Hírvilág

Világszínvonalú képalkotó diagnosztika Nyíregyházán

2011. AUGUSZTUS 15.


Ma adták át a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház új, világszínvonalú képalkotó diagnosztikai központját. A korszerű technológia és a költséghatékony innovatív működtetésű rendszer segítségével a gyógyító osztályok és a képalkotó diagnosztikai részleg közvetlenebb kapcsolatot tud fenntartani és magasabb színvonalú, pontosabb diagnosztikára nyílik lehetőség.

„Az új létesítmény lehetőséget teremt arra, hogy a lakosság általános egészségi állapotának színvonala tovább javuljon, és a megelőző tevékenységet még magasabb szinten vehessék igénybe az itt élők. Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy az ország egyik leghátrányosabb térségében világszínvonalú diagnosztikai ellátást sikerült elérhetővé tennünk” – mondta Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke.

A digitális képalkotó technológia segítségével egy biztonságos rendszeren keresztül továbbíthatóak a felvételek, így lehetőség nyílik a teleradiológiára, azaz az egyik helyszínen készült felvételek másik helyszínen történő megtekintésére és elemzésére, a beteg mozgatása nélkül. Továbbá a beteg érdekében lehetséges a speciális központokkal (pl. kardiológia, idegsebészet) való kapcsolattartás és akár nemzetközi konzultáció is.

„Azt tervezzük, hogy valamennyi intézményben az analóg rendszereket digitálisra váltjuk fel és kiépítünk egy egységes teleradiológiai rendszert. A tagkórházak képalkotó diagnosztikai ellátásának egységes rendszerbe szervezésével növelni tudjuk a hatékonyságot, és csökkenthetjük a kórházak párhuzamos működését” – nyilatkozta dr. Kiss Zoltán Tamás, az Egészségügyi Holding Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A diagnosztikai központ a helyi önkormányzat, az Egészségügyi Szervezési és Szolgáltató Holding Nonprofit Zrt. és a Jósa András Oktatókórház Nonprofit Zrt. közös beruházásával valósult meg. A képalkotó diagnosztikai gépparkot a közbeszerzési pályázat nyertese, a GE Healthcare biztosította. A berendezések között megtalálható a GE Healthcare legkorszerűbb digitális mammográfja csakúgy, mint komputertomográfiás és digitális röntgenkészülékei.

Vincze Rita, a GE Healthcare közép-kelet-európai igazgatója kihangsúlyozta, hogy az új diagnosztikai központ eszközeinek nagy része Magyarországon fejlesztett és gyártott termék.
A rendezvényen a GE Healthcare felajánlott egy Vscan nevű ultrahangos berendezést, mely könnyíti a kardiológusok munkáját, hiszen a készülék akkora, mint egy mobiltelefon és segítségével azonnal el lehet végezni a vizsgálatot a beteg mozgatása nélkül.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Alábecsülik a CT-vizsgálatok jelentette sugárterhelést

A CT-vizsgálat egyes típusai igen nagy sugárterheléssel járnak, és szignifikánsan növelhetik a rosszindulatú daganatok kockázatát.

Hírvilág

Péterfy Sándor Utcai Kórház Izotóp Diagnosztikai Központja nemzetközi akkreditációt szerzett

Az Orvostudományi Szakemberek Európai Uniójának Nukleáris Medicinai Szakterülete (Nuclear Medicine of the European Union of Medical Specialists) és a Nukleáris Medicina Európai Tanácsa (European Board of Nuclear Medicine) nemzetközi akkreditációval ismerte el az Affidea Diagnosztika Péterfy Sándor Utcai Kórházban működtetett izotóp diagnosztikai központját. "

Hírvilág

Tények és értelmezések az agykutatás terén

A „neurománia” gondját lassan mind többen érzik a humán tudományok terén.

Klinikum

Új EKG képlet segítheti a diasztolés szívelégtelenség diagnosztikát

Svájci kutatócsoport olyan képletet alkotott, amely segítségével lehetőség nyílhat EKG- paraméterek alapján diagnosztizálni a szívizom diasztolés funkciózavarát.

PharmaPraxis

Húsz éve Magyarország stratégiai partnere a Servier Hungária

Kitartás - elkötelezettség, emberi kötődés a magyar kutatók iránt, folyamatos megújuló befektetés: ezek a gondolatok jellemezték a Servier elmúlt 20 évét hazánkban