Hírvilág

Tízezer abortuszon átesett nő adataihoz jutott

2012. ÁPRILIS 14.


Két év és nyolc hónap szabadságvesztésre ítélték pénteken Londonban egy hackercsoport tagját, aki feltörte a legnagyobb brit abortuszklinika internetes adatbázisát, és a páciensek onnan ellopott személyes adatainak közzétételét tervezte.

James Jeffery a londoni Southwark kerület koronabíróságán elismerte bűnösségét. A közép-angliai Wednesbury kisvárosában lakó Jeffery - akit a számítógépes visszaéléseket szankcionáló törvény alapján ítéltek el - tízezer nő adatait lopta el a British Pregnancy Advisory Service (Brit Terhességi Tanácsadó szolgálat, BPAS) nevű egészségügyi központ adatbázisából, és erről be is számolt ismerőseinek a Twitter üzenőportálon.

Jeffery - aki az Anonymous hackercsoport "részidős" tagjának mondta magát - tettét azzal indokolta, hogy két nőismerőse is művi terhesség-megszakításon esett át a BPAS klinikáján, és ezzel ő nem értett egyet.

A vádirat szerint a hacker az adatbázisból kilopott személyes adatokat - köztük az érintett páciensek nevét, email-címét és telefonszámait - egy online megosztó portálon tervezte közzétenni, de az utolsó pillanatban meggondolta magát.
A BPAS által felügyelt klinikán évente 60 ezer pácienst látnak el tanáccsal, és 53 ezer abortuszt végeznek.

Őrizetbe vétele után Jeffery elmondta a rendőrségnek, hogy csak a BPAS informatikai rendszerének "biztonsági hiányosságait" tesztelte, és hasonló hiányosságokat tárt fel az FBI, a CIA, az amerikai haditengerészet és brit parlament internetes rendszereiben is.

Az Anonymous-csoport hackerei az utóbbi időben is hallattak magukról: a múlt hét végén például a brit belügyminisztérium internetes honlapját bénították meg több órára.

Az Anonymous ezzel egy időben a Twitteren közölte, hogy ez az akciótiltakozás volt a brit kormány "drákói megfigyelési tervei elleni". A belügyminisztérium nemrégiben bejelentette, hogy új törvénytervezetet kíván beterjeszteni a parlament elé a lakossági email-forgalom szorosabb megfigyeléséről a terrorizmus elleni harc jegyében.MTI 2012. április 13., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.