Hírvilág

Új képernyők, javuló diagnózisok

2011. AUGUSZTUS 15.

Strukturált tűkristály foszfor technológiával készült új képernyők segítik a diagnózis pontosabb felállítását, a DIRANUK mammográfiás szűrés központban a németországi Bielefeldben. A központ mintegy 27.000 vizsgálatot végez évente.

A képernyők kiváló képminőséget nyújtanak kis dózisú terheléssel is az emlőkarcinóma korai felismerésére irányuló vizsgálatokban. A mammográfiai vizsgálat során éles, nagy kontrasztú és nagyon kevéssé zajos kép nyerhető, ami alkalmas a mikro meszesedések, sérülések és más elváltozások nagy részletességű megfigyelésére.

A jobb minőségű képernyők annak a tudományos technológiai eljárásnak révén valósíthatók meg, amelynek eredményeként tű alakú foszfor kristályok képezik a képernyő felületét, melyek az ernyővel 90 fokos szöget bezáróan vannak elhelyezve. Ez az architektura csökkenti a fény terjedését a képernyő síkjában, valamint sokkal egységesebb képernyő struktúra jön létre, mint ha hagyományos porrá őrölt foszfort használnának. A tű foszfor-kristály felület nagy sűrűsége biztosítja a nagyon magas szintű röntgen sugár abszorpciót, így a hagyományos képalkotó képernyőkkel összehasonlítva, sokkal kisebb sugár-dózis alkalmazása lehetséges.

„A lényegesen jobb jel-zaj arány, s így a megnövekedett diagnosztikus részletesség lehetővé teszi, hogy láthassuk azokat a mikro meszesedéseket, melyek felismerhetősége néha hiányzott a hagyományos mammográfia rendszerekben. Ez azt jelenti, hogy biztonságosabbá vált a diagnózis, hatékonyabb lett a szűrési program, s kevesebb visszarendelésre van szükség; azaz nőtt a hatékonyság” mondta Dr. Ulrike Meyer-Johann, a központ munkatársa, s hozzáfűzte: „a jobb képminőség előnyei még inkább érvényesülnek munkánk eredményességében, amióta a képeket digitalizált formában és diagnosztikai szoftverek segítségével számítógéppel dolgozzuk fel.”


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: https://www.ehealthnews.eu

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Klinikum

A biológiai terápia leépítésének tapasztalatai rheumatoid arthritisben - A Figyelő 2015;2

ROJKOVICH Bernadette

Rheumatoid arthritisben (RA) a krónikus progresszív ízületi gyulladás krónikus fájdalomhoz, az ízületek destrukciójához, funkciókárosodáshoz, a komorbiditások révén élethosszcsökkenéshez vezet. A krónikus gyulladás minél korábbi megfékezése javítja a betegség hosszú távú lefolyását, az ízületi károsodások kialakulását.

Klinikum

Az MMR-autizmus botrány áldozatai

Dr. Andrew Wakefieldet, a közelmúlt nyugati orvosi irodalmának valószínűleg legbutább és legszükségtelenebb egészségügyi botrányának vezető szerzőjét, a General Medical Council kizárta soraiból.

Hírvilág

Köleshimlő vagy mérgezés? – Mozart halála

NAGY Zsuzsanna

Halálának oka ismeretlen, ám ez a rejtély máig nem hagyja nyugodni az utókort. Időről-időre újabb elméletek, és diagnózisok születnek.

Idegtudományok

Hanghalló emberek felépüléstapasztalatának vizsgálata

A hanghallók első nagyobb konferenciáján, 1987-ben összegyűlt tapasztalatok alapján a felépülést három nagyobb szakaszra osztották: a kezdeti szakaszban sokkot él át a hanghalló, amikor az élmények elemi erővel zúdulnak rá, és igyekszik azokat eltolni magától; az organizálás szakaszában a személy határt szab és különböző stratégiákat kezd használni a hangokkal kapcsolatban; az integrációs szakban a hanghalló felismeri, hogy a hangok énje részét képezik, integrálja azokat életébe, és már nem akar tőlük megszabadulni.