Hírvilág

Web-alapú e-gyógyszerfelírás az Egyesült Királyságban

2011. AUGUSZTUS 15.

Egy új e-gyógyszerfelírási és gyógyszerezés-adminisztrációs (ePMA – e- medication administration) megoldást mutattak be az Egyesült Királyságban, melyek hamarosan gyakorlati alkalmazásra kerülnek az NHS (National Health Service) biztosító néhány ellátó intézményénél.

Ezt a megoldást Ausztráliában már tíz kórházban használják, valamint hat egészségügyi kerületben Új-Zélandon a biztonságosabb és hatékonyabb gyógyszerkezelés érdekében. Felhasználók beszámolója szerint nagyságrendekkel csökkent azon problémák száma, melyeket a gyógyszer hibás felírása, vagy a hiányzó adagolás okozott – az olvashatatlan recept pedig immár a múlté.

Az e-recept felíró alkalmazás nemcsak a felírás formulázásában segít, de döntéstámogatással közvetlenül (megfelelőbb és olcsóbb gyógyszer és dozírozás választása) és közvetve (az esetleges tévedésekből adódó gyógyító tevékenységek elmaradása) költségeket takarít meg.
A tévedések következményeinek nagyságrendjét mutatja, hogy az Egyesült Királyságban az elmúlt évben havonta átlagosan a kétszázat is elérte azon betegek száma, akik meghaltak a téves gyógyszerezés következtében, vagy orvosi ellátásra szorultak.

Az alkalmazást úgy tervezték, hogy lehetővé tegye azon NHS ellátók számára, akik már alkalmazzák az elektronikus páciens rekord egyes elemeit, a teljesen integrált és átfogó ePMA megoldást.

Az első Egyesült Királyságbeli e-gyógyszerfelírást használó intézményeknek az alkalmazás működtetéséhez szükséges honlapjai a következő év során kerülnek fel a világhálóra.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: http://www.ehealthnews.eu/isoft/2178-isoft-launches-web-based-e-prescribing-solution-for-the-nhs

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.