Hírvilág

Új fogyókúrás stratégia?

2011. AUGUSZTUS 15.

A felfedezés új utat nyithat az elhízás elleni küzdelemben, ami különösen jó hír az USA-ban, ahol a felnőtt lakosság harmada elhízottnak számít (vagyis BMI értéke meghaladja a 30-at).

A kutatók megállapították, hogy a szarkolemma ATP-szenzitív káliumcsatornáinak (KATP) blokkolásával az egerek szervezetét fokozott energiafelhasználásra lehet „rábírni”, ami testtömegcsökkenéssel jár.

A hatás még akkor is egyértelmű és tartós volt - gyakorlatilag az állatok élete végéig megmaradt –, amikor a kezelt egereket magas zsírtartalmú étrenden tartották.

A szarkolemma KATP-csatornái a szívizmok és a harántcsíkolt izmok működését szabályozzák: az ATP-koncentráció csökkenése esetén bezáródnak, gátolva mindkét típusú izomszövet munkáját, és így megakadályozva energiatartalékaik kimerülését.

A KATP-csatornák kikapcsolásának következtében az egerek szervezete nyugalmi és aktív állapotban is megnövekedett glikogénfelhasználással és fokozott hőleadással szabadult meg a tartalékolt energiától.

A kutatók szerint az energiafelhasználást szabályozó ATP-szenzitív csatornák szöveti szintű gátlása egy fogyókúrás stratégia része lehet, mivel az izmokat nyugalmi állapotban hőleadásra bírja, míg fizikai terhelés esetén kevéssé tápanyag-érzékennyé teszi.

"Míg az energiatartalékoló mechanizmusok védelmet nyújtanak olyan időkben, amikor kevés az élelem vagy nagy a környezeti stressz, ugyanezek a folyamatok a modern társadalomban elhízást idézhetnek elő" - magyarázta Alexey Alekseev, a Mayo Clinics munkatársa, a tanulmány első szerzője.

A kutatók szerint emberekben a szarkolemma KATP-csatornáit érdemes célba venni annak érdekében, hogy a kevéssé terhelhető, elhízott betegek számára új megoldást találjanak a fogyáshoz.

A Mayo Clinics, a University of Iowa, a University of Connecticut és a New York University kutatóinak eredményei a Cell Metabolism című szakfolyóiratban jelentek meg.

Szemlézte: Balogh András, eLitMed.hu

Forrás: Sarcolemmal ATP-Sensitive K+ Channels Control Energy Expenditure Determining Body Weight

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A korunk népbetegsége: az elhízás

A túlsúly problémája mára népbetegséggé nőtt ki magát: akár orvosként, akár betegként (vagy esetleg mindkét oldalról) szembesülünk az elhízás egészségromboló hatásaival, a kérdéskör nem hagyhat közömbösen bennünket.

Klinikum

Képzelt diéta, valós fogyás – a placebo hatása a testsúlycsökkentésben

A fejlett országok statisztikái alapján az elmúlt években folyamatosan nő a túlsúlyosak, illetve elhízottak aránya. Az “elhízásjárvány” kezelésére az eddig ismert leghatékonyabb testsúlycsökkentő terápiaként az energiafogyasztás korlátozása (diéta) és az energiafelhasználás növelésére szolgáló protokollok (elsősorban alacsony és közepes intenzitású aerob edzés) bizonyultak. Elméletben egyszerű és betartható a képlet: ha a páciens kevesebb kalóriát visz be, mint amennyit eléget, fogyni fog.

Idegtudományok

Az idegrendszer működésének új dimenziója

A központi idegrendszer különböző sejttípusaiban, sőt a sejtek különböző részeiben is eltérő az alapvető mitokondriális funkciók szabályozása, állapította meg a Nature Neuroscience közleménye.

Idegtudományok

Kolbászfüggő patkányok

A kényszeres, elhízáshoz vezető evés ugyanazon a biológiai mechanizmuson alapul, mint a kokain- és heroinfüggés.

Klinikum

Az EMEA a sibutramin forgalmazásának visszavonását ajánlja

A fogyasztószerként használt sibutramin megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját, ezért az Európai Unióban kivonják a forgalomból.