Hírvilág

Új irányelvek: poszt-menopauzás osteoporosis

2011. AUGUSZTUS 15.

A North American Menopause Society új állásfoglalást közölt a posztmenopauzás osteoporosis megelőzéséről, kivizsgálásáról és kezeléséről. A korábbi, 2006-os irányelveket az azóta napvilágot látott bizonyítékok alapján frissítették.

Osteoporosisról akkor beszélünk, ha a csontok ásványianyag-sűrűsége (bone mineral density, BMD) alapján számított T-pontszám ≤–2,5, vagy ha a beteg korábban a csontritkulás számlájára írható patológiás csonttörést szenvedett.
A legfontosabb ajánlások a következők:

Megelőzés
Az idősödő nőket tájékoztatni kell az osteoporoticus csonttörések kockázatáról és arról, hogy ez miként csökkenthető: megfelelő kalciumbevitellel (napi 1200 mg) és D-vitamin-bevitellel (napi 800–1000 NE), rendszeres testmozgással és az elesés megelőzésével. Az elesés kockázatát fel kell mérni évente, illetve ha romlik a beteg fizikai vagy szellemi állapota.

Kivizsgálás
A BMD mérése először 65 éves korban javasolt. Ennél fiatalabb nők esetében akkor érdemes megfontolni, ha fennáll a következő kockázati tényezők egyike:
– bármilyen csonttörés a menopauza óta,
– <21 kg/m2-es BMD,
– a szülők valamelyikének anamnézisében szereplő combnyaktörés,
– dohányzás,
– rheumatoid arthritis,
– túlzott alkoholfogyasztás.
Az osteoporosis klinikai kockázati tényezői közé tartozik ezen kívül a hátfájdalom, a kyphosis, a tartós szteroidkezelés és a hyperparathyreoidismus. A csont-átépülést („turnover”) jelző biokémiai markerek rutinszerű meghatározása nem indokolt.

Kezelés
Gyógyszeres kezelés javallott, ha:
– a két energiaszintű röntgen-abszorpciometriás (DEXA) vizsgálattal osteoporosist mutattak ki (T-pontszám ≤–2,5),
– a beteg már elszenvedett csontritkulással összefüggő combnyak- vagy csigolyatörést,
– A T-pontszám –1 és –2,5 közötti, és a FRAX internetes kockázatszámító rendszer szerint a combnyaktörés 3 éves valószínűsége ≥3% vagy az összes osteoporoticus törés 10 éves kockázata ≥20%.

Első vonalbeli szerként biszfoszfonátok alkalmazása javasolt. A beteg együttműködéséhez szükséges őt tájékoztatni arról, hogy veszélyeztetett a csonttörések szempontjából, és tartós kezelésre lesz szükség. A biszfoszfonát-kezelés optimális időtartamáról nem állnak rendelkezésre bizonyítékok, mert eddig nem értékelték megfelelő módon a csonttörések kockázatát a terápia abbahagyása után.

Követés
A biszfoszfonáttal kezelt betegek esetében a BMD mérését érdemes megismételni 1–2 évnyi kezelés után. Ha nem csökkent a csontsűrűség, a kezelés hatásosnak tekintendő, és felesleges a továbbiakban ismételni a BMD meghatározását.
Ha nem áll fenn a biszfoszfonát-kezelés javallata, az irányelv szerint nem jár előnnyel a csontsűrűség ismételt meghatározása az első mérés után 2–5 éven belül.

Tanulságok
A North American Menopause Society új irányelvei közül kettőt érdemes kiemelni, amelyek megváltoztathatják az aktuális gyakorlatot. Az első, hogy a BMD meghatározása nem javasolt 65 éves kor alatt, hacsak nem áll fenn az osteoporosis valószínűségét növelő kockázati tényező. A második megfontolandó ajánlás, hogy a negatív eredményű DEXA-vizsgálatot nem érdemes megismételni 2–5 éven belül, és a biszfoszfonát-kezelés elkezdése után is elegendő egy alkalommal felmérni a terápia csontsűrűségre gyakorolt hatását.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

Menopause 2010 Jan/Feb; 17:25. (absztrakt)

Menopause 2010 Jan/Feb; 17:25. (teljes közlemény pdf formátumban)

Kapcsolódó anyagok:

Az osteoporosis gyógyszeres kezelésének irányelvei (American College of Physicians; 2008)

Osteoporosis [Guideline]. American College of Obstetricians and Gynecologists; 2004

NOF’s Clinician’s Guide to Prevention and Treatment of Osteoporosis. National Osteoporosis Foundation; 2010

Több a csonttörés, mióta kiderültek a hormonpótlás veszélyei

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Lumbosacralis fájdalom – ne vigyük túlzásba a kivizsgálást és kezelést!

A Journal of Family Practice áprilisi cikkének szerzői szerint ma is aktuálisak az American College of Physicians és az American Pain Society tavalyelőtti ajánlásai a lumbosacralis fájdalom („low back pain”) ellátására.

Klinikum

A fertőző megbetegedések jelentése régen és ma

SZALKA András

Az elmúlt 30-40 évben a klasszikus fertőző betegségek eltűnésével, ill. számuk jelentős csökkenésével párhuzamosan egyre több egészségügyi beavatkozásokkal és kórházi fertőzésekkel kapcsolatos infekciók diagnosztizálhatók. Az is közismert, hogy egyes nem kórházi eredetű fertőzések még ma is jelentős számban fordulnak elő (pl. salmonellosis, campylobacteriosis, varicella) és szinte minden évben új kórokozókat és új betegségeket ismertünk meg. Az új ismeretek közé tartozik infekciók szempontjából az is, hogy bármilyen mikroorganizmus fertőzést idézhet elő, a szervezet megváltozott védekezőképességének tükrében.

Hírvilág

WHO: Itt az idő a tuberculosis visszaszorítására

Az Egészségügyi Világszervezet legújabb jelentése sötét képest fest a világ tbc-helyzetéről, miután sorra nem sikerül megvalósítani a különböző diagnosztizálási és kezelési programok célkitűzéseit.

Hírvilág

SZÍVELÉGTELENSÉG – ÚJ IRÁNYELVEK

A korábbi ajánlásokhoz képest a legfontosabb változások a kórházból való hazabocsátás előtt elkezdendő kezelések, a natriureticus peptid mérése és az eszközös kezelés javallatai terén mutatkoznak.

Hírvilág

Friss AHA- és ACCF-irányelvek a szívelégtelenség kezelésére

A két nagy amerikai kardiológiai szakmai testület 4 év után új irányelveket közölt, amelyekből kiderül, hogy kinek kell rehabilitáció, kinek pedig kardioverter defibrillátor, illetve mire jó a pitvari natriuretikus peptid…