Hírvilág

Tüdőrák diagnosztizálása után is érdemes abbahagyni a dohányzást

2011. AUGUSZTUS 15.

Soha nem késő a dohányzást abbahagyni, még akkor sem, ha már bekövetkezett a legsúlyosabb következménye, a tüdőrák, állapították meg a brit egészségügyi rendszer dohányzással kapcsolatos kutatási csúcsszervezete, a Centre for Tobacco Control Studies (UKCTS) kutatói. Akik a daganat diagnosztizálása után leteszik a cigarettát, azoknak a halálozási kockázata az egyharmadára csökken, a daganat kiújulásának kockázata pedig a felére.

A tüdőrák az esetek körülbelül 90%-ában a dohányzás hatására jön létre, a dohányosok körében a betegségkockázata 20-szor nagyobb, mint a nemdohányzók körében. Azt már kimutatták, hogy a dohányzás abbahagyása bármely életkorban, bármennyi korábban elszívott cigaretta után csökkenti a daganat kialakulásának kockázatát a tovább dohányzókhoz képest. Arról viszont eddig nem voltak meggyőző adataink, hogy van-e haszna a leszokásnak a már kialakult rosszindulatú daganat felfedezése után.

A UKCTS meta-analízist végzett 10 megfigyeléses vizsgálat eredményei alapján, amelyekben azt tanulmányozták, milyen hatása van a dohányzás abbahagyásának, ha az a tüdőrák diagnózisának felállítása után történik. A legtöbb beteg korai (I–IIIa) stádiumú daganatban szenvedett, és 4–12 évig követték őket.

A nem kissejtes rákban szenvedő betegek csoportjában a dohányzás folytatása szignifikánsan, 2,9-szeresére növelte a bármilyen okból bekövetkezett halálozást, a daganat kiújulását pedig ugyancsak szignifikánsan, 1,9-szeresére növelte. A kissejtes tüdőrákban szenvedő betegek csoportjában ugyancsak kimutatták a leszokás kedvező hatását, de itt kisebb mértékű előnyt tapasztaltak.

Ezzel bizonyítottnak tekinthető, hogy a „soha nem késő leszokni” állítás még a tüdőrák felismerése utáni időszakra is érvényes. „A korai stádiumú tüdőrákban szenvedő betegeknek is érdemes javasolni a dohányzás abbahagyását,” írják a szerzők.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: BMJ 2010; 340:b5569.

Kapcsolódó anyagok:

A kórházi kezelés idejének kihasználása a dohányzásról való leszoktatásra

Az első trimesterben még érdemes abbahagyni a dohányzást

A dohányzásról való leszokás motivációs hátterének vizsgálata. LAM 2007;17(8-9)

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Nyitott foramen ovale mellékleletként: Zárjam vagy ne zárjam?

A gyakori tünetmentes nyitott foramen ovale gyakran szívműtét közben derül ki. Ilyenkor a zárása a paradox embolia és a stroke prevencióját szolgálja vagy a szívsebész túlbuzgóságának a kiélését?

Egészségpolitika

A háziorvosok kompetenciája túlmutat a receptek, beutalók felírásán

Fejfájás, alvászavar, húgyúti fertőzés, csontritkulás, reumatológiai bántalom, bőrgyógyászati problémák? Sokszor eszünkbe se jutna, hogy ne beutalót kérjünk, hanem a háziorvosunk is segíthet. Pedig problémáink nagy része orvosolható már az alapellátásban, nincs szükség a hosszú várakozásra a különböző szakrendeléseken. Az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiuma arra hívja fel mind a páciensek, mind a kollégák figyelmét, hogy a panaszok jelentős része alapszinten is kiszűrhető, többségük akár orvosolható is.

Hírvilág

A prostatarák antiandrogén kezelése növeli a halálozást?

Az androgéndeprivációs terápia csak a coronariabetegségek körében növelte a halálozást

Klinikum

H1N1 - Félelem és reszketés

A "The Washington Post" szerint a járványtól érzett félelem járványa terjed.

Hírvilág

Az acetilszalicilsav segít megelőzni a vénás thromboembolia megismétlődését

A hosszú távon adott acetilszalicilsav segít megelőzni a vénás thromboembolia megismétlődését