Hírvilág

SZÍVELÉGTELENSÉG – ÚJ IRÁNYELVEK

2011. AUGUSZTUS 15.

A 2005-ös irányelveket (J Am Coll Cardiol, 2005; 46:1116.) váltják fel az American College of Cardiology és az American Heart Association frissített ajánlásai, amelyekbe beépítették az azóta kapott legfontosabb eredményekből levonható tanulságokat.

A kardiológusok számára kötelező olvasmányt jelentő 40 oldalas közlemény legfontosabb megállapításait itt összegyűjtöttük.

1. A kivizsgálással kapcsolatos irányelvek nagy része nem változott, és az ezeket alátámasztó bizonyítékok nagy része csak C szintű, ami azt jelenti, hogy csak a szakemberek egységes véleménye, nem klinikai vizsgálatok adatai támasztják alá. Az egyetlen új javaslat a natriureticus peptid szintjének meghatározása a kockázat pontosabb meghatározása érdekében.

2. A cardioverter defibrillátor beültetését ugyancsak I. osztályú bizonyítékok alapján javasolják 35%-os bal kamrai ejekciós frakció, a gyógyszeres kezelés mellett NYHA II–III. osztályú tünetek és legalább egyéves várható élettartam esetében, immár nem csak az ischaemiás, hanem a nem ischaemiás cardiomyopathiában szenvedő betegek csoportjában is.

3. Cardialis reszinkronizációs terápia (CRT) – beültethető cardioverter defibrillátorral vagy a nélkül – javasolt az optimális gyógyszeres kezelés ellenére súlyos tüneteket mutató, szisztolés diszfunkcióban szenvedő betegek esetében, ha sinusritmusban vannak, és a QRS-komplexum >120 ms időtartamú. Ugyancsak ajánlott a CRT a pitvarfibrillációban szenvedő ilyen betegek kezelésére is.

4. A terápiarezisztens, végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő betegek kezelésében a nem javallott gyógyszerek közé tartoznak most már nem csak a pozitív inotrop szerek, hanem a vazoaktív gyógyszerek is.

5. A kórházi tartózkodás alatt végzett kivizsgálás és kezelés szempontjából számos új ajánlást fogalmaztak meg a szerzők. Ezek közül az egyetlen, amelyet Ia szintű bizonyítékok támasztanak alá, hogy meg kell határozni a natriureticus peptid szintjét, ha nem világos, hogy az akut dyspnoe jelentkezéséhez hozzájárul-e a szívelégtelenség. Ib szintű ajánlás támasztja alá az ACE-gátlók vagy angiotenzinreceptor-blokkolók és a béta-blokkolók adásának elkezdését a kórházból való hazabocsátás előtt.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: J Am Coll Cardiol 2009 Apr 14; 53:1343.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Hírvilág

Lumbosacralis fájdalom – ne vigyük túlzásba a kivizsgálást és kezelést!

A Journal of Family Practice áprilisi cikkének szerzői szerint ma is aktuálisak az American College of Physicians és az American Pain Society tavalyelőtti ajánlásai a lumbosacralis fájdalom („low back pain”) ellátására.

Klinikum

Ugyanolyan jó szívelégtelenségben a losartan, mint a candesartan?

A betegnyilvántartás alapján végzett vizsgálat szerint ugyanolyan jó, bár az adatok hiányosak.

Hírvilág

Aldoszteron-antagonisták a szívelégtelenség kezelésében

A szívelégtelenségben bizonyítottan kedvező hatású gyógyszercsoport gyakorlati alkalmazása messze van az irányelvek javaslataitól.

Hírvilág

Új irányelvek: poszt-menopauzás osteoporosis

A csontsűrűséget 65 év alatt csak kivételes esetekben kell mérni, ismételt BMD-mérés – negatív eredmény esetében – pedig csak 2–5 évvel később indokolt. A North American Menopause Society 2010-es, bizonyítékokon alapuló irányelveinek talán a legfontosabb tanulsága, hogy mikor nem indokolt az osteoporosis kivizsgálása vagy kezelése.