Hírvilág

Vörös zuhany és hegedűsikoly

2012. MÁRCIUS 04.


Izgalmas vállalkozásba fogott a Partvonal Kiadó, 2012. márc. 10-én 18 órakor Pszichokrimi estet rendez az Odeon moziban. Az Olvass, mielőtt unalmassá válsz! szlogent a zászlajára tűző kiadó új Pszichokrimi sorozatának rendhagyó, mozis-zenés könyvbemutatót rendez. A könyvsorozat egy nyugaton már ismert és sikernek örvendő műfajnak próbál itthoni rajongó tábort teremteni, mely a lélektani dráma és a hagyományos krimi határán egyensúlyoz. A ’ki tette’ kérdése helyett" a "miért tette" problematikája foglalkoztatja, valamint a "hogyan jutott odáig".

Alapdarabja Robert Bloch Pszicho c. regénye és az abból készült, műfajteremtő Hitchock-film, melyet a kiadó elsőként jelentetett meg. Az est Hitchcock hírhedt filmes adaptációjával, a Psycho-val kezdődik, melyet eredeti kópiáról, a Syntax Cinema Orchestra, Magyarország egyetlen mozizenekara élő kíséretével láthatnak az érdeklődők.
A zenekart 2005-ben Nagy Krisztián Tódor alapította, a filmeket, rajzfilmeket kísérő együttes tagjai jazz- és klasszikus zenészek.

A vetítést követően Miklós Ágnes Kata krimitörténész, Mátyás Péter filmesztéta és Végh József, kriminálpszichológus, Magyarország egyetlen hivatásos túsztárgyalója segítségével beszélgetés kezdődik, melynek témája a bűnelkövetés lélektana, a pszichés tünetek ábrázolásának eszközei a regény- és a filmváltozatban és azok megjelenése a mindennapokban, kitekintéssel a sorozatban megjelent másik, Ruth Rendell Lopott élet című regényére, melynek középpontjában egy gyermekét elvesztő, gyerekrablásba sodródó nő áll.

Az estet egy játék zárja, ahol 3 pszichokrimi könyvcsomag talál gazdára.
A szervezők szeretettel várják azokat, akik részesei szeretnének lenni a nem mindennapi mozi- és koncertélménynek, és az azt követő beszélgetésnek. A résztvevők száma limitált, ezért ajánlatos előre jegyet foglalni az Odeon mozi jegypénztárában (329-2064) vagy az info@partvonal.hu emailcímen március 8-ig.

GYÁA

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Gondolat

Szakálltörténet

A szakállt a különböző történetek, mesék és művészi ábrázolások alapján általában a bölcsességhez, teljesítőképességhez vagy magas pozícióhoz kapcsolták.

Gondolat

A pánik a legtisztább önmagunkkal áll kapcsolatban – interjú Parádi Józseffel

Parádi József neurológus, pszichiáter és pszichoterapeuta sok évvel ezelőtt visszaadta a gyógyszerfelírási engedélyét. Úgy látja, hogy bár bizonyos, súlyos esetekben szükség lehet gyógyszeres kezelésre, a pszichoterápiás munka az elsődleges számára: a tüneteket elsősorban szerencsésebb fenomenológiai úton megérteni és feldolgozni.

Gondolat

Béke velünk? Halasi Zoltánnal Csontos Erika beszélgetett

CSONTOS Erika

Halasi Zoltán költőként, esszéistaként, műfordítóként lett ismert és elismert. Már a publicisztikája is jelezte széleskörű érdeklődését a különféle kultúrák iránt, aztán egy váratlan fordulattal prózát kezdett írni. Még váratlanabb, hogy ez a próza az elsüllyedt kelet-európai zsidó kultúrát idézte meg. Az apropót hozzá egy lengyelországi zsidó költő jiddis nyelvű holokauszt-poémájának lefordítása szolgáltatta.

Idegtudományok

A fejlődő pszichiátriai határai

Beszámoló az MPT XVII. Vándorgyűléséről