Hírvilág

Tovább füstölögnek a negatív tüdőlelet birtokában

2011. AUGUSZTUS 15.

Azok a férfiak, akik tüdőszűrése negatívnak bizonyult, kevésbé hajlamosak abbahagyni a dohányzást, mint azok, akiknél valami gyanúsat találtak, és javasolt az orvosi kontroll – állapították meg holland kutatók.

A dohányzás elősegíti a tüdőrák kialakulását, mely egy igen nehezen gyógyítható betegség, a felfedezés időpontjában általában már előrehaladt stádiumban van. Évente világszerte mintegy 1,2 millióan lesznek a kór áldozatai.

Ennek ellenére a hagyományos szűrés nem túl hatékony: általában 300 vizsgálatból egy bizonyul pozitívnak, és a vizsgálat költsége mintegy 300 dollár. Azonban gyakoriak a téves pozitív, valamint a nem egyértelmű esetek. Ráadásul a vizsgálati módszer sugárterheléssel jár, vagyis egészségügyi kockázata van.

Carlijn M. van der Aalst és a Rotterdami Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a negatív leletet a dohányosok mintegy a dohányzásra való engedélynek fogják fel. A kutatók egy régebbi vizsgálat eredményeit használták fel, ahol a betegek kétéves betegségkövetése történt. Ugyan az eredmény statisztikailag nem volt szignifikáns, a tendencia egyértelmű volt: míg a kétes esetekben a dohányosok 1,9 százaléka hagyta abba a dohányzást, addig a negatívoknál 1,5 százalék volt az arány. Amennyiben a további vizsgálatok sem vezettek egyértelmű eredményre, még jobban elvált egymástól a két görbe.

Az eredmény megerősítésére további vizsgálatok kellenek. A kutatók felvetik a költséghatékonyabb szűrőmódszerek bevezetésének szükségességét.
A tanulmányt a European Respiratory Journal oldalain közölték.

Forrás: MedipressKapcsolódó anyagok: Tüdőrák diagnosztizálása után is érdemes abbahagyni a dohányzástÚj módszerekkel a leszokás rögös útjánA dohányzásról való leszokás motivációs hátterének vizsgálata

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.