Hírvilág

Robotikai áttörés: előállították a mesterséges bőrt

2011. AUGUSZTUS 15.A biotechnológia szakértői érintésre érzékeny elektronikus bőrt állítottak elő, amivel jelentős előrelépést tettek a robotikában és a művégtaggyártásban.

A laboratóriumban tesztelt anyag szinte ugyanazokra a nyomásokra reagál ugyanolyan sebességgel, mint az emberi bőr – számoltak be a kutatók a brit Nature Materials folyóiratban. Bár még vannak nehézségek, a felfedezésnek köszönhetően hamarosan fejlettebb, érintésérzékeny modellekkel válthatjuk fel a mai esetlen robotokat és mesterséges végtagokat.

„Az emberek általában képesek úgy fogni egy törékeny tojást, hogy ne törjék el” – mondta a kutatást vezető Ali Javey, a Kaliforniai Egyetem számítástechnika professzora. „Ha például valaha olyan robotot szeretnénk készíteni, amely leszedi az asztalt, biztosra kell mennünk, hogy közben nem töri össze a borospoharakat.”

A Javey kutatócsoportja által kifejlesztett „e-bőr” germániumból és szilikonból készült nanovezetékek mátrixából áll, amelyet ragacsos poliimid filmmé sodornak össze. A szakemberek ezután nano-méretű tranzisztorokat helyeztek a tetejére, amit rugalmas, nyomásérzékeny gumival fedtek. A 49 négyzetcentiméteres prototípus 0 – 15 kPa nyomás érzékelésére képes, ami olyan hétköznapi tevékenységekkel járó nyomásnak felel meg, mint a számítógépen való gépelés, vagy valamilyen tárgy fogása.

A kaliforniai Stanford Egyetem kutatói Zhenan Bao vezetésével más megközelítést alkalmaztak. Ők olyan gumifilmet használtak, melynek vastagsága nyomás hatására megváltozik, és a változást az anyagba ültetett kondenzátorok mérik. Ez az anyag azonban nem nyúlik.

„Az anyag reakcióideje az emberi bőréhez hasonló, nagyon, nagyon gyors, a másodperc ezred része” – nyilatkozta Bao. „Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azonnal érezhetjük a nyomást.”

John Boland, a dublini Trinity College nanotudósa szerint az eredmények óriási áttörést jelentenek a mesterséges intelligencia területén. A szakértő különösen az előállításhoz szükséges költségkímélő alkatrészeket dicsérte.

Az emberi érzékelést utánzó elektronikus eszközök kutatásában napjainkban kiváló helyettesítők állnak rendelkezésre a látás és a hallás terén, a szaglásban és az ízérzékelésben azonban nem ilyen jó a helyzet. A szakértők azt is elismerik, hogy a legnagyobb lemaradások a tapintás elektronikus helyettesítésében vannak. Egy kisgyerek még a legegyszerűbb hétköznapi tevékenységekben, például a fogmosásban, újságlapozásban vagy öltözködésben is legyőzné a legmodernebb robotokat.

Az új találmánynak egyelőre vannak hiányosságai, mert az elektronikus bőr csak állandó nyomásra képes reagálni, míg az emberi bőr összetettebb érzékelésre is képes. A kutatók azt remélik, hogy a jövőben olyan mesterséges bőrt gyárthatnak, amelybe olyan érzékelőket ültetnek, melyek vegyi anyagokra, biológiai anyagokra, hőmérsékletre, nedvességre, radioaktivitásra és szennyező anyagokra is reagálnak, és az emberi idegrendszerhez csatlakoztatva majdnem ugyanolyan teljesítményre képes, mint az emberi bőr.
Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

A drogok hatása az agyra

A kábítószerélvezet valószínűleg a „gondolkodás nélküli cselekvés” veleszületett hajlamához köthető. Legalábbis ezt mutatták ki a kutatók mesterséges stimulánst használó testvérek vizsgálata alapján.

PharmaPraxis

Antimikrobás szerek a patikai gyakorlatban

TÓSAKI Árpád

A baktériumfertőzés esetén alkalmazható készítmények széles tárháza áll a gyógyítók rendelkezésére. Egyes csoportjaik eltérő hatásmechanizmussal pusztítják el a kórokozókat. Jelen cikkben a baktériumok sejtfalszintézisére ható gyógyszerekkel ismerkedünk meg részletesebben.

Gondolat

Mérgek a bőrön át

Tudjuk, hogy nemcsak az élelmiszerek tartalmazhatnak egészségre káros adalékokat, hanem hétköznapi tisztálkodó szereink is.

Klinikum

A humán immunrendszer rendszerelvű megközelítése

A nukleotidpolimorfizmusok kutatása révén kiderült, hogy az autoimmun betegségek kialakulásában nagyon kis hatáserősséggel nagyon sok genetikai lokusz közreműködik, és itt is kiderült, hogy egy-egy kórkép molekuláris heterogenitása – pl. SLE esetén – milyen óriási. E betegségek kezelését forradalmasította a biologikumok rendszerimmunológiának köszönhető bevezetése.

Gondolat

Bevezetés a szomato-pszichoterápia szerteágazó világába

A szomato-pszichoterápia szemléletében a test és az elme nem különválasztható jelenségek, hanem egyazon dolog, a testelme két aspektusa. Ám ebben a szemléletben mégis a test az elsődleges, a „bölcsebb fél”: a test, a testi élmény biztosíthatja a biztonság, az önbizalom, az önkontroll és a lelki gyógyulás és öngyógyítás lényeges elemeit az egyén számára.