Klinikum

Negatív hurkok az iskolában

2011. OKTÓBER 24.

Rész és egész viszonya régóta tudományos érdeklődés középpontjában áll. A bonyolult természetes és szociális rendszerek esetében e kapcsolat megértésében jelentős szerepet játszik a hálózatkutatás.

A régi, „lágy” holisztikus szemlélettel szemben, mely azt sugallja, hogy minden mindennel összefügg, egyre fontosabbá válik az újabb, „keményebb” szemlélet, mely számszerű adatokkal mutatja be, hogy pontosan mi áll kapcsolatban mivel és milyen mértékben. Azokban a rendszerekben, melyek felépítésében és működésében kulcsfontosságúak az alkotó elemek közti kapcsolatok, eredményesen alkalmazható a hálózatelemzés jól kidolgozott eszközrendszere. Ilyenek például az ökológiai és szociális rendszerek.

A kétféle rendszer közti hasonlóságok és az ökológiai adatok gyakori hiánya miatt egyes közösségökológiai problémák megértését segítheti a kétféle rendszer összehasonlítása. Ilyen kérdés lehet például a kulcsszereplők megtalálása egy hálózatban (vö. kulcsfajok illetve sztárok), a hálózat összetételének hirtelen megvátozásai (vö. invázió/extinkció illetve belépés a csoportba/kilépés a csoportból) vagy a kapcsolatok minőségének vizsgálata a hálózat stabilitásának tükrében (vö. versengés és együttműködés mintázatai).

Akár egy általános iskolai osztály vizsgálata is hasznos lehet az ökológiai rendszerek alaposabb megismerésében, legalább néhány érdekes hipotézist inspirálhat. A tanulók között kialakuló kapcsolatok és azok időbeli változásainak elemzése segíthet felismerni hiányosságokat ökológiai hálózatok kutatásában. Így például a tanulók közti pozitív és negatív kapcsolatok aránya idővel állandó maradt ugyan, viszont jelentősen változott a mintázatuk: csökkent a negatív hurkok aránya.

Ezáltal az osztály a strukturális egyensúly felé haladt, mely fontos információ lehet természetes rendszerek esetében is. Sajnos ökológiai hálózatok elemzésekor nagyon ritka, hogy a számszerűsített kapcsolatok „előjele” ismert, és lehetőség van a negatív és pozitív hálózatokat külön-külön vizsgálni. Ezzel hasznos információk vesznek el, hiszen ahogy az iskolai példa is mutatja, a negatív (versengés) és pozitív (együttműködés) hálózatok tulajdonságai és dinamikája jelentősen különbözik egymástól, és ezek a különbségek ökológiai hálózatok esetén rejtve maradnak.

Az ilyen és ehhez hasonló hiányosságok feltérképezése és megszüntetése fellendítheti a hálózatkutatás interdiszciplináris alkalmazását, melyen keresztül lehetővé válhat a bonyolult rendszerek változásainak előrejelzése illetve akár befolyásolása is.

Szemlézte: Déri Eszter PhD
Eredeti közlemény: F. Jordan (2009) Children in time: community organization in social and ecological systems. Current Science, 97:1579-1585
Letölthető: https://www.cosbi.eu/templates/cosbi/php/get_paper.php?id=514

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.