Klinikum

Részletek az MRE Gyermekreumatológiai szekció 2015. évi elnökségi Beszámolójából

2016. FEBRUÁR 03.

Fontos esemény volt számunkra -2015. október 16- a Gyermekreumatológiai Szekció Tudományos Ülése. Az MRE Gyermekreumatológiai szekciójának Alapszabályzata alapján ezen a napon új vezetőséget választottunk, majd a későbbiekben megválasztottuk az elnököt és a titkárt. Az új vezetőség tagjai: Dr.Constantin Tamás elnök, Dr. Mosdósi Bernadett titkár, Dr.Káposzta Rita, Dr.Sümegi Viktória, Dr. Orbán Ilonka.

A leköszönő vezetőség: Prof. Dr.Nagy Kálmán, Dr. Dérfalvi Beáta, Dr. Orbán Ilonka beszámolójából kiemelendő, hogy azt a céljukat, hogy a magyar gyermekreumatológiai ellátásban vezető szereppel rendelkező Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben (ORFI) működő Gyermekreumatológiai Központ mellett, ahol a gyermekreumatológiai betegségek diagnózisában, kezelésében a legnagyobb tapasztalat van, és a betegség kezelése hosszú távon felvállalható, minden egyetemi központban, egy-egy oktató kórházban felelős gyermekreumatológiai központ működjön, egységes irányelvek szerinti diagnózis, kezelés szülessen, sikerült megvalósítani.

Hazai és nemzetközi kongresszusokon való részvételünkkel építettük hazai és külföldi kapcsolatainkat. Több gyermekreumatológiai témájú hazai és nemzetközi közlemény született. Magyarországi Tudományos ülésünket minden évben megtartottuk, köszönet a kollégáknak az érdeklődésért és a munkáért. A Gyermekreumatológiai Hírlevélen keresztül értesítettük a szekció tagjait a különböző hírekről és mazsoláztunk is. Megtisztelő volt mindannyiunknak a magyar gyermekreumatológiai szekció vezetőségében dolgozni, köszönjük a bizalmat és az új vezetőségnek eredményes éveket kívánunk!

2016. február 04.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.

Klinikum

Beszélgetés Bálint Géza főorvossal

Beszélgetés, Dr. Bálint Géza főorvossal az ORFI volt főigazgatójával, a magyar reumatológia egyik legismertebb kiváló orvosával, a humanista orvoslásról 80. születésnapja és Huszár Tibor „Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral” című könyv megjelenése kapcsán.

Idegtudományok

A fejlődő pszichiátriai határai

Beszámoló az MPT XVII. Vándorgyűléséről

PharmaPraxis

Hivatásfejlesztés és érdekképviselet
Beszámoló a Gyógyszerészek Országos Kongresszusáról

Ebben az évben október 9-12. között, immár huszonegyedik alkalommal rendezték meg Siófokon a Gyógyszerészek Országos Kongresszusát. A Hotel Azúrban zajló, többnapos eseményen ezúttal is a szakma előtt álló legfontosabb kihívásokat és feladatokat tekintették át.

Idegtudományok

Evészavar Kongresszus 2018

A Magyar Pszichiátriai Társaság Evészavar Szekciója idén, 2018-ban hetedik alkalommal rendezte meg a Magyar Evészavar Kongresszust. A szakmai program koordinálását az előző alkalmakhoz hasonlóan idén is Pászthy Bea és Túry Ferenc végezte. Az eseményt mintegy 130 szakember látogatta meg az alap- és szakellátás különböző területeiről.