Hírvilág

Érdemérem a vérszegénység megelőzéséért

2012. MÁRCIUS 14.Tízen vehették át Pálinkás Józseftől, az MTA elnökétől március 15. alkalmából a köztársasági elnök által adományozott állami kitüntetéseket az Akadémián. A Magyar Tudományos Akadémia szerdai közleménye szerint a díjazottak között számos tudományág képviselői megtalálhatók.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át Hegyi Klára, az MTA doktora, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos tanácsadója, aki a törökkori Magyarország történelmének feltárásában végzett több évtizedes, nemzetközi mércével is kiemelkedő jelentőségű munkásságáért és példaadó szakmai tevékenységéért részesült elismerésben.

Kovácsné Láng Editet, a biológiai tudományok kandidátusát, az Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének tudományos tanácsadóját a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével ismerték el a magyar hosszútávú ökológiai kutatási hálózat létrehozásában játszott meghatározó szerepéért, a hazai erdőssztyepp-ökoszisztémák témájában és a globális környezeti változások várható hatásainak elemzésében végzett eredményes kutatásaiért.

Párkányi László, az MTA doktora, professor emeritus, a Természettudományi Kutatóközpont Szerves Kémiai Intézetének tudományos tanácsadója az anyagtudományok, különösen a szerkezeti kémia és a röntgen-krisztallográfia területén végzett több mint négy évtizedes kimagasló tevékenységéért vehette át a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjével ismerték el Vass Imrét, az MTA doktorát, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Növénybiológiai Intézetének igazgatóját a növények fotoszintetikus fényenergia-hasznosításának, valamint a fotoszintetikus apparátus mechanizmusainak vizsgálatában elért kiemelkedő tudományos eredményekért, amelyek lehetővé tették a növények stressztűrésének jellemzésére alkalmas diagnosztikai eljárások kidolgozását és alkalmazását.

Ugyancsak a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át Vinkler Péter, az MTA doktora, a Természettudományi Kutatóközpont tudományos tanácsadója, aki a nemzetközileg is kiemelkedő tudománymetriai eredményeiért, a vérszegénység megelőzésére kifejlesztett FERROCOMP-termék sikeréhez való hozzájárulásáért, továbbá több évtizedes kutatásszervezési munkájáért részesült elismerésben.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki Anton Attilát, a mezőgazdasági tudomány kandidátusa, az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézetének igazgatóját a kolontári vörösiszap-katasztrófa kárelhárításában, a szennyezett terület mielőbbi rehabilitációjának tudományos megalapozásában végzett kiemelkedő munkájáért, valamint számos környezetvédelmi projekt megvalósítása során elért eredményeiért.

Orosz Ferencet, az MTA doktorát, a Természettudományi Kutatóközpont Enzimológiai Intézetének tudományos tanácsadóját a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki a gyógyszerkutatásban elért jelentős eredményekért, valamint az idegrendszeri megbetegedések terén végzett kutatómunkájáért.
A magyarországi reneszánsz és humanizmus latin irodalmának és képzőművészetének kutatásában végzett eredményes tudományos munkájáért, valamint Janus Pannonius összes művei kritikai kiadásának szerkesztéséért vehette át a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét Ritoókné Szalay Ágnes, aki nyugdíjasként a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének reneszánsz osztályán végez tudományos munkát.

Magyar Arany Érdemkeresztben részesült Nagy László, az MTA Titkársága gazdasági osztályának nyugalmazott osztályvezetője. Zemplén Győzőné Papp Éva, az MTA Titkárságának nyugalmazott osztályvezetője a Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehette át.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Van-e értelme a HBA1c- érték standardizálásának?

BECHER Péter

Gondolat

Szinte heroizálják az öngyilkosokat az emberek Magyarországon

Nincs olyan ember, akinek életében egyszer nem fordult volna meg a fejében az öngyilkosság gondolata, de ehhez képest csak kevesen teszik meg, mivel a lelki stabilitás, a megbízható kapcsolatok, illetve a pszichiátriai betegségek hiánya átsegítik őket a nehézségeken.

Egészségpolitika

Sportolói szívszűrés a városmajori klinikán

Ma már évente több mint 500 sportoló átfogó ,,szívszűrését” végzik a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, a női vízilabda válogatottat például évek óta nyomon követi az itteni orvos csapat. Már a legapróbb eltéréseket is kiszűrik, így megelőzhetik a tragédiákat, de a sportolók teljesítményének javításához is hozzá tudnak járulni, ha ismerik a szívük munkáját.

Idegtudományok

Nyáron a legtöbb az öngyilkosság

Nem támogatják a társadalmi megelőzést, miközben többen lesznek öngyilkosok.

Hírvilág

Nők és a lisztérzékenység

Május 16-a immár 16. éve a Coeliakia Nemzetközi Napja. Az Európai Coeliakia Egyesületek Szövetségének kezdeményezésére létrejött lisztérzékenységi világnapon ezúttal a nők szerepére hívják fel a figyelmet. E betegségben kétszer annyi nőt diagnosztizáltak, mint férfit, és jellemzően a hölgyek azok, akik figyelnek a családtagok élethosszig tartó diétájára, de a betegszervezeti tagok túlnyomó többsége is nő.