Természetes anyagokkal tartósított élelmiszerek
2011. AUGUSZTUS 15.
2011. AUGUSZTUS 15.
A zöld tea, a szőlőmag és egyéb, a természetben megtalálható anyagok ugyanolyan hatásosak lehetnek az élelmiszerek feldolgozásának folyamatában, mint a különböző vegyszerek – vélik amerikai kutatók.
Az amerikai Élelmiszerbiztonsági Társaság, és az Arkansansi Egyetem Mezőgazdasági Tanszékének közös kutatása csirkéből és pulykából készült ételeken tesztelte az elméletet.
„Az élelmiszer-feldolgozó vállalatok általában vegyszereket vagy hőkezelés alkalmaznak, hogy megelőzzék a kórokozók elszaporodását és az étel megromlását.” – magyarázza Navam Hettiarachchy, a kutatócsoport vezetője. A vásárlók azonban a mellékíz- és adalékanyagmentes termékeket keresik. A természetes eredetű „tartósítószerek” használatával mindkét célt el lehet érni.
„Egyre több bizonyíték van arra, hogy a zöld tea és a szőlőmag megakadályozza a romlási folyamatot.” – teszi hozzá Hettiarachchy. Ha azonban vegyszerekkel keverték a természetes anyagokat, a kezelt élelmiszerekben megnőtt a lisztériabaktérium mennyisége.
A kísérlet során tesztelt élelmiszerek 75 százalékát mesterséges, 25 százalékát természetes módon tartósították. A mesterséges összetevők részben vagy egészben helyettesíthetőek voltak természetes anyagokkal, ha ezeket egyéb eljárásokkal, pl. hőkezeléssel vagy nanotechnológiával kombinálták. Ez utóbbi bizonyult a leghatékonyabbnak. Az eljárás iránt máris több neves élelmiszeripari cég érdeklődött.
Forrás: Medipress
Hírvilág
A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.
A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.
Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.
Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).
Hírvilág
Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.
Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).
Hírvilág
Zacher Gábor méregtelenítésről, varázslatokról és kuruzslókról
A spondylarthritisek (SpA-k) patogenezisének központi helyszíne a számtalan kisebb-nagyobb enthesis, ahol mechanikai stressz és szisztémás IL23-túltermelődés következtében aktiválódnak az enthesis szövetéhez kötött speciális, Th17 fenotípusú rezidens T-sejtek. A szisztémás IL23 fő forrása a vastagbél, a betegség fő genetikai kóroki tényezője, a HLA-B27 molekula pedig a szintézisének végső lépései során fellépő kóros sejtélettani reakció révén váltja ki macrophagokban az IL23 túltermelődését.
Klinikum
Melyik a leggyakoribb diabetes-forma felnőtteknél? – gyakran kérdezik az orvosi egyetemistáktól, és a választ kötelező fújniuk...
Gondolat
B. Ildikónak egy éve megváltozott az élete. Agydaganatot diagnosztizáltak nála, életmentő műtétet hajtottak végre rajta, majd folytatta az orvosi protokoll útját, kemoterápia, sugárkezelés. Majd a belső hangjára hallgatott.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
HOZZÁSZÓLÁSOK
0 hozzászólás