Hírvilág

Számítógép csökkenti a halálozást

2011. AUGUSZTUS 15.

Az Archives of Internal Medicine-ben közölt vizsgálat eredményei szerint a kórházi informatikai megoldások alkalmazása csökkenti a halálozást, a szövődmények gyakoriságát és a költségeket is.

A kutatók a gyógyító tevékenység egyes részeinek informatikai rendszerekkel történő automatizálását mérték 41 texasi kórházban, majd az ebből kapott mérőszámmal hasonlították össze az egy betegre eső költségeket, a kórházi kezelés időtartamát és a betegek prognózisát.

Az információs technológiák használatát az orvosi tevékenységek négy különböző területén tanulmányozták: az automatikus jegyzet- és kórlapkészítés, az utasítások rögzítése, a döntéstámogató rendszerek alkalmazása és a vizsgálati eredmények közlése terén.

Annál nagyobb mértékben tekintették automatizáltnak a számos felmért jellemzőt, ha a papír alapú helyett a számítógépes rendszer rendelkezésre állt, a megkérdezett orvosok ismerték a kezelését, és ténylegesen használták is. Az automatizálás mértékét 0–100-ig terjedő pontszámmal értékelték.

Négy betegségcsoportot, illetve beavatkozást választottak ki, amelyekről bizonyított, hogy jól tükrözik az egész intézményben folyó tevékenység jellegét: a szívinfarktust, a szívelégtelenséget, a coronariabypass-műtétet és a pneumoniát. Összesen 170 ezer, 50 év feletti beteg adatait értékelték.

Néhány szignifikáns eredmény:

– A jegyzet- és kórlapkészítésre vonatkozó magasabb automatizáltsági pontszám összefüggésben állt az alacsonyabb összesített kórházon belüli halálozással.
– Az utasítások rögzítésére vonatkozó magasabb pontszám alacsonyabb halálozással járt a szívinfarktusban, illetve a szívelégtelenségben szenvedő betegek csoportjában.
– A döntéstámogató rendszerek automatizáltsága a pneumonia miatt kezelt betegek alacsonyabb halálozásával állt összefüggésben.
– Az automatizáltsági öszzpontszám növekedése az összes betegcsoportban csökkentette az egy beteg ellátására jutó költségeket.

A cikket kísérő szerkesztőségi közlemény (Arch Intern Med. 2009;169(2):105–107.) szerzője talált néhány hiányosságot a vizsgálattal kapcsolatban, mindazonáltal „mérföldkő” jelentőségűnek tartja. A véleménye szerint „a nagy és a közepesen nagy kórházak számára itt az ideje” bevezetni az informatikai megoldásokat.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

Arch Intern Med.2009;169(2):108–114.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Nyitott foramen ovale mellékleletként: Zárjam vagy ne zárjam?

A gyakori tünetmentes nyitott foramen ovale gyakran szívműtét közben derül ki. Ilyenkor a zárása a paradox embolia és a stroke prevencióját szolgálja vagy a szívsebész túlbuzgóságának a kiélését?

Egészségpolitika

A háziorvosok kompetenciája túlmutat a receptek, beutalók felírásán

Fejfájás, alvászavar, húgyúti fertőzés, csontritkulás, reumatológiai bántalom, bőrgyógyászati problémák? Sokszor eszünkbe se jutna, hogy ne beutalót kérjünk, hanem a háziorvosunk is segíthet. Pedig problémáink nagy része orvosolható már az alapellátásban, nincs szükség a hosszú várakozásra a különböző szakrendeléseken. Az Oktató Családorvosok Magyarországi Kollégiuma arra hívja fel mind a páciensek, mind a kollégák figyelmét, hogy a panaszok jelentős része alapszinten is kiszűrhető, többségük akár orvosolható is.

Hírvilág

A prostatarák antiandrogén kezelése növeli a halálozást?

Az androgéndeprivációs terápia csak a coronariabetegségek körében növelte a halálozást

Klinikum

H1N1 - Félelem és reszketés

A "The Washington Post" szerint a járványtól érzett félelem járványa terjed.

Hírvilág

Lokalizált prosztatarák: felesleges a kezelés?

Kevéssé agresszív prosztatatumorra utaló szövettani lelet esetén megfelelő választás a beteg megfigyelése, kezelés nélkül.