Hírvilág

RizikóRiadó: egy program a szív- és érrendszeri betegségek leküzdése érdekében

2011. AUGUSZTUS 15.


A RizikóRiadó program és kampány - melyet az MKT gyógyszergyári támogatás segítségével hívott életre - feladata, hogy a maga eszközeivel felrázza a magyar társadalmat, elindítsa szemléletmódbeli változások útján. A program lényege, hogy az érdeklődők rájöjjenek: a saját egészségért mindenki tehet valamit, annak aktív alakítója lehet.

A felmérések azt bizonyítják, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések megfelelő életmódváltással megelőzhetők, ám Magyarországon az egészségmegőrzés, megelőzés terén van még tennivaló.

A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése és az egészségtudatosság növelése hazánkban az egész társadalom, mindannyiunk érdeke. A szív- és érrendszeri betegségek napjaink egyik vezető halálokának számítanak, amelyek világszerte közel minden harmadik haláleset hátterében állnak. Európában még rosszabb a helyzet, ahol az összes halálozás mintegy feléért ez a betegségcsoport felelős, hazánkban pedig első a halálozási okok statisztikájában.

Hazánkban csaknem 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, 1 millióan cukorbetegek, a lakosság több mint fele pedig túlsúlyos.

Az uniós átlaghoz képest Magyarországon jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, ugyanakkor sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, nem beszélve a mozgásszegény életmódról. Ezek az okok felelősek a szív- és érrendszeri halálozások csaknem 80 százalékáért.

A szakorvos és a szakápoló támogatást nyújthat a magas vérnyomás felismerésében, kezelésében és elő irányozhatja az első lépéseket az életmód-változtatás terén. Ezt a széleskörű tájékoztatást hivatott megvalósítani a RizikóRiadó névre keresztelt országos ismeretterjesztő programsorozat.

Az előzményekhez tartozik, hogy 2008-ban indult útjára a Szívriadó Program az MKT égisze alatt. 2009-ben a program folytatásaként - szintén az MKT támogatásával -elindult a RizikoRiadó Program, amely elsősorban a kiemelkedő kockázatú betegek edukációjával próbálta meg javítani az együttműködést a gondozás területén. Ezt segítették az egészségügyi tájékoztató füzetek, kérdőívek, valamint egy betegtájékoztató film. A program idén a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakoriságának csökkentésén túl a szűrővizsgálatok jelentőségéről, a rizikófaktorok karbantartásáról kíván társadalmi kampányt indítani.

A program sikeressége nagymértékben függ attól, hogy a nővérek és asszisztensek milyen kapcsolatot építenek ki betegeikkel, a gondozás terén milyen szintű teljesítményt nyújtanak. Ennek ösztönzésére egy díj született, melyet azok kaphatnak, akik a programba hatékonyan bekapcsolódnak, támogatják a betegeket, aktívan részt vesznek gondozásukban.

Minden olyan beteg jelölhet nővért vagy asszisztenst, akit magasvérnyomás-betegséggel, valamint egyéb rizikófaktorokkal kezelnek. Az ajánlólapokat a szavazó a háziorvosi rendelőben kapja meg.

A 200 000 forintos nyereményt, amelyet az MKT ajánlott fel, azok a szakápolók kapják, akik a legtöbb jelölést kapták. A díj átadására 2010. szeptember 27-én, a Szívünk Napján kerül sor.

Az MKT szervezésében évről-évre megrendezett Szívünk Napja az egészségmegőrzés, egészségfejlesztés, fizikai aktivitás, a szűrővizsgálatokon való részvétel népszerűsítésében vállal szerepet. A szervezők a szív- és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, valamint a megelőzés lehetőségeire kívánják felhívni a figyelmet.


eLitMed.hu

Forrás: MKT

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma