Hírvilág

Ujj Zsuzsi, a csodálatos

2013. MÁJUS 30.Ujj Zsuzsi költő, énekes 1985 és 1991 között készült fekete-fehér perfomanszfotóit, köztük a londoni Tate Modern múzeumban nemrég kiállított Trónusos című alkotását mutatják be azon az összefoglaló tárlaton, amely Ujj Zsuzsi 5. címmel péntektől látható a Budapesti Történeti Múzeum Budapest Galéria Kiállítóházban.

Ujj Zsuzsi kiállításán olyan eredeti fekete-fehér performanszfotók és az azokból készült lambdaprintek lesznek láthatók, amelyen a művész saját magát örökítette meg. A tárlaton az 1986-ban készült Trónusos című felvétel mellett bemutatja többek között a Körös, a Tojásos, a Szülés, a Távoli öles, a Seprűs és a Tükrös című sorozatot.

"A Körös-sorozatban a körbenjárást vagy az egyhelyben járást, a bolyongást jelenítem meg" - mondta Ujj Zsuzsi, hozzátéve, hogy a képek hosszú expozícióval készültek, ezért ugyanaz az alak többször jelenik meg rajtuk.

Felidézte: nem fényképezett állandóan, hiszen egy darabig felszerelése sem volt, csupán ötleteit jegyezte fel. Üres tereket hozott létre, fekete-fehér temperával festette be testét és legtöbbször önkioldós fényképezőgéppel rögzítette a képeket.

Ujj Zsuzsi kiemelte, hogy 1985 előtt képzőművészettel és fotóval sem foglalkozott. A nyolcvanas évek elején ismerte meg Halas István fotóművészt és Várnagy Tibort, a Liget Galéria vezetőjét és ebben az időszakban találkozott többek között Hajas Tibor életművével is, ami meghatározó volt számára.

"Azok a művészek, akiket akkoriban megismertem, hatással voltak rám, de teljesen személyes okokból vettem kezembe a fényképezőgépet" - hangsúlyozta a művész, hozzátéve, hogy főként a férfi és a nő kapcsolatát, a "privát kínjait", "belső problémáit" fogalmazta meg a képeken, a fotózást pedig a Körös című sorozatával 1991-ben fejezte be.

"Nem éreztem úgy, hogy tudnám tovább folytatni, más irányba mentem. 1992-ben megalakult a Csókolom zenekar, aminek egyik alapító tagja voltam. A zenekarban saját verseimet, dalaimat énekeltem, ami tartalmilag ugyanazt jelentette számomra, mint a fotózás" - tette hozzá.

A kiállítással egy időben jelenik meg az Ujj Zsuzsi munkásságáról szóló katalógus Oltai Kata és Várnagy Tibor tanulmányával.
Az összefoglaló tárlat július 7-ig tart nyitva.


2013. május 29., szerda

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Ökológia

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A szerző ökológus, a hazai környezet-, és természetvédelem ismert szakembere és a fenntartható fejlődés fáradhatatlan kutatója és propagátora. Gyulai Iván e kötetében a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be. Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben. Onnan indul el, hogy a megközelítésmód fókuszában nem az emberi igények, hanem a szükségletek kielégítésének biztosítása áll. Ez a kérdéskör magyar irodalmában gyakran összekeveredik.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Hírvilág

Tények és értelmezések az agykutatás terén

A „neurománia” gondját lassan mind többen érzik a humán tudományok terén.