Hírvilág

Visszafordítani készülnek az időt

2011. AUGUSZTUS 15.


Hamarosan megtalálják az öregedés titkát a tudósok és nemcsak lelassítani, hanem visszafordítani is képesek lesznek az időt.

A bostoni Dana-Farber Rákkutató Intézet csapata már tavaly közzétett egy tanulmányt, melyben arról számoltak be, hogy egerekben sikeresen visszafordították az öregedés folyamatát. A kísérlet során a kromoszómák végein elhelyezkedő telomereket vették célba, amiknek az a feladata, hogy megvédjék a kromoszómákat a károsodástól. Ezek a telomerek azonban idővel megrövidülnek, és végül a sejtek képtelenné válnak az osztódásra. Ronald DePinho professzor és munkatársai ezért a telomereket szabályozó enzimeket manipulálták és döbbenetes eredményre jutottak: azok az egerek, akiknél az enzim hiányát idézték elő, idő előtti öregedésnek indultak, ellenben amikor visszaállították az enzimeket, visszafordult az öregedés folyamata is, megnőtt az agyuk, szőrzetük kifényesedett, visszaállt a szaporodóképességük.

Egyes tudósok, már embereken is elkezdtek kísérletezni az öregedést gátló kezelésekkel. David Sinclair professzor, aki Bostonban dolgozik egy öregedést kutató laboratóriumban, munkatársaival egy szintetikus gyógyszer kifejlesztésén dolgozik, amely szirtuin-aktiváló összetevőkből áll. Állatkísérleteken már kimutatták, hogy a szer, amelyet a STAC rövidítéssel illetnek, helyreállítja az elhízott egerek egészségét és életfolyamatait, és most kezdik embereken is tesztelni.

A kutatás egy korábbi, a vörösborban természetesen előforduló resveratrol nevű vegyülettel foglalkozó tanulmányra épül. Mind a resveratrol, mind a STAC a kalóriabevitel csökkentéséhez hasonló hatást fejtenek ki. „Ez persze nem hatalmaz fel senki arra, hogy egész nap a televízió előtt ülve falja a sült krumplit, azonban jelentősen hozzájárul egészségünk javításához” – mondta el Sinclair professzor a BBC-nek.

Tim Spector professzor, a londoni King s College munkatársa kifejtette, nem pusztán az élettartam meghosszabbítása a cél, sokkal inkább az, hogy minél tovább egészségesek maradjunk. „Ha valaki sokáig él, de beteg, abban nem sok öröme van. Az öregedés folyamatának megértésével azonban számos azzal összefüggő betegséggel is fel tudjuk venni a harcot."

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: A növekedési hormon lassítja az öregedéstHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Hírvilág

A pihentető alvás fontossága

Az alvászavar mára globális problémává nőtte ki magát, hiszen a világ népességének közel felét érinti az élet valamelyik szakaszában, azonban sajnos csak nagyon kevesen ismerik fel a problémát, és foglalkoznak a kezelésével.

COVID-19

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

A Covid19 embert próbáló kihívás elé állította az egész társadalmat, de pillanatnyilag talán a legnagyobb teher az egészségügyben és a szociális szférában dolgozókra hárul. Munkájukra égetőbb szükség van, mint valaha, éppen ezért fontos, hogy nekik is legyenek megküzdési stratégiáik a kialakult krízishelyzet kezelésére. Mind a világjárvány képe, az azt kísérő félelem szorongást, stresszt okoz, a sok esetben azt kísérő izoláció is komoly lelki terhet jelent. Hogyan észlelhetjük egymáson és enyhíthetjük a nyomást, oldhatjuk meg az esetleg ezt kísérő szimptómákat? A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum hívja fel a figyelmet: a dolgozók egymásra is ügyeljenek!

PharmaPraxis

Gyógyszerész-orvos kollaboratív modellben végzett hypertonia-menedzsment értékelése

Napjainkban a körzeti orvosi praxisok munkaerőhiánnyal küzdenek, és egyre fontosabbá válik egy új gondozási modell kialakítása: a nem-orvos szolgáltatók, többek között a gyógyszerészek bevonása és integrált betegellátó csapatok kialakítása.