Hírvilág

Vetített fény és kaptárstruktúra

2013. DECEMBER 26.Monochrome Clack címmel mutatja be közösen alkotott intermediális installációit Köves Éva festő és Sztojánovits Andrea videoművész a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban (Lumú) szombattól látható kiállításán, amely az intézmény Ludwig Next elnevezésű sorozatának első tárlata.

A Ludwig Next keretében a Lumú a nagykiállítások közti időszakokat kihasználva tár a közönség elé néhány hétre olyan műveket, amelyek erősítik az intézmény profilját - közölte a pénteki sajtóvezetésen Fabényi Júlia igazgató.

A két művész 2009-ben kezdett közös munkákat alkotni: Sztojánovits Andrea Köves Éva képeihez hoz létre animációkat, majd az installációkhoz hangot társítva a különböző műfajok együttesen újfajta médiumként jelennek meg a kiállítótérben.

Az architectural vagy visual mapping a képzőművészet egy viszonylag új ága, amelyben épületekre, felületekre azok architektúráját kihasználva készítenek vetített animációkat.

A vetített fény és a fehér felületek találkozása adja a két művész négy éve tartó együttműködésének kezdetét jelentő Monochrome Clack 1.0 című installáció alapgondolatát is, amelyhez hozzátartozik a vizualitást kiegészítő zene is. A terem másik oldalán elhelyezett, Monochrome Clack 2.0 című munkához például Kovács Kinga DJ készített hanginstallációt komolyzenei részletek, irodalmi művek és bálnahangok felhasználásával.

A Re:Lake című munkánál a vetítés nem a festmény felületén, hanem alatta, a padlón jelenik meg, a képnek egyfajta mozgalmas reflexiójaként. A Dodeca című installáció alapját egy festett vásznakból összeállított, függesztett dodekaéder képezi, a művészek ebbe az objektbe helyeztek el egy hangszórót.

Köves Éva egyik legfontosabb témája évek óta a kaptárstruktúra. A kiállításon látható, szintén organikus formákra épülő, Kaptár című munkához 2014. január 10-én live act is kapcsolódik, amelynek VJ-je Sztojánovits Andrea, DJ-je Borosi Gábor lesz. Szintén Borosi Gábor készített zenét a Molekula variációk I. címet viselő installációhoz is, ennek animációját az éppen megszólaló hangok is befolyásolják.

A 2014. január 19-ig látogatható tárlat külön teremben mutatja be Köves Éva Közös dolgaink című grafikai sorozatát, amely a művész elmondása szerint az animációk keltette érzésvilágot igyekszik visszaadni a ceruzarajz eszközeivel.

2013. december 26.,

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Az infectiv endocarditis megelőzése szívbillentyű-betegségben szenvedők esetében

Az American College of Cardiology és az American Heart Association utoljára 2006-ban közölt irányelveket a szívbillentyű-betegség kezelésére. Azóta az infectiv endocarditis (IE) megelőzésével kapcsolatban számos új eredmény született, amelyek szükségessé tették az irányelvek jelen frissítését. Egyes szakembereket meglephetnek majd az irányelvek, amelyek jelentősen eltérnek a korábbiaktól…

Hírvilág

A pihentető alvás fontossága

Az alvászavar mára globális problémává nőtte ki magát, hiszen a világ népességének közel felét érinti az élet valamelyik szakaszában, azonban sajnos csak nagyon kevesen ismerik fel a problémát, és foglalkoznak a kezelésével.

Hírvilág

Tények és értelmezések az agykutatás terén

A „neurománia” gondját lassan mind többen érzik a humán tudományok terén.

Klinikum

Új EKG képlet segítheti a diasztolés szívelégtelenség diagnosztikát

Svájci kutatócsoport olyan képletet alkotott, amely segítségével lehetőség nyílhat EKG- paraméterek alapján diagnosztizálni a szívizom diasztolés funkciózavarát.

Gondolat

Spinoza és Einstein

A filozófia és a tudományok termékenyítő kapcsolatáról