Hírvilág

Tanorexia – modern világunk új betegsége

2011. AUGUSZTUS 15.

Az anorexiát mindenki ismeri – ezek a betegek nem esznek, mert saját testképükkel nincsenek megelégedve (kövérnek képzelik magukat), súlyosan, akár életveszélyesen lesoványodnak.

Nemrég a tanorexiás esetek halmozódását figyelték meg a pszichiáterek, a kifejezést az anorexiából és a „to tan” (barnulni) angol szóból alkották. A pácienst kóros vágy jellemzi a barna bőr, a szolárium után. A háttérben itt is a hibás testkép áll, a betegek azt hiszik, hogy túlságosan sápadtak, s ezt a környezet elítéli, figyeli. Nem érdekli őket az ultraibolya sugárzás veszélye, csak az, hogy minél „szebbek”, barnábbak legyenek.

A betegség értelemszerűen gyakrabban fordul elő anorexiásoknál, jellemzően fiatal nőknél, kényszeres betegeknél (például olyanoknál, akik precízek, állandóan rendrakóak), olyan embereknél, akiket környezetük furcsának, bolondosnak jellemez, vagy olyanoknál, akik problémahelyzetben pánikkal, alkoholhoz, marihuánához vagy egyéb droghoz nyúlnak. Érdekes módon a szomorú lelkű, depresszós embereknél nem több a tanorexia előfordulása.

Egy német közvéleménykutatás adatai szerint a 14 feletti lakosság 25%-a volt már szoláriumban, s közel 10% hetente vagy annál gyakrabban jár oda. A tanorexia előfordulásáról pontos adataink nincsenek, jóllehet igen veszedelmes a túlzott szoláriumozás. 2009-ben a WHO ( kiemelt veszélyű daganatot okozó tényezőnek minősítette az ultraibolya sugárzást és a német hatóságok még ugyanabban az évben be is tiltották a kiskorúak szoláriumoztatását. A 14 éven felüli fiatalok szoláriumozása a korai (akár 17-22 éves korban megjelenő) bőrrákos megbetegedés kialakulásának veszélyét hordozza.

A tanorexia nem csak lelki betegség tehát, hanem a beteg saját magát is veszélye sodorja.
Kezelése nagyon nehéz, hiszen a betegek nem látják be, hogy tevékenységük kóros, így rendszeres pszichoterápiára sem igazán foghatók. Érdekes módon ugyanők tisztában vannak a túlzott napozás veszélyeivel. A megelőzésben a környezet segíthet, ha ugyanis társaságunkban „agyonbarnult” személyeket látunk, nem megdicsérni kell őket, hanem éppen ellenkezőleg lehetőleg bőrgyógyászhoz vagy pszichológushoz küldeni. A megelőzés a bőrrák elkerülését jelentheti.


Dr. Becher Péter


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Gondolat

Hermann Ildi : NHL

2019. január 3-án, teljes váratlansággal halt meg az akkor 40 éves fotóművész. Generációjának egyik legtehetségesebb alkotója volt, több díjjal, elismerésekkel és jelentős, a szakmán túli közönség számára is kiemelkedő sorozatokkal a háta mögött. Életműve igen sokrétű, ám az a vizuális világ, amely már a korai anyagaiban megszületik, formailag egységben tartja azt