Hírvilág

Szomato-Pszichoterápia

2011. AUGUSZTUS 15.


2010 június 18-20. között kerül megrendezésre hazánkban a bemzetközi
Szomato-pszichoterápiás kongresszus "Sejtek és sejtések" címmel, melynek
egyik fő célja, hogy a gyakorlatban már bizonyított testi pszichoterápiák
és más, test-orientált lelki gyógymódok Magyarországon is kellő figyelmet kapjanak.

A szomato-pszichoterápia (body-psychotherapy) a lélek gyógyításának önálló, pszichoterápiás tradíciókkal és kortárs innovációkkal gazdagított útja. A pszichés élmények, zavarok, traumák, elakadások megközelítésében itt a kliens teste központi jelentőséget kap.

Szélesebb értelemben: szomato-pszichoterápiának nevezzük az olyan pszichoterápiás módszereket, amelyek hangsúlyozottan a testélményekkel dolgoznak, és bevonják magát a testet is a pszichoterápiás munkába (légzés, hang, mozgás, érintés, ölelés stb.). Szűkebb értelemben Freud egyik korai követőjének, Wilhelm Reich-nek a munkásságából kifejlődött reichiánus, posztreichiánus és neoreichiánus terápiás formákat értjük alatta.

A szomato-pszichoterápiák általánosan a test megéléséhez, a testélményhez köthető reflektálható és prereflektív testsémát, testképzeteket, valamint a testi tudattatalant (testemlékezetet) tekintik a terápiás munka kiindulópontjának. A test tudattalanában, az ösztönös késztetéseken túl, archaikus testérzetek, a testkép, és maga a test „története” (traumái, libidinális struktúrája) tárolódnak, melyek meghatározóak a társas kapcsolatokban, az intimitásban megélhető élménypotenciálra nézve. Az igen korai preverbális élmények rendkívüli jelentőséggel bírnak a szomato-pszichoterápiákban, sőt egyes technikákkal a pre- és perinatális tapasztalatok testi érzetek szintjén őrzött lenyomatai is előhívhatók.

A szomato-pszichoterápiás módszerek tehát – a verbális feltáró, támogató munka kísérete mellett – a testre íródott élettörténet feltárását, tudatosítását, átdolgozását, integrálását tűzik ki célul.

A szomato-pszichoterápiás folyamat rendkívül izgalmas felfedező utazás, amelyben egy képzett, saját élmények hosszú sorát megtapasztalt terapeuta dolgozik a kliens testi és lelki élményeivel egyszerre, meghatározott szakmai és etikai szabályok keretei között.

A szakmai programról további információ található a www.szomato.org oldalon.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Bevezetés a szomato-pszichoterápia szerteágazó világába

A szomato-pszichoterápia szemléletében a test és az elme nem különválasztható jelenségek, hanem egyazon dolog, a testelme két aspektusa. Ám ebben a szemléletben mégis a test az elsődleges, a „bölcsebb fél”: a test, a testi élmény biztosíthatja a biztonság, az önbizalom, az önkontroll és a lelki gyógyulás és öngyógyítás lényeges elemeit az egyén számára.

Gondolat

Spiritualitás és a pszichiátria

A pszichiátria mentális betegekkel foglalkozik, akiknek életéből az értelemmel telítettség és a cél elveszett. E betegek felépülése úgy is értelmezhető, hogy új célokat és értelmet kell, hogy találjanak, leginkább a barátok és a család támogatásával, akik osztoznak ezen értékekben. Az érték- és hiedelemrendszerbeli osztozás biztosítja az egyén számára az élet egyensúlyát, és azt a hajlandóságot, hogy ezen támogatásokkal adaptív módon küzdjön az élet során. Alapvető jelentőségű tehát, hogy az egyén megszerezze és használja azokat a készségeket, melyekkel saját jólétüket elősegítő spiritualitásukat felszínre tudják hozni.

Idegtudományok

A fejlődő pszichiátriai határai

Beszámoló az MPT XVII. Vándorgyűléséről

Hírvilág

Tények és értelmezések az agykutatás terén

A „neurománia” gondját lassan mind többen érzik a humán tudományok terén.

Gondolat

Buddhizmus a hazai gyakorló szempontjából

BRYS Zoltán

Gánti Bence a buddhizmus rendkívül szerteágazó, sokszor ellentmondásos bölcseletének és gyakorlatainak bemutatására vállalkozik új kötetében. Aktuális téma, hiszen hazánkban is több buddhista iskola működik, és a reneszánszát élő New Age mozgalom is részben a hinajána, a tibeti és a zen buddhista hagyományokból táplálkozik.