Hírvilág

Rádióhullámokkal kezelik az asztmát

2011. AUGUSZTUS 15.


Több tízezer asztmás betegnek jelenthet komoly segítséget egy új kezelési forma, mely során rádióhullámokkal szabadíthatják fel az elzáródott légutakat.

Nagy-Britanniában közel 5,4 millióan szenvednek az asztmától, közülük körülbelül 250 ezernek olyan súlyos az állapota, hogy a légzési problémák miatt a testmozgás és a munka számukra teljesen elképzelhetetlen. Az új rádióhullámos kezelés kizárólag az ilyen súlyos betegek számára érhető el - nyilatkozták a brit orvosok.

Az új kezelési eljárást először Angliában végezték egy súlyosan asztmás nőn a közelmúltban, aki jelenleg otthonában lábadozik. A várólistán már sorakoznak következő páciensek, és az orvosok arra számítanak, hogy a kezelés hamarosan az egészségügyi alapellátás szerves részévé válhat.

Az ismétlődő asztmarohamok következtében a tüdőszövet vastagabbá és tömörebbé válik, de a rádióhullámos kezelés hatására a szövetek újra fellazulnak, és szabaddá válnak a légutak.

A műtét során a pácienst benyugtatózzák, de nem altatják, eközben az orvosok egy vékony csövet vezetnek le a beteg orrán keresztül a tüdőbe. Ezt követően a csövön keresztül egy kosárszerű eszközben végződő drótot dugnak le az orvosok egészen a tüdőig, ahol az eszköz felmelegítve rádióhullámokat bocsát ki, melyek egyszerűen kiégetik a szövetet az elzáródott légutakból, magyarázta az operáció mentét Dr. Rob Niven, tüdőspecialista, aki az első ilyen műtétet végrehajtotta.

„Az operáció a terveknek megfelelően zajlott, és a páciens is jól reagált, jelenleg otthonában lábadozik, várhatóan néhány hónap múlva szignifikáns javulás állhat be a páciens állapotában” - tette hozzá Dr. Niven.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Az asztma elleni gyógyszerek ugyanolyan hatékonyak, mint az inhalációs szerek
cikk címe
A túlzott tisztaság autoimmun betegségekhez és allergiárhoz vezethet?
LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2008;18(12) Az asztma kezelése a megújított nemzetközi terápiás ajánlás alapján
Erőszak és asztma
Nikotinhatásnak kitett magzatok

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Gondolat

Megoszthatatlan belső magány

Börcsök Enikő Nemsenkilény - monológ nemmindegyembereknek címmel hozott létre egy előadást, mely egy autista egy napját dolgozza fel. A magányról, a normális meghatározásáról, a nem figyelés trendjéről, a gondolat megosztásának a képtelenségéről beszélget vele Gyimesi Ágnes Andrea.

Klinikum

Hogyan kezelik a SARS-CoV-2-fertőzést az USA-ban?

A Science tudományos magazin szerkesztői összefoglalják a legjobb stratégiákat, amikkel az USA-ban az ambuláns, illetve a kórházi ellátás keretein belül gyógyítják a koronavírus-fertőzésben szenvedőket, és felhívják a figyelmet a szegénység súlyos Covid-19 betegséghez vezető szerepére.

Hírvilág

Neurománia - videoelőadás

Raymond Tallis az idegtudományok, különösen az agyi képalkotó eljárások segítségével végzett kutatások helyes értelmezéséről és a "biológizálás" veszélyeiről beszél előadásában. Habár az ideggyógyászati felfedezések segítségével sokat megértettünk az agyműködésről, a kutató szerint még mindig nagyon keveset tudunk az agyról. Tallis kiemelte, hogy az idegtudományok fejlődése ígéretes, de a korunkra jellemző "neurománia", illetve a hozzá kapcsolódó túlzott "biológizálás" tévút...

Hírvilág

Sürgősségi kijózanítás

Budapesten is a sürgősségi osztályokon detoxikálják az ittas személyeket január 1-től