Hírvilág

Vészhelyzetben is segítenek az óvónők

2011. AUGUSZTUS 15.


A hirtelen kialakuló és leggyakoribb gyermekbetegségek, balesetek, vészehelyzetek során bekövetkezett sérülések kezeléséről, az újraélesztésről óvónőknek tart kurzusokat a Henkel. A Léghajó program keretében Budapesten és az ország kilenc megyéjének százötven óvodájában dolgozó óvodapedagógust készít fel elsősegélynyújtásra.

A cég már 2004 óta oktatja a szülőket elsősegélynyújtó kurzusokon gyakorlattal rendelkező orvosok, diplomásnővérek által s 2006 óta óvónők, bölcsődei dolgozók és tanárok is bekapcsolódhattak előadásaikba. Eddig 4000 résztvevő sajátította el az ismereteket.

A szakértői háttéranyag letölthető cikkük mellett pdf formátumban.


Szepesfalvy Boglárka polgármesteri tanácsadó, Budapest Fõváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzat, Varga Patrícia kommunikációs vezetõ, Henkel, dr. Krivácsy Péter gyermekgyógyász, intenzív terápiás szakorvos, a Léghajó Program szakmai vezetõje
Mit kell tenni, ha baj történik a gyermekkel? A Léghajó Program metódusai, technikái a kiút keresésről szólnak, az elmélet mellett gyakorlati tudást is szereznek a képzést elvégző óvónők. A tananyagban szó lesz arról, miként kell megállapítani, hogy baj van, hogyan kell a pánikon úrrá lenni, továbbá az olyan gyakori állapotokról, mint a hányás, hasmenés, kiszáradás, emellett a számos gyermeket érintő betegségekről, mint az asztma és a diabétesz s hirtelen kialakuló szituációkról is, mint lázgörcs és baleset - mondta dr. Krivácsy Péter gyermekgyógyász, intenzív terápiás szakorvos, a Léghajó Program orvosszakmai vezetője az országos program első állomásán, a Budapest Főváros XI. Kerület, Újbuda Önkormányzatánál tartott sajtótájékoztatón. Majd bemutatta az újraélesztés gyakorlására szolgáló oktatási eszközt, az élethű babát is, melyen a képzés során minden résztvevő a gyakorlatban is kipróbálhatta elméletben megszerzett tudását.

A tájékoztatót az első képzés követte, melyen kilenc újbudai óvoda 15 óvónője vett részt. - Munkahelyem, az Ezüsfenyő Óvoda két csoportjába járnak asztmás gyermekek, s fontos, hogy szakemberek oktassanak bennünket, hogy baj esetén segíteni tudjunk a gyerekeken. A főiskolán minimális ismerteket kaptunk az egészségtan tantárgy keretében, de kizárólag elméletet, gyakorlati oktatás nem volt – mondta Ludasi Mónika óvónő.

- Nagyon fontos, hogy a gyermekek biztonságban legyenek az óvodában, és baj esetén az óvónők azonnal tudjanak cselekedni – indokolta részvételének okát Horváthné Fodor Ilona óvónő a Nyitnikék Óvodából.


Az újraélesztés gyakorlásához szükséges élethű babát mutatja be a képzésen résztvevõ óvõnõk egy csoportjának dr. Krivácsy Péter gyermekgyógyász, intenzív terápiás szakorvos a Léghajó Program vezetõje
A Henkel kétmillió forintot fordít a programra, mely során 150 óvónőt oktatnak Budapesten és Pest, Nógrád, Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád és Komárom-Esztergom megyékben. Elsősorban azokban a megyékben, ahol a legnagyobb szükség van rá, s egy-egy kurzust kapnak a települések a cég magyarországi telephelyein is.

A tanfolyamon részt vevő óvodák megkapják a Léghajó Program matricát is, így az érintett szülők tudják, hogy ott elsősegélynyújtási ismereteket elsajátított óvónő dolgozik.

eLitMed: Császi Erzsébet


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Újabb ismeretek a spondylarthritisek patogeneziséről - A Figyelő 2016;1

KOVÁCS LÁSZLÓ

A spondylarthritisek (SpA-k) patogenezisének központi helyszíne a számtalan kisebb-nagyobb enthesis, ahol mechanikai stressz és szisztémás IL23-túltermelődés következtében aktiválódnak az enthesis szövetéhez kötött speciális, Th17 fenotípusú rezidens T-sejtek. A szisztémás IL23 fő forrása a vastagbél, a betegség fő genetikai kóroki tényezője, a HLA-B27 molekula pedig a szintézisének végső lépései során fellépő kóros sejtélettani reakció révén váltja ki macrophagokban az IL23 túltermelődését.

Gondolat

Béke velünk? Halasi Zoltánnal Csontos Erika beszélgetett

CSONTOS Erika

Halasi Zoltán költőként, esszéistaként, műfordítóként lett ismert és elismert. Már a publicisztikája is jelezte széleskörű érdeklődését a különféle kultúrák iránt, aztán egy váratlan fordulattal prózát kezdett írni. Még váratlanabb, hogy ez a próza az elsüllyedt kelet-európai zsidó kultúrát idézte meg. Az apropót hozzá egy lengyelországi zsidó költő jiddis nyelvű holokauszt-poémájának lefordítása szolgáltatta.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Gondolat

Nem tükörkép hasonmások Az ikrek világa

FAZEKAS Erzsébet

Az iker-testvérek számát 125 millióra becsülik a világon. Statisztikák szerint minden 333 szülésre esik egy olyan, amikor egy terhesség után két baba jön világra.

Agykutatás

Öngyilkosság mint élettapasztalat

GYIMESI Ágnes Andrea

K. Margit kétszer követett el öngyilkosságot. Életteret cserélt, sorsot váltott.