Klinikum

Beszámoló a Magyar Reumatológusok Egyesülete, Gyermekreumatológiai Szekciójának XXI. Tudományos Üléséről

2013. DECEMBER 23.

A Magyar Reumatológusok Egyesületének(MRE),Gyermekreumatológiai Szekciója 2013.október 18-án tartotta XXIV. Tudományos Ülését, Budapesten, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) Közösségi Központjában. A rendezvény fő témája érdekes és tanulságos volt, a gyermekreumatológia területét érintő differenciáldiagnosztikai problémákat, terápiás újdonságokat érintette.

A tudományos ülés védnökségét elvállalta Prof. Dr.Nagy Kálmán országgyűlési képviselő, aki egyben a gyermekreumatológiai szekció elnökségi tagja is, az ünnepélyes megnyitót, Prof.Dr.Poór Gyula az ORFI főigazgató főorvosa tartotta.


A 60 résztvevő, 20 előadó megtisztelő jelenléte, felkészültsége emlékezetessé tette sokunk számára ezt a napot. Kitűnő előadásokat hallottunk a gyermekortopédia területéről, a csont-ízületi érintettséggel járó ritka kórképekről. Örvendetes volt hallani és látni Prof.Dr. Szendrői Miklós, átfogó differenciáldiagnosztikai kérdéseket bemutató előadását,Kiss Jánostól szintén a Semmelweis Egyetemről,az Ortopédiai Klinikáról, az Osteoid osteoma legtöbbször klasszikusan megjelenő formáit, máskor komoly diagnosztikus kivizsgálási módszereket igénylő eseteit.


A résztvevők egy új terápiás eljárást ismerhettek meg, a minimal invaziv technikával járó radiofrekvenciás thermocoagulatiot, melynek segítségével sokkal gyorsabban és egyszerűbben kezelhetők ezen betegek. A differenciáldiagnosztikai ismereteket Donáth Judit (ORFI) előadása bővítette, a Juvenilis Paget kór, Osteogenesis imperfecta, Fibrosus dysplasia kórképek pathogenesisének részletes ismertetésével, majd a kezelési lehetőségeket mutatta be.Újdonságokat hallottunk a biológiai terápiákról Sevcic Krisztinától (ORFI) és Constantin Tamástól (II.Sz. Gyermekklinika, Semmelweis Egyetem), a csípősynovitis ultrahang vizsgálatáról Bálint Pétertől (ORFI).

Üdítő és látványos volt a víz szerepéről a gyógyászatban, a gyógytornász lehetőségeiről a mozgásszervi betegségekben szóló előadás, Terbéné Szekeres Klára és Monek Bernadett (ORFI) keltette fel a figyelmünket.Hiánypótló előadás hangzott el a gyermekkori osteoporosisokról, Hosszú Évától II.Sz. Gyermekklinikáról, Semmelweis Egyetem, aki a téma egyik legkiválóbb ismerője, akárcsak Orosz Mária a Nemzeti Gerincgyógyászati Központból, csak Ő a gyermekkori gerincdeformitások konzervativ kezelésének legismertebb szakértője Magyarországon.

Pommer Katalin a SALUS Ortopédtechnikai Kft.-től, speciális korrekciós gyógytornára hívta fel a figyelmet. A Schroth torna nélkülözhetetlen a gyermekkori gerincdeformítások kezelésében és egyre elterjedtebb. Sajnos még ma is vannak sebészi megoldást igénylő esetek, ezekről a technikákról Böröcz István számolt be az MH.Egészségügyi Kp.-ból.

Érdekes esetismertetések is elhangzottak, Garan Diána (II.Sz. Gyermekklinika, Semmelweis Egyetem) kézujjak elvesztésének fenyegetettségével járó vasculitiszes csecsemő beteg infliximabbal történő kezelése bátor, merész vállalás volt az orvosok részéről, és happy enddel végződött.

A Juvenilis Wegener Granulomatosis kezelésének nehézségeiről és a Chorea minor differenciáldiagnosztikájáról Pálfi Patricia (ORFI) számolt be, de érdekes és impozáns volt Varga Edit ( II. Sz..Gyermekklinika, Semmelweis Egyetem) előadása a központi idegrendszeri vasculitiszek MR diagnosztikájáról szóló előadása is.Rásonyi Rita(ORFI) a HLA regió subtípusainak jellegzetességeire hívta fel a figyelmet JIA-ban, Szeles Flórián (ORFI) az antiphospholipid szindrómás anyák gyerekeinek európai regiszteréről beszélt.Megtiszteltetés volt számunkra, Kissné Erdélyi Gabriella (Emberi Erőforrások Minisztériuma, Budapest),-A magassabb összegű családi pótlékkal kapcsolatos jogszabályváltozásokról- szóló előadása. A kialakult vita során, kifejezte érdeklődését a téma iránt, és a jogszabállyal kapcsolatos módosítási indítványoktól nem zárkózott el, amit azóta be is nyújtottunk.

Bár szakmailag hasznos és örömteli nap volt a szekció Ülése, egy kissé beárnyékolta az a tény, hogy többen a régi kollégák közül, más elfoglaltságra hivatkozva nem jöttek el. A Közgyűlés második meghirdetésben jogilag érvényes volt és azt a végső megállapítást szögeztük le, hogy az eddigi sajátos arculatunkat kívánjuk megtartani, csak hangsúlyosabban. Balogh Zsolt főorvos szavaival élve, mint például a gyermekfogászok akik nem gyermekgyógyászok, nem fogorvosok, hanem gyermekfogászok. Egy speciális szakmát képviselnek mint mi is, amit meg kell tanulni, éveken át nagy alázattal gyakorolni. Ezt derült ki Prof. Dr. Nagy Kálmán védnöki előadásából is.

Ezzel ért egyet a szervező, e sorok írója, az MRE Gyermekreumatológiai Szekció elnökségi tagja, valamint Weöres Sándorral -A teljesség felé- című, spiritualitásában határtalan kötetéből származó idézettel:,,Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni,gondolkodni, cselekedni,hogy mindennek javára legyél.Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra,,, ezt a könyvet az előadók és üléselnökök hazavihették.

Még egyszer köszönet illeti a neves és jól felkészült előadókat, az üléselnököket, a résztvevőket az érdeklődésért, a szponzorokat, az ORFI vezetőségét a támogatásért, köszönet Petri Péternek a kiváló a technikai munkáért.A közgyűlés határozata értelmében jövőre Debrecenbe tartjuk szekció ülésünket.

Budapest, 2013. december 05
Orbán Ilonka, ORFI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.

Ökológia

Mennyi az elég?

Az SZVT Kutatási és Fejlesztési Központ székházában került sor arra az interaktív konferenciára, melynek témája Gyulai Iván „Fenntartható fejlődés” tanulmányának három fejezete volt. Az egyes fejezetekhez korreferátumok hangzottak el Gyulai Iván rövid ismertetőit követően, majd a hallgatóság oszthatta meg észrevételeit...

Idegtudományok

A fejlődő pszichiátriai határai

Beszámoló az MPT XVII. Vándorgyűléséről

Klinikum

Gyermekreumatológiai panaszok, tünetek értékelése szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2015;2

SZABÓ Brigitta

A betegelőjegyzést végző szakdolgozó felelőssége nagy, mivel a beteg, illetve a szülő elmondása alapján kell döntenie az ellátandó eset sürgősségéről. A bemutatott célzott kérdésekkel nagy biztonsággal eldönthető, hogy melyik beteg igényel soron kívüli ellátást és ki az, aki kivárhatja a szokásos előjegyzési időt.

Alapellátás sürgősségi szempontú átalakítása