Klinikum

Crohn-betegséget utánzó colontuberculosis: esetismertetés

2013. FEBRUÁR 18.

A szerzők 61 éves férfi betegük esetét ismertetik, aki 7 kg-os fogyás, gyengeség, hőemelkedés, hasi fájdalmak miatt fordult orvoshoz. Nem tudtak korábbi tbc-fertőzéséről. A kolonoszkópos lelet alapján malignus daganatra gondoltak, mivel a colon ascendensben daganatra emlékeztető laesiót találtak, a kolonoszkópot nem is tudták az elváltozás mögé vezetni. A szövettani vizsgálat krónikus gyulladásos eltéréseket mutatott, ezért Crohn-betegségre gondoltak és budesonidot és mesalamint adtak neki, állapota azonban nem javult.

A CT-vizsgálat az érintett bélszakasz környékén koncentrikus falmegvastagodást, lumenstenosis, a mesenteriumredők, a cseplesz és a mesenterium jelentős megvastagodását, kis nyirokcsomókat és kis mennyiségű, sűrű peritonealis folyadékot mutatott. Ez vetette fel a tbc lehetőségét. A tumormintát Ziehl–Nielssen szerint festették, és saválló pálcákat mutattak ki. Antibuerkulotikumok hatására a beteg állapota gyorsan javult, a diagnózis után hat hónappal panasz- és tünetmentes állapotban kapta tovább a tbc elleni gyógyszereit.

Az eset az izolált colontuberculosis atípusos manifesztációja volt. Ilyen esetekben különösen fontos a pontos diagnózis, mert ha tévesen szteroidkezelést kezdünk, az katasztrofális következményekkel járhat.

Eredeti közlemény: Constantinos Chatzicostas et al: Colonic tuberculosis mimicking Crohn's disease: case report, BMC Gastroenterology 2002, 2:10 doi:10.1186/1471-230X-2-10

Szemlézte: dr. Lipták Judit
eLitMed.hu
2013. 02.18.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Hírvilág

Magyar világszenzáció! - Megvan a cukorbetegség gyógyszere?

Magyar szer hozhat áttörést a felnőttkori cukorbetegség gyógyításában. A tablettákat már embereken tesztelik. A nemzetközi kutatók is az antibiotikumhoz hasonló áttörésről beszélnek. A kész gyógyszer négy év múlva kerülhet a piacra.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.