Hírvilág

Tudomány és a szellemi kulturális örökség

2012. SZEPTEMBER 13.

A 100 éve született Szentágothai János agykutatóra kerekasztal-beszélgetéssel, Solti György karmesterre pedig koncerttel emlékeznek meg pénteken az ENSZ Nevelésügyi, Kulturális és Tudományos szervezete, az UNESCO párizsi székházában.

Budapesten jelentették be 2011 novemberében, hogy a 2012-es esztendőt az UNESCO a 36. közgyűlése határozatának értelmében Szentágothai János, a múlt század "egyik legelismertebb és legkreatívabb neurobiológusa", valamint Solti György, "a 20. század második felének legnagyobb karmestere" születése centenáriumának szenteli.

A Tudomány és zene címmel, Irina Bokova főigazgató fővédnökségével megrendezésre kerülő emléknapon két nagyszerű magyar személyiségen keresztül az UNESCO-nak két kiemelt területéről fogunk beszélni, ez pedig a tudomány és a szellemi kulturális örökség, és azon belül is a zene. Az ő életükön keresztül keressük majd az összefüggéseket a tudomány és a zene között. Ez a "világtalálkozó" kiváló alkalmat teremt arra, hogy ne kizárólag egy ország, hanem az egész világ emlékezzen meg a magyar tudománynak és zenének a világban betöltött szerepéről.

A délelőtti tudományos találkozó idén az első nagy ívű nemzetközi konferencia Szentágothai János tiszteletére, amelyet nemzetközi tudományos személyiségek, a Nobel-díjas Bert Sakmann, Max Planck, Rodolfo Llinas, Colin Blakemore, Nusser Zoltán és Jean Pierre Changeux részvételével rendez a magyar delegáció az UNESCO-palotában. "Ők olyan személyiségei a világ tudományának, akik meghatározó példát kaptak Szentágothai professzortól" - hangsúlyozta Bogyay Katalin. Hozzátette: "Arról is szó lesz, hogyan lehet folytatni az általa megkezdett utat".

A kerekasztal-beszélgetést Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke és Réthelyi Miklós, a magyar UNESCO Bizottság elnöke nyitja meg, levezető elnöke pedig Gulyás Balázs, a svéd Karolinska Intézet kutatóprofesszora lesz.

A nemzetközi Solti-év az UNESCO péntek esti ünnepi koncertjével veszi kezdetét, és olyan városokban folytatódik, ahol a magyar karmester maradandót alkotott: egyebek mellett októberben New Yorkban, a Carnegie Hallban megrendezésre kerülő emlékkoncerten azzal a Solti György által 1995-ben alapított World Orchestra for Peace világzenekarral, amelyet több mint negyven országból jövő zenész alkot, és amely megkapta az UNESCO Művész a békéért (UNESCO Artist for Peace) kitüntető címet. Chicagóban - ahol Solti 1969-től a Szimfonikus Zenekar igazgatója volt, majd élete végéig tiszteletbeli karmestere maradt - élő televíziós közvetítéssel emlékeznek majd.

Budapesten október 26-án a Magyar Állami Operaházban Mozart Figaro házassága című operájának előadásával indul a programokban gazdag Solti-év. A világhírű karmester ugyanis ezt a művet vezényelte életében először, 1938-ban az Operahazában. Ennek emlékére a péntek esti párizsi koncerten az UNESCO dísztermében a Kodály, Mendelssohn, Verdi, Brahms műveiből összeállított műsorban az Operaház zenekara fog fellépni Vásáry Tamás vezényletével.

A művészeti nevelésért és a fiatalok zenei képzéséért folytatott munkájáért Vásáry Tamás első magyar művészként pénteken átveheti az UNESCO Mozart-érmet, amelyet 1991-es alapítása óta eddig csak tíz világszínvonalú zenész kapott meg, például Elisabeth Schwarzkopf operaénekes (1991), Igor Mojszejev koreográfus-táncművész (2001) és Msztyiszlav Rosztropovics csellóművész (2007).


2012. szeptember 13., csütörtök

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Magyar világszenzáció! - Megvan a cukorbetegség gyógyszere?

Magyar szer hozhat áttörést a felnőttkori cukorbetegség gyógyításában. A tablettákat már embereken tesztelik. A nemzetközi kutatók is az antibiotikumhoz hasonló áttörésről beszélnek. A kész gyógyszer négy év múlva kerülhet a piacra.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Agykutatás

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.

Hírvilág

Ki itt a Frankenstein?

NAGY Zsuzsanna

Mary Shelley alkotása felvetette a modern bioetika alapkérdéseit.