Klinikum

Kedves Kollégák!

ORBÁN Ilonka

2015. MÁJUS 18.

Hosszabb szünet után szeretnék néhány újdonságot ismételten megosztani Veletek.

Ezúttal szakmai anyagként, főleg azoknak akik nem tudtak részt venni múlt évi Tudományos Ülésünkön Debrecenben, egy -egy elhangzott előadás diasorozatát tesszük közkinccsé. Érdekes, jó hangulatú Tudományos Ülésünk volt, ezúttal is köszönjük a szervezőknek.

Idei Ülésünket, több kollégánk kérésére a Magyar Immunológiai Társaság Gyermekimmunológiai Munkacsoportjával közösen, a gyermekreumatológiai és gyermekimmunológiai ,,testvérbetegségek,, témakörében, két egymásutáni napon, de szétválasztva, Budapesten tervezzük. 2015. október 16 -án inkább gyermekreumatológiai, 17 -én gyermekimmunológiai témák kerülnek napirendre. Időpont tehát: 2015. október16-17, helyszín: Budapest, a pontosabb információkat a későbbiekben közzétesszük.

Szeretném felhívni figyelmeteket az idei Rómában tartandó EULAR (2015 junius 10-13)-on megrendezendő PReS Kongresszusra illetve a következő évi XXIII. PreS Kongresszusra, mely Genovában lesz 2016 szeptember 24-27 között.

Szakmai hírek mellett szives figyelmetekbe ajánlom Professzor Dr.Gömör Béla Szegedi Szűts István - az elfeledett emigráns művész könyvét és recenzióját. A könyv Szegedi Szűts István művészeti pályafutását és emberi alkatát ábrázolja.Gondolatébresztő az emberi törekvés, sokoldalúság, a szerzői kutatás, az ismeretlen megismerése, megismertetése. Pihentető, üdítő és mégis komoly olvasmány a kikapcsolódni vágyóknak.

Orbán Ilonka
2015. május 18.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Pszichózis mint az antibiotikumok mellékhatása

Direkt kapcsolat van az antibiotikum-expozíció és az akut pszichózis között, állapította meg a Brain, Behavior, & Immunity – Health című szaklap tanulmánya. Az egyesült államokbeli kutatók cikke az első olyan tanulmány, ami az egyes antibiotikumok pszichiátriai mellékhatásainak (insomnia, hallucináció, delúzió, delírium, katatónia, paranoia, érzelmi elszíntelenedés, pszichózis) gyakoriságát értékeli.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Beszélgetés Bálint Géza főorvossal

Beszélgetés, Dr. Bálint Géza főorvossal az ORFI volt főigazgatójával, a magyar reumatológia egyik legismertebb kiváló orvosával, a humanista orvoslásról 80. születésnapja és Huszár Tibor „Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral” című könyv megjelenése kapcsán.

Klinikum

Szegedi Szűts István - az elfeledett emigráns művész

GÖMÖR Béla

Életét, mint sok kortársáét, bizonyára nagymértékben meghatározta, hogy mind a két világháborút felnőtt fejjel kellett végigélnie. Az első világháború alatti négy éves katonai szolgálata éppen művészeti főiskolai tanulmányait szakította meg. A 20-as években állást szerezni nehéz volt, de miután rajztanári diplomájával elhelyezkedett, csupán nyolc évig tanított. Hat éven át Csongrádon működött, ahol éppen ennek a kötetnek a révén sikerül most elkezdeni feltámasztani emlékét.

Klinikum

Karácsonyvárás

A szakmának, a betegekkel és támogatókkal együtt, sikerült megőrizni azt az ellátási színvonalat, amely az ízületi gyulladásban, autoimmun kórképekben szenvedők lehető legjobb ellátását jelenti.

Klinikum

Primer Immundefektusok és Gyermekreumatológiai Kórképek

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénye PRIMER IMMUNDEFEKTUSOK ÉS GYERMEKREUMATOLÓGIAI KÓRKÉPEK MRE Gyermekreumatológiai Szekció és MIDET tudományos ülés 2014. NOVEMBER 21

Klinikum

Kedves Kollégák!

Szeretettel köszöntelek Benneteket az Új esztendőben és kívánok Mindenkinek nagyon jó egészséget, boldog évet! Úgy gondolom sikeres év áll mögöttünk, 2015 gazdag volt eseményekben, sikerült több alkalommal találkoznunk, tennünk a magyar gyermekreumatológiai fejlődéséért.