Hírvilág

Wolf-díj az orvostudománybeli eredményekért

2014. JANUÁR 18.

Amerikai, kanadai, svéd és tajvani tudósok, valamint egy svéd szobrász veheti át idén az izraeli Wolf-díjat, amely csaknem egyenrangú a svéd Nobel-díjjal a világ tudományos és művészeti kitüntetései sorában.

A tudományos Wolf-díjakat évente adományozzák a matematika, a mezőgazdaság, az orvostudomány, a kémia/fizika terén kiemelkedő alkotóknak. A művészetek - az építészet, a zene, a festészet és a szobrászat - kiemelkedő képviselőit is díjazzák, azonban az egyes művészeti területek évente váltakoznak.

A matematika terén idén az amerikai Peter Sarnak, a Princeton Egyetem tudósa kapta az elismerést az analízis, a számelmélet, a geometria és a kombinatorika területén végzett munkájáért - olvasható a díjat odaítélő alapítvány honlapján (www.wolffund.org.il).

Vong Csi-huej professzornak (Chi-huey Wong), az Academia Sinica, a tajvani tudományos akadémia elnökének ítélték oda a kémiai Wolf-díjat számos eredeti hozzájárulásáért a komplex szénhidrátok és glikolipidek programozható szintézisének kifejlesztéséhez.

Az orvostudományok terén három tudóst díjaztak. Gary Ruvkun, a Harvard Egyetem Orvostudományi Intézetének, a Massachusettsi Közkórház molekuláris biológiai részlegének professzora és Victor Ambros, a Massachusettsi Egyetem Orvostudományi Intézetének professzora a gének szabályozásában központi szerepet játszó mikroRNS felfedezéséért kapta meg a kitüntetést. Nahum Sonenbergnek, a kanadai McGill Egyetem professzorának a fehérjeszintézis működésében kulcsszerepet játszó fehérjeszabályzók felfedezéséért ítélték oda az elismerést.

A mezőgazdasági kutatások terén díjazták Jorge Dubcovskyt, a Kaliforniai Egyetem professzorát és Leif Anderssont, a svédországi Uppsalai Egyetem professzorát a génkutatások terén az új modern technológiák alkalmazásáért a növény- és állattudományokban.

A művészek közül idén Olafur Eliasson svéd szobrásznak ítélték oda a díjat "a tudomány és a művészet integrációjáért, amellyel megidézi a valóság megragadásának személyes és univerzális momentumait".

A Wolf-díjat 1975-ben alapította Ricardo Wolf német kémikus és felesége, Francisca 10 millió dolláros adományukból, illetve a világban szétszóródott Wolf-család tagjainak hozzájárulásából.

A díjazottakat évente kijelölt, 3-5 tagú, szakértőkből álló bizottságok választják ki, a díjat Izrael megalakulásának évfordulóján, májusban adják át. A díjazottak 100 ezer dolláros pénzjutalomban is részesülnek. Ha egy kategórián belül több kitüntetett van, akkor egyenlően osztják el a díjjal járó összeget. A több mint 260 díjazott közül eddig több mint 30-an kaptak Nobel-díjat is, köztük a magyar Polányi János kémikus is, akinek 1986-ban megosztva ítélték oda az elismerést.MTI 2014. január 17., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Gondolat

Borderline és stigmatizáció

Dr. Ratkóczi Éva személyközpontú- és kognitív-viselkedésterápiás kiképző pszichoterapeutát kérdeztük a borderline személyiségzavar megjelenítésének jellemzőiről.

Gondolat

Ha gyógyítani akarunk, akkor hallgassunk a megérzéseinkre is!

„Vidéki orvosként ilyen díjat kapni, óriási elismerés. Igaz: nekem a legfőbb kitüntetés a beteg, a hozzátartozó mosolya”— vallja az Év Onkológusának választott dr. Bánhegyi Róbert János, a Békés Megyei Központi Kórház Onkológiai Centrumának osztályvezető-helyettes főorvosa, aki két fontos dolgot tart mindig szem előtt: a beteget, a daganatos betegséget mindig holisztikusan kell megközelíteni és tudni kell örülni az apró sikereknek is. A fiatal orvos csaknem háromezer szavazattal lett a legelismertebb doktor, ami rekord a díj történetében. Pedig, ahogy ő mondja: vidékről mindig sokkal nehezebb az érvényesülés.

Gondolat

Filmet varázsolni az életből

A For Sama (Kislányomnak, Samának) valódi kordokumentum, amelyben testközelből szembesülhetünk egy háború börtönszerű csapdahelyzetével. Amikor egyik napról a másikra kell eldöntenünk, hogy maradunk, ahol vagyunk, vagy mindent feladunk, és új életet kezdünk - mindezt hihetetlen gyorsasággal, a halál veszélye pedig mindkettőnél fennáll. Hamza Al-Kateab egyike azon kevés orvosoknak, akik hivatásukhoz és esküjükhöz ragaszkodva még nem hagyták el háború sújtotta hazájukat, Szíriát, egy szebb jövő érdekében. Felesége, Waad Al-Kateab rendezőnő a saját szemszögéből követi nyomon életüket a szíriai civil háború idején. A lányuknak, Samának címzett dokumentumfilm az első a műfajban, amit négy kategóriában is jelöltek BAFTA-díjra, mostanra pedig egy Oscar-díj várományosa is. A For Sama (Kislányomnak, Samának) január 27. és február 2. között lesz látható a VI. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon, ennek apropóján beszélgettünk Sós Ágnes dokumentumfilm-rendezővel.

Gondolat

A modern kórháztervezés aktuális kérdései

A kórháztervezés kapcsán jogosan felmerülő kérdés; egy épület azon túl, hogy az alapvető funkciókat ellátja, milyen hatással lehet a felhasználókra? Sok kutatás foglalkozik a gyógyító építészet fogalmával; az architektúra milyen befolyással van a gyógyulás folyamatára, és mik azok a tervezési szempontok, amelyek hozzásegíthetnek a mielőbbi felépüléshez?