Hírvilág

Utak és gyökerek

2013. AUGUSZTUS 13.

Több mint negyven különböző műfajú és témájú eseményt kínál a 16. Zsidó Nyári Fesztivál augusztus 25. és szeptember 2. között. Idén új helyszíneken, például a Budapest Music Centerben, az Átrium Film-Színházban, a VAM Design Centerben is lesznek programok - mondta el az eseményeket beharangozó keddi sajtótájékoztatón Vadas Vera fesztiváligazgató.

A programban különlegességnek számít Rossini Mózes című operájának ritkán játszott változata vagy az Amy Winehouse énekesnőt megidőző est.

Rendkívüli fesztiválelőzetesként tartják augusztus 22-én a Kecskeméti Katona József Színház vendégjátékát: egy zsidó család három nemzedékének történetét dolgozza fel Réczei Tamás író-rendező Vasárnapi gyerekek című drámája. A darab főszereplői Szemenyei János, Trokán Nóra, Márton András és Réti Erika.

A világhírű és világjáró 40 éves Muzsikás Együttes nemcsak a Szigetre, a fesztiválra is meghívta a virtuóz hegedűst, Alexander Balanescut. A Dohány utcai zsinagógában a fesztivál második napján lesznek hallhatók. Utak és gyökerek, erdélyi magyar zsidó népzene című műsorukban először lépnek fel Heczku Ágival - mondta el Hamar Dániel, a zenekar alapító vezetője.

Az eseménysorozat képzőművészeti anyaga sokrétű - hangsúlyozta a fesztiváligazgató. Az Ámos Imre és a 20. század című tárlatnak a Rumbach utcai zsinagóga ad helyet, Ámos Imre művei mellet 41 kortárs alkotó képeit ismerhetik meg a látogatók. Az Orosz Kulturális Központban orosz fotóművészek állítanak ki, a képek a zsidó hagyományok újjáéledését ábrázolják.

Klein Rudolf építésztörténész kiállítása a kelet-közép-európai zsinagógaépítés históriáját dolgozza fel. Az anyag Kassáról, Európa egyik kulturális fővárosából érkezik Budapestre. A Magyar Nemzeti Galériában most látható nagy impresszionista és posztimpresszionista kiállítás a jeruzsálemi Izrael Múzeumból kölcsönzött festmények révén csatlakozik a fesztiválhoz.
Először lép pódiumra szólóénekesnőként Szűcs Gabi, aki a két éve elhunyt Amy Winehouse dalait énekli szvinges feldolgozásban. Szabó Kimmel Tamás színész személyében vendége is lesz.

Ismét tartanak a Dohány utcai zsinagógában kántorkoncertet. Új műsorral jelentkezik a Budapest Klezmer Band. Az 50 éves Stúdió 11 Náray Erika, Polyák Lilla és Szulák Andrea partnere lesz a Barbara Streisand-esten. Rossini Mózes című operájának "ősváltozata" is a zsinagógában szólal meg.

Ivri Lider izraeli popsztár a Budapest Music Centerben lép pódiumra, ugyanott énekel Szőke Nikoletta a Budapest Ragtime Banddel. A dzsesszénekesnő egy friss duettet is előad Kovács Ferenc trombitaművésszel.

Az Izrael ízei elnevezésű kétnapos program keretében a Nagyvásárcsarnokban lehet finomságokat kóstolni, két szálloda és egy vendéglő is gasztronómiai különlegességekkel szolgál a fesztivál alatt.

2013. augusztus 13., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

A fejlődő pszichiátriai határai

Beszámoló az MPT XVII. Vándorgyűléséről

Egészségpolitika

Lelkünket betegíti a rossz környezet

Lég-, fény- vagy zajszennyezés, klímaváltozás, az extrém időjárási események, a városi, épített környezet, vagy a kémiai szennyező anyagok, fémek, műanyagok és gyógyszerek, bizonyítottan akár komoly lelki betegségeket okozhatnak. A Covid-19 most különösen aktuálissá teszi a problémát: ugrásszerűen nőtt meg a szorongás, depresszió, de az öngyilkosságok száma is, főleg az aktív korúak körében.

Gondolat

Amikor Nietzsche sírt….

A pszichoanalízis kezdetei - regényes feldolgozásban

Gondolat

Aki bújt, aki nem

Sokféle hatás érte Herbert Anikot, művésznevén Hanikot Rejtett kert című kiállításának megalkotásakor. Az inspiráció egy része könyv formájában ott hever a Zend installációként elnevezett asztalon, így például egy japán verses könyv, Borges angol nyelvű novelláskönyve a The Garden of Forking Paths. Mindezeken túl Radnóti Miklós Bori notesze, Szabó Magda Danaida és Abigél regényei, Kertész Ákos Makrája is fontos ihletforrás volt számára.

Idegtudományok

Új dimenzió a gyógyszerkutatásban: sejten belüli receptorok

Az idegsejteken belüli receptorok is felelősek a szinaptikus plaszticitásért, memóriáért, tanulásért, illetve számos idegrendszeri pathológiáért. A sejtszervecskéken, a citoplazmában és a sejtmag membránján, valamint plazmájában elhelyezkedő intracelluláris, G-fehérjéhez kötött receptorok leírása a depresszió, a szkizofrénia, a fájdalom, az autizmus, a metabolikus reguláció vagy az ischaemiás stroke kezelésének újabb szintje előtt nyit teret.