Hírvilág

WHO jelentés a vörösiszap katasztrófáról

2011. AUGUSZTUS 15.

A WHO Európai Regionális Irodája nemzetközi csoportot küldött Magyarországra, hogy segítséget nyújtson a vörös iszap szennyezés közép és hosszú távú egészségügyi és környezeti következményeinek felméréséhez.

A munkacsoport javaslatokat dolgozott ki a mentési műveletekben résztvevőket és a visszatérő lakosságot ért káros hatások minimalizására, a légszennyezettség és a talajminőség figyelemmel kísérésére, az ivóvíz minőségének megőrzésére és ellenőrzésére, a helyben előállított élelmiszerek biztonságosságának ellenőrzésére, a reprezentatív iszapminták kémiai jellemzésének elvégzésére, az iszaptározókkal kapcsolatban fennmaradó bizonytalanságok tisztázására. Továbbá a légszennyezés határokon átnyúló hatásaival összefüggő aspektusainak áttekintésére, s annak biztosítására, hogy a nyilvánosságnak szánt közlésekre kellő időben és megfelelően, az egészségügyi intézmények és az ÁNTSZ szakértelmének felhasználásával kerüljön sor s megerősödjön a vészhelyzeti tervek és a felkészültség összehangolása.

A csapat ismertette javaslatait a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságával, a Kormányzati Koordinációs Bizottság képviselőivel, és az Országos Közegészségügyi Intézettel.

A közlemény szerint az esemény azonnali közvetlen hatásai súlyosak voltak, de lokalizáltan jelentkeztek: a halálos áldozatok száma 9, a sérültek száma több mint 150 fő volt. A halálesetek és a sérülések főként a vörösiszap magas, a bőrre és a szemre maró hatást gyakorló (12 feletti) pH-értéke által okozott súlyos sérülések és kémiai eredetű égési sebek miatt következtek be. A vészhelyzet kezdeti szakaszát követően kisebb sérülésekről számoltak be, amelyek különösen a mentési műveletekben résztvevők körében jelentkeztek, akik a helyszínen végzett munka miatti fizikai sérülésekkel és a nyálkahártya irritációjának panaszával keresték fel a helyi orvosokat.

A jelentés teljes tartalma a "Teljes cikk PDF-ben linkre kattintva érhető el"

Forrás: WHO

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Problémák a Pfizer Covid-19 elleni vakcina vizsgálataiban

Mint az akkor a kutatásszervező Ventavia Research Group alkalmazásában álló regionális igazgató a The BMJ-nek elmondta, a Ventavia adatokat hamisított, nem maszkolt/nem vak módon kezelte a betegeket, nem megfelelően képzett vakcinátorokat alkalmazott, és a III. fázisú vizsgálatok során nem követte megfelelően a betegek által jelentett adverz eseményeket. A cég minőség-ellenőrzéssel foglalkozó munkatársai olyan sok problémát találtak, aminek megoldására képtelenek voltak. Miután a Ventavia vezetését a regionális igazgató, Brook Jackson többször is tájékoztatta a problémákról, az FDA-nak is panaszos e-mailt írt – a Ventavia még aznap kirúgta.

Gondolat

Nem tükörkép hasonmások Az ikrek világa

FAZEKAS Erzsébet

Az iker-testvérek számát 125 millióra becsülik a világon. Statisztikák szerint minden 333 szülésre esik egy olyan, amikor egy terhesség után két baba jön világra.

Gondolat

Megoszthatatlan belső magány

Börcsök Enikő Nemsenkilény - monológ nemmindegyembereknek címmel hozott létre egy előadást, mely egy autista egy napját dolgozza fel. A magányról, a normális meghatározásáról, a nem figyelés trendjéről, a gondolat megosztásának a képtelenségéről beszélget vele Gyimesi Ágnes Andrea.

Ökológia

Mennyi az elég?

Az SZVT Kutatási és Fejlesztési Központ székházában került sor arra az interaktív konferenciára, melynek témája Gyulai Iván „Fenntartható fejlődés” tanulmányának három fejezete volt. Az egyes fejezetekhez korreferátumok hangzottak el Gyulai Iván rövid ismertetőit követően, majd a hallgatóság oszthatta meg észrevételeit...

Gondolat

Az emberiség öt nagy ostora

Soha az emberiség történetében nem volt olyan betegség, amely az orvoslást, a társadalom szociális szerkezetét és a túlvilág képzetét döntőbben determinálta volna, mint a lepra és a pestis...