Hírvilág

Sikerült rávenni az őssejteket a csont és a porc újjáépítésére

2011. AUGUSZTUS 15.

A világon elsőként amerikai kutatóknak sikerült rávenniük az őssejteket a csont és a porc újjáépítésére egy élő nyúl hiányzó lábízületében.

A kísérlet azzal a reménnyel kecsegtet, hogy egy szép napon lehetővé válik az emberi csípő vagy térd pótlása olyan ízülettel, amelyet természetes módon a testen belül hoztak létre a beteg saját őssejtjeinek felhasználásával.

„Ez az első alkalom, hogy egy teljes ízületi felszínt sikerült regenerálni a funkciók, például a súlyviselés és a mozgás visszatérésével” – nyilatkozta a kutatást vezető Jeremy Mao, a Columbia Orvostudományi Egyetem professzora. Az ilyen természetesen növesztett ízületek valószínűleg tartósabbak lesznek, mint a mesterséges eszközök mostani generációja.

Az elöregedő népességet és az ízületpótló műtétekre szoruló 65 éven aluliak számának növekedését figyelembe véve egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a betegek túlélik fémprotéziseiket, és idősebb korukban másodszor is alá kell vetniük magukat a beavatkozásnak.

A kísérlet során Mao és munkatársai tíz nyúl mellső combjának ízületét távolították el, majd beültettek egy általuk „háromdimenziós biológiai anyag állványnak” nevezett szerkezetet. Ezt követően egy a sejtnövekedést serkentő, természetesen előforduló anyag arra ösztönözte a nyulak saját őssejtjeit, hogy a hiányzó ízület helyére vándoroljanak, és két különböző rétegben regenerálják a porcot és csontot egyaránt.

Az állatok négy héten belül újra normálisan tudtak mozogni, ami a The Lancet szaklapban megjelenő tanulmány szerzői szerint úttörő eredménynek számít az orvostudományban. Korábban arra sem volt példa, hogy a regenerált végtagízületet a gazdaállatban hozták létre az őssejtekből, ahelyett, hogy az őssejteket kinyerték, és a testen kívül tenyésztették volna. Mao szerint ez az új eljárás vezethet el végül a klinikai alkalmazáshoz. A térd-, váll-, csípő- vagy ujjízület regenerálására szoruló betegek számára a nyúl-modell feltételezést bizonyító eredménnyel szolgált.

Az emberkísérletekig azonban még számos tudományos és jogszabályi kérdést kell tisztázni. A csípőpótlás esetében például a felépülés nehezebb lesz az emberekben, mert két lábon hordjuk a teljes súlyunkat. Számos beteg szenved valószínűleg valamilyen alapbetegségben, és a szedett gyógyszerek károsan befolyásolhatják az új ízületek növekedését.

Patrick Warnke, az ausztrál Bond Egyetem munkatársa arra hívta fel a figyelmet a The Lancet folyóiratban megjelent kommentárjában, hogy bizonyos páciensek, például az idős cukorbetegek nem rendelkeznek ugyanolyan képességgel a természetes regenerálódásra, mint mások. Az ízület regenerálódásához szükséges időszakban a mozgásképtelenségnek is megvan a maga kockázata. Warnke szerint a biológiai ízület növesztésének optimális módja egyelőre nem ismert. Ennek ellenére az új kutatás ígéretes előjele a horizonton felsejlő lehetőségeknek.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: In-vivo tissue engineering of biological joint replacements - The Lancet

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

PharmaPraxis

Antimikrobás szerek a patikai gyakorlatban

TÓSAKI Árpád

A baktériumfertőzés esetén alkalmazható készítmények széles tárháza áll a gyógyítók rendelkezésére. Egyes csoportjaik eltérő hatásmechanizmussal pusztítják el a kórokozókat. Jelen cikkben a baktériumok sejtfalszintézisére ható gyógyszerekkel ismerkedünk meg részletesebben.

Idegtudományok

A krónikus neurológiai Covid-tünetek hátterében álló mechanizmus

Bár a hosszú Covidnak nevezett krónikus tünetegyüttes diszexekutív szindrómával vagy ködös agyműködéssel járhat, az eddigi vizsgálatok nem találtak a tünetek hátterében encephalitist. Amerikai patológusok most megfejtették a mechanizmust, ami legalábbis részben magyarázhatja a neurológiai tüneteket.

Idegtudományok

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.