Hírvilág

Szívizomsejteket regeneráló tapasz

2011. AUGUSZTUS 15.


Egészséges szívizom- és szívideg-sejtek „vándoroltak” át az amerikai tudósok által kifejlesztett tapasz felületére, amely képes volt regenerálni a sérült szöveteket.

Az egészséges szívsejteket tartalmazó tapasz begyógyíthatja a szívinfarktus során megsérült területeket, és a szívelégtelenségtől szenvedő páciensek is segítséget remélhetnek a forradalmi újítástól.

A szívelégtelenség csak az Egyesült Királyságban több mint 750 000 embert érint, sokuknak a leghétköznapibb tevékenységek, mint az étkezés, az öltözés, vagy az ágyban felülés is teljes kimerültséget okoz. A szívelégtelenséget általában gyógyszeresen kezelik, de sok esetben már csak a szervátültetés segíthet. Az esetek 40 százalékában a szívelégtelenség diagnosztizálását követő egy éven belül a páciens meghal, ami rosszabb halálozási arány, mint számos rákfajta esetében.

A 3 cm hosszú, hajszálvékonyságú, fekete színű tapasz megalkotásához az amerikai kutatók először egy extravékonyságú szénszálakból álló keretet hoztak létre. A kísérletek során az egészséges szívizom-, szívideg- és egyéb sejtek „átvándoroltak” erre a szénszálas keretre, ahol regenerálni kezdték a sérült sejteket.

Az Acta Biomaterialia című szaklap beszámolója szerint a szívinfarktus következtében elhalt területek a tapasz segítségével újra életre keltek. „A halott szövetek regenerálódása egy fantasztikus jelenség, aminek köszönhetően újra egészségessé válhat a szív” - mondta David, Stout, a tanulmány vezetője.

A szénszálak mellett korábban más anyagokkal is próbálkoztak a tudósok, de nem jártak sok sikerrel. A kutatók a szénszálakkal azért tudtak sikereket elérni a fejlesztés során, mert nagyon jól vezetik az elektromosságot.

Az első állatkísérletekre már idén sor kerülhet, de valószínűleg csak 10-15 év múlva fogják ezt az új eljárást rutinszerűen alkalmazni az emberi gyógyászatban.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Gének is befolyásolják a szívbetegségek kialakulásátÚj vérteszt a szívelégtelenség kockázatánakSZÍVELÉGTELENSÉG – ÚJ IRÁNYELVEK


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Dohányzás elleni oltás

A dohányzásról való leszokás eddig kevés sikerrel kecsegtetett, de várhatóan 2011-től kapható lesz a nikotin elleni antitestek termelődését kiváltó vakcina.

Egészségpolitika

Története legnagyobb akvizícióját lépte meg a Richter

Eszközvásárlási szerződést kötött a Richter Gedeon Nyrt. a Johnson and Johnson kizárólagos tulajdonú, nőgyógyászati termékeket forgalmazó leányvállalatával, a Janssennel az Evra márkanevű, folyamatos felszívódású fogamzásgátló tapasza megszerzésére és értékesítésre az Egyesült Államokon kívüli piacokra.

Hírvilág

Vannak még csodák? - Pillantás a jövőbe

SÁNDOR Zsolt

A jövő születése - 100 csoda címmel mutatkoznak be a legígéretesebb magyar innovációk a Párisi Udvarban. Az interaktív kiállítás 2010. február 28-ig tekinthető meg.

Gondolat

A haldokló betegeket kísérő személyzet mentálhigiénéje A kiégés és a pszichés terhek csökkentésének lehetőségei

HEGEDÛS Katalin

A hospice-munkának is megvannak a mítoszai és a határai. Még a leggondosabb ápolás sem biztosíthatja mindig a jó halált a betegeknek és a békés elkísérést a gondozószemélyzetnek.

Hírvilág

Új Magyar világszabadalom: sejtműködést regeneráló polarizáltfény-terápiás rendszer

A nyilvánosság teljes kizárásával folyt hazánkban az elmúlt években egy olyan világraszóló kutatás, amely forradalmasíthatja az orvostudomány lehetőségeit számos területen. Ez a Sensolite polarizáltfény-terápiás rendszer.