Hírvilág

Támogatás a szakorvosok és szakdolgozók továbbképzéséhez

2011. AUGUSZTUS 15.


A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága a rezidensekhez hasonlóan ösztöndíjjal szeretné támogatni a szakorvosokat és szakdolgozókat is. Ennek érdekében ősztől megközelítőleg tizenkétmilliárd forintot lehet majd a Társadalmi Megújulás Operatív Programból (TÁMOP) a továbbképzésben részt vevők, az őket ez idő alatt helyettesítők támogatására, illetve a későbbiekben alkalmazásukra fordítani.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a támogatás bejelentése kapcsán tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy ez egy újabb üzenet azon dolgozók számára, akik itthon képzelik el a jövőjüket, akik a magyar egészségügyben kívánják a betegeket gyógyítani.

Az egészségügyben dolgozók továbbképzése és az ágazat fejlesztése érdekében várhatóan szeptemberben jelenik meg az a felhívás, amely kb. 6 milliárd forint keretösszeget tartalmaz majd. A pályázók az első szakvizsgát követő további szakvizsgához illetve szakdolgozói képesítéshez kaphatnak támogatást, részesülhetnek ösztöndíjban a képzésük idejéig. Anyagi hozzájárulást kérhetnek a tananyagok, tankönyvek költségéhez, de a vizsgadíjak, a szállás illetve az utazás költségeinek a finanszírozásához is. Az ösztöndíjnak várhatóan a rezidens ösztöndíjhoz hasonló feltételei lesznek, vagyis a pályázóknak vállalniuk kell majd, hogy nem fogadnak el hálapénzt. Szintén elvárás lesz, hogy legalább annyi ideig dolgozzanak a magyar egészségügyben, mint amennyi ideig az ösztöndíjat kapták.

Emellett az államtitkárság a TÁMOP -ból több mint 6 milliárd forinttal kívánja támogatni az intézményeket annak érdekében, hogy ebben a képzésben részt vevő dolgozók helyettesítését megoldják.

Mivel uniós forrásról van szó, a pénzt meghatározott kereteken belül, célzottan lehet felhasználni, ezért az államtitkárság a Magyar Orvosi Kamarával és a Magyar Szakdolgozói Kamarával is egyeztetni fog annak érdekében, hogy a megadott kereteken belül a lehető legcélszerűbben használják fel ezt az egészségügybe érkező plusz forrást.

A program alapelveiről és részleteiről a szeptemberi kiírás pillanatában ismét tájékoztatást ad majd az ágazati vezetés.

2011. 07. 26.

Forrás: Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárság


Kapcsolódó anyagok: Bármikor be lehet lépni a rezidensképzésbe
Ösztöndíjpályázat szakorvosjelölteknek
Egészségpolitikai fórum az egészségügyi szakember-mobilitásról - Háttéranya
A humánerőforrás kérdés megoldási lehetőségei
Vissza kellene állítani a szakdolgozók társadalmi megbecsültségét - Interjú Halmosné Mészáros Magdolnával


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Gondolat

Gyömrői Edit – pszichoanalízisen innen és túl

Hosszú életútja végigkísérte a 20. századot, pályáját rekordmennyiségű lakóhely-, nyelv-, név- és szakmaváltás kísérte.

COVID-19

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

A Covid19 embert próbáló kihívás elé állította az egész társadalmat, de pillanatnyilag talán a legnagyobb teher az egészségügyben és a szociális szférában dolgozókra hárul. Munkájukra égetőbb szükség van, mint valaha, éppen ezért fontos, hogy nekik is legyenek megküzdési stratégiáik a kialakult krízishelyzet kezelésére. Mind a világjárvány képe, az azt kísérő félelem szorongást, stresszt okoz, a sok esetben azt kísérő izoláció is komoly lelki terhet jelent. Hogyan észlelhetjük egymáson és enyhíthetjük a nyomást, oldhatjuk meg az esetleg ezt kísérő szimptómákat? A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum hívja fel a figyelmet: a dolgozók egymásra is ügyeljenek!

Gondolat

Nem a pénz, az egyedi tudás a mérce – Interjú dr. Bene Ruzsenával

Nem csak pénzkérdés, hogy a plasztikai sebészek az állami egyészségügyben maradjanak – véli dr. Bene Ruzsena, a Bethesda Gyermekkórház Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központjának osztályvezető plasztikai sebésze. A történelemből ismert orvosokra hivatkozik, akik a gyakorlat megszerzése, a szakma iránti szeretet, a betegek segítése miatt dolgoztak a közszférában és a szegényeket magánpraxisukban ingyen gyógyították.

Hírvilág

Az orvoson múlik a legtöbb

Egyre több a fogászati implantáció, így a hibák száma is növekszik.