Klinikum

Kedves Kollégák!

2016. FEBRUÁR 03.

Szeretettel köszöntelek Benneteket az Új esztendőben és kívánok Mindenkinek nagyon jó egészséget, boldog évet!

Úgy gondolom sikeres év áll mögöttünk, 2015 gazdag volt eseményekben, sikerült több alkalommal találkoznunk, tennünk a magyar gyermekreumatológiai fejlődéséért.

Fontos esemény volt számunkra - 2015. október 16 - a Gyermekreumatológiai Szekció Tudományos Ülése. Az MRE Gyermekreumatológiai szekciójának Alapszabályzata alapján ezen a napon új vezetőséget választottunk. A Hírlevélben olvasható a leköszönő vezetőség beszámolója és az új vezetőség névsora.

A Hírlevélen hozzáférhetők Nagy Eszter Szekció Ülésünkön nagy érdeklődéssel figyelt előadásának diái - a TNF-alfa-gátlók gyógyszer - és ellenanyag szint meghatározásának lehetőségeiről, és Szabó Brigitta nővér előadás diái az MRSZE 2015 évi kongresszusáról- Szakdolgozói teendők gyermekeknél, ízületi punkció kapcsán .A legjobb előadás díjhoz szeretettel gratulálunk.

Mint a PRINTO magyarországi koordinátora, köszönettel tartozom a közreműködőknek, hogy a Tájékoztatás a Gyermekkori Reumás Megbetegedésekről- központi hozzáférési lehetőség magyar nyelven a gyermekreumatológiai betegek és családjaik részére a 2016-ban frissített www.printo.it honlapon olvasható.

Hírként közlöm, hogy az Artritisz Világnapja alkalmából az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben a Magyar Reumabetegek Egyesülete bejelentette Gyermekreumatológiai betegséggel élők klubjának megalakulását, elnöke Fekete Nikoletta édesanya.

Dr. Bálint Géza Főorvossal, az ORFI volt Főigazgatójával, a magyar reumatológia egyik legismertebb kiváló orvosával, 80. születésnapja és Huszár Tibor- Beszélgetőkönyv Bálint Géza Professzorral-című könyv megjelenése kapcsán, a humanista orvoslásról beszélgettem.

Több konferencia időpontja és helyszíne is megtalálható az interneten, de szeretném felhívni figyelmeteket az Erdélyi Múzeum-Egyesület, Orvos-és Gyógyszerésztudományi Szakosztály, XXVI. Tudományos Ülésszakára, melynek, helyszíne: Marosvásárhely, időpontja: 2016. április 21-23.

Szívélyes barátsággal, üdvözlettel,

Dr. Orbán Ilonka
Főszerkesztő
2016.02.04

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Beszélgetés Bálint Géza főorvossal

Beszélgetés, Dr. Bálint Géza főorvossal az ORFI volt főigazgatójával, a magyar reumatológia egyik legismertebb kiváló orvosával, a humanista orvoslásról 80. születésnapja és Huszár Tibor „Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral” című könyv megjelenése kapcsán.

Klinikum

Szegedi Szűts István - az elfeledett emigráns művész

GÖMÖR Béla

Életét, mint sok kortársáét, bizonyára nagymértékben meghatározta, hogy mind a két világháborút felnőtt fejjel kellett végigélnie. Az első világháború alatti négy éves katonai szolgálata éppen művészeti főiskolai tanulmányait szakította meg. A 20-as években állást szerezni nehéz volt, de miután rajztanári diplomájával elhelyezkedett, csupán nyolc évig tanított. Hat éven át Csongrádon működött, ahol éppen ennek a kötetnek a révén sikerül most elkezdeni feltámasztani emlékét.

Klinikum

Szakdolgozói feladatok a JIA-s beteg biológiai kezelésekor az ORFI Gyermek ambulanciáján

SZABÓ Brigitta

Az orvos-beteg-nővér, hármas egységet alkot a cél érdekében, melyben a nővérnek kiemelkedő szerepe van. A cél, hogy a beteg gyermekekből minél egészségesebb felnőtt váljék, és minél kisebb legyen a gyermek betegségtudata.

Klinikum

European Workshop for Rheumatology Research (EWRR) 34. kongresszusa

A kongresszus ma már hagyományosnak mondható programja a tudományági munkacsoportülések, melyen az adott szakterületen dolgozó kollégák a szakma aktuális kérdéseit vitatják meg. Az ülések ugyanakkor a külföldi laboratóriumokkal való közvetlen kapcsolattartásra is lehetőséget nyújtanak. Idén is négy munkacsoportülés zajlott párhuzamosan: Autoantitestek, Gén- és sejtterápia, Állatmodellek és Synovitis témákban

Klinikum

Primer Immundefektusok és Gyermekreumatológiai Kórképek

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénye PRIMER IMMUNDEFEKTUSOK ÉS GYERMEKREUMATOLÓGIAI KÓRKÉPEK MRE Gyermekreumatológiai Szekció és MIDET tudományos ülés 2014. NOVEMBER 21