Klinikum

H1N1 - oltási körkép

2011. AUGUSZTUS 15.

Ha beoltatjuk magunkat, nagyobb eséllyel kaphatunk az H1N1-influenzánál súlyosabb betegséget. A hatóságok viszont azt javasolják, oltassuk be magunkat. Magyarországon a jövő héttől kérhető a védőoltás. Kinek van igaza?

Gyorsan készült, emiatt nem végeztek el minden szükséges tesztet, olyan adalékanyagokat tartalmaz, amelyek idegrendszeri károsodást okozhatnak, néhány korábbi védőoltásokról már kiderült, hogy súlyos megbetegedést okozhat, az egész csak a gyógyszergyártók érdeke - így érvelnek a H1N1-influenza elleni védőoltás ellenzői. Az egészségügyi hatóságok szerint ez azonban nem más, mint pánikkeltés. Az USA-ban komoly felvilágosító kampánnyal próbálják meg eloszlatni a lakosság kételyeit - még a vakcina bevezetése előtt.

Az amerikai hatóságok a Flu.gov honlapon és minden más, tömegesen használt internetes csatornán keresztül igyekeznek biztosítani a lakosság minden részletre kiterjedő tájékoztatását. Az egyetlen bizonyosság, hogy semmit sem vehetünk biztosra - mondja az Obama-kormányzat járványtani központjának igazgatója.

Az USA-ban jövő héttől oltanak

Az azonban már biztos, hogy a szövetségi szervek a jövő héten kezdik meg az új védőoltás elosztását az ország mintegy kilencvenezer pontján. Hetente húszmillió adag készülhet el, tehát december elejéig 195 millió adag áll majd rendelkezésre.

Egy vasárnapi tévéinterjúban Obama elmondta, hogy ő és családja is sorba áll majd a védőoltásért, és minden megelőző intézkedést megtesznek, amit az egészségügyi hatóságok javasolnak.

Angliában már vége a pániknak

Októberben kezdik el az H1N1-influenza elleni védőoltást. A vakcina a szigetországban is vegyes fogadtatásra talált. A sertésinfluenza-járvány eddig kevesebb gondot okozott, mint várták, amennyiben kevesebben betegedtek meg, és a betegség a vártnál jóval enyhébb lefolyású volt. Most viszont emelkedőben van a megbetegedések száma, és azzal számolnak, hogy a már nyáron megjósolt második, őszi hullám súlyosabb kimenetelű lesz.

Jövő hónapra 11 millió oltásra elegendő szérum áll rendelkezésre, mindenekelőtt gyermekek és terhes anyák, valamint krónikus betegségekben szenvedők számára. Ugyanakkor sokan tartanak az oltástól, mert korábban híre kelt, hogy alkalmazása egy korábbi sertés influenzajárvány idején sok esetben végzetes betegséget okozott az Egyesült Államokban. Az egészségügyi hatóságok nem osztoznak az aggodalomban és rámutatnak, hogy az influenza minden válfaja okozhat végzetes szövődményt kardiovaszkuláris betegségben szenvedőknek.

Az ellenzők éppen a védőoltások mellékhatásaira helyezik a hangsúlyt. Azt állítják, hogy több mint 30 évvel ezelőtt már volt egy sertésinfluenza-oltóanyag kampány, ám a vakcina sokakat megbénított. Más szérumokat pedig a gyermekparalízissel és az autizmussal hoznak összefüggésbe.

Romániában más miatt kételkednek

Romániában egy korábbi védőoltás-botrány miatt nőtt meg a kétkedők száma. Székelyföldön a lakosság nagy része nem tart az új típusú influenzától. Itt még egyetlen esetet sem diagnosztizáltak. Romániában összesen 326 esetben állapították meg a vírus jelenlétét. Az egészségügyi minisztérium előírásai ellenére a tanév eleji rutinellenőrzéskor sem kapott nagy hangsúlyt a H1N1 vírus.

Időben megkaptuk a tanfelügyelőségtől a felszólítást, hogy intézkedjünk, hogy milyen módon, de nem kellett megerőltetnünk magunkat, mert az ápolónő minden reggel minden gyereknek a torkát megnézi - közölte Tótharsányi Éva, székelyudvarhelyi óvodaigazgató.

A román kutatóintézet decemberre ígéri a vakcina előállítását, ekkorra időzíti az egészségügyi minisztérium az oltási kampányt. A tervek szerint előbb a tanárokat, aztán a diákokat, majd a várandós anyákat oltják be. Sok szülő jobban tart az oltástól, mint a vírustól.

Részletes tájékoztatást követelnek

Nincs kellő információnk az oltás mellékhatásairól, nem tudjuk, hogy mi vár ránk. Nem tudom, hogy ezt a vírust nem kellene ugyanúgy legyőzni, mint egy egyszerű náthát - mondta Szabó Orsolya szülő.

Sokan emlékeznek még a méhnyakrák elleni oltás keltette botrányra, amikor előzetes tájékoztatás nélkül, néhol a szülők beleegyezését mellőzve kapták meg a vakcinát a negyedik osztályos lányok.

A Szülők Országos Föderációja ezúttal átlátható, részletes tájékoztató kampányt követel az új influenza elleni oltás előtt, és kéri a vakcina tesztelését, amellyel bizonyítják az oltás hatékonyságát és felfedik esetleges mellékhatásait.

Kínában nincs vita

A kormány erőteljes kampányba kezdett. Az első napon százezer pekingi diákot oltottak be az H1N1-influenza ellen. Előnyt élveznek azok, akik részt vesznek az október elsejei Nemzeti Napon. Akkor ünneplik a kommunista hatalomátvétel 60. évfordulóját.

Mindenekelőtt azokat a diákokat és felnőtteket oltjuk be, akik részt vesznek a Nemzeti Napi Parádén - nyilatkozta Zhao Thao, a pekingi járványügyi osztály vezetője. Azt ígérik, hogy az év végéig a kínai lakosság legveszélyeztetettebb 5 %-a megkapja a szérumot.

Magyarországon szeptember 29-én kezdik el kiszállítani a vakcinát. Az ingyenes védőoltást a háziorvosoktól lehet kérni. Az országos tisztifőorvos azt javasolja, mindenki oltassa be magát.

Forrás: CNN, Reuters, OP

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

Újabb ismeretek a spondylarthritisek patogeneziséről - A Figyelő 2016;1

KOVÁCS LÁSZLÓ

A spondylarthritisek (SpA-k) patogenezisének központi helyszíne a számtalan kisebb-nagyobb enthesis, ahol mechanikai stressz és szisztémás IL23-túltermelődés következtében aktiválódnak az enthesis szövetéhez kötött speciális, Th17 fenotípusú rezidens T-sejtek. A szisztémás IL23 fő forrása a vastagbél, a betegség fő genetikai kóroki tényezője, a HLA-B27 molekula pedig a szintézisének végső lépései során fellépő kóros sejtélettani reakció révén váltja ki macrophagokban az IL23 túltermelődését.

Klinikum

A nők biológiai életkorának hatását immunrendszerük közvetíti

A visceralis elhízás felgyorsítja a kognitív öregedést, míg a nagyobb izomtömeg védő hatást gyakorol. A középkorú nők esetében különösen fontos a rezisztencia-tréning; az elhízás és a testedzés intelligenciára kifejtett hatása nagyrészt az immunrendszer közvetítésével érvényesül.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Operatív törzs: nyilvánosak a hétfőtől érvényes védelmi intézkedések

Megjelent a Magyar Közlönyben a hétfőtől hatályos - Budapest kivételével az egész országra érvényes - védelmi intézkedéseket tartalmazó kormányrendelet - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szombati online sajtótájékoztatón.

Hírvilág

H1N1: Gyógyszerkorrupció?

Az Európa Tanács 2010 januárjában vizsgálatot indít a gyógyszergyártó cégek és a H1N1-influenza kampány kapcsolatáról.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Klinikum

Az áldozatok 40 %-a egészséges fiatal - H1N1-influenza

A WHO legfrissebb, pénteki összesítése szerint a H1N1-influenza eddig több mint 277 ezer megbetegedést és legalább 3.205 halált okozott világszerte.

COVID-19

Lehetőségek a COVID-19-járvány mortalitásának és az egészségügyre nehezedő terhelésének csökkentésére

A COVID-19-világjárvány több mint száz éve nem látott kihívás elé állítja az emberiséget. Az az Imperial College COVID-19 munkacsoportja közleményében áttekinti, a reménybeli vakcina kifejlesztéséig milyen nem farmakológiai közegészségügyi intézkedésekkel vehetjük fel a küzdelmet a vírussal.