszont jelentősen változott a mintázatuk: csökkent a negatív hurkok aránya.

Ezáltal az osztály a strukturális egyensúly felé haladt, mely fontos információ lehet természetes rendszerek esetében is. Sajnos ökológiai hálózatok elemzésekor nagyon ritka, hogy a számszerûsített kapcsolatok „előjele” ismert, és lehetőség van a negatív és pozitív hálózatokat külön-külön vizsgálni. Ezzel hasznos információk vesznek el, hiszen ahogy az iskolai példa is mutatja, a negatív (versengés) és pozitív (együttműködés) hálózatok tulajdonságai és dinamikája jelentősen különbözik egymástól, és ezek a különbségek ökológiai hálózatok esetén rejtve maradnak.

Az ilyen és ehhez hasonló hiányosságok feltérképezése és megszüntetése fellendítheti a hálózatkutatás interdiszciplináris alkalmazását, melyen keresztül lehetővé válhat a bonyolult rendszerek változásainak előrejelzése illetve akár befolyásolása is.

Szemlézte: Déri Eszter PhD
Eredeti közlemény: F. Jordan (2009) Children in time: community organization in social and ecological systems. Current Science, 97:1579-1585
Letölthető: http://www.cosbi.eu/templates/cosbi/php/get_paper.php?id=514

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

COVID-19

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

A Covid19 embert próbáló kihívás elé állította az egész társadalmat, de pillanatnyilag talán a legnagyobb teher az egészségügyben és a szociális szférában dolgozókra hárul. Munkájukra égetőbb szükség van, mint valaha, éppen ezért fontos, hogy nekik is legyenek megküzdési stratégiáik a kialakult krízishelyzet kezelésére. Mind a világjárvány képe, az azt kísérő félelem szorongást, stresszt okoz, a sok esetben azt kísérő izoláció is komoly lelki terhet jelent. Hogyan észlelhetjük egymáson és enyhíthetjük a nyomást, oldhatjuk meg az esetleg ezt kísérő szimptómákat? A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum hívja fel a figyelmet: a dolgozók egymásra is ügyeljenek!

Gondolat

Én nem beteg emberként élek

GYIMESI Ágnes

B. Ildikónak egy éve megváltozott az élete. Agydaganatot diagnosztizáltak nála, életmentő műtétet hajtottak végre rajta, majd folytatta az orvosi protokoll útját, kemoterápia, sugárkezelés. Majd a belső hangjára hallgatott.