Hírvilág

Papp Magor is jelölt a MOK elnöki posztjára?

2011. DECEMBER 07.Valóban bíróság dönt majd arról, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) jogszerűen szedte-e be a visszalépő tagoktól a regisztrációs díjat - erősítette meg a MOK szerdán, hozzátéve: ők mindenkor a hatályos törvények szerint jártak el.

Éger István, a kamara elnöke utalt arra, hogy már több ügy is beárnyékolja a kamara szombati elnökválasztását, de törvény írja elő, hogy a választást év végéig meg kell tartani, "ez alól nincs kibúvó".
A Magyar Hírlap szerdán azt közölte: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) keresetet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz a MOK által április és június között beszedett regisztrációs díjak miatt; a tárca szerint ezeket az összegeket a kamarának vissza kell fizetnie a tagoknak.

A napilap a birtokába került dokumentumokra hivatkozva azt írta, hogy a kötelező kamarai tagság bevezetése után a tagfelvételi eljárások közigazgatási ügyeknek minősülnek, ezekért regisztrációs díjat nem lehetett volna beszedni. Kitértek arra is, hogy Réthelyi Miklós miniszter október elején törvényességi felügyeleti intézkedést kezdeményezett a MOK ellen az elmúlt hónapok tisztújítása miatt is, amelynek kapcsán külön vizsgálták a józsefvárosi választást. A cikk szerint az is felvetődött, hogy a MOK nem megfelelő alapszabálya akár a szervezet vezetésének a legitimitását és a kamara újjászervezését is veszélyezteti.

A kamara közölte: a MOK az érvényes testületi határozatainak birtokában, a számára a törvény által megengedett időszakban, a hatályos, és a felügyeletet ellátó minisztérium által is jól ismert és korábban nem kifogásolt alapszabály szerint a nem újonnan belépő, hanem a kamarába visszalépő tagjaitól július elsejéig regisztrációs díjat szedett. A Nefmi az eljárást kifogásolta, és a felek jogi álláspontjának különbözősége miatt az ügy bíróság elé kerül - tették hozzá.

Éger István, a MOK elnöke azt mondta: a minisztérium már október eleje óta tudott arról, hogy a 103 választókerületből egyben történtek kisebb szabálytalanságok. Minden eszköze megvolt ahhoz, hogy felügyeleti joga alapján beavatkozzon. Miután ez nem történt meg, az illetékes budapesti területi szervezet úgy döntött, hogy orvosolja a hibát, és november 22-én megismétlik a józsefvárosi választást. Ezt a minisztérium a kamarai elnök közlése szerint november 22-én, az utolsó pillanatban levélben és telefonon letiltotta.

Mint hozzátette, amikor ez a levél az országos elnökséghez is eljutott, ő sürgős választ kért a minisztériumtól arra, hogy a korábban megválasztott küldöttek küldöttek-e. Erre a levélre a minisztérium mostanáig nem válaszolt.
Éger István hangsúlyozta: "a jelenleg hatályos törvény értelmében a tisztújító országos küldöttközgyűlést december 31-ig meg kell tartani". Ennek a napját a MOK - már jóval korábban - e hét szombatra jelölte ki.

Közölte: tekintettel arra, hogy egy jogerősen le nem zárt, összességében nem túl jelentős problémáról van szó, amelynek a lezárását éppen a felügyeletért felelős minisztérium akadályozta meg, az elnökség úgy döntött, hogy amíg változás nem történik, addig a korábban megválasztott küldöttek legitimitását nem kérdőjelezik meg. Az érintett területet képviselő kollégákat is várják a szombati szavazásra - mondta Éger István.

A Népszabadság keddi számában írt arról, hogy a MOK elnöki posztjáért Éger Istvánnak két kihívója lesz: Berki Zoltán, a Semmelweis Egyetem orvosszakszervezetének elnöke és Lotz Gábor patológus. A lap úgy tudja: az elnöki tisztségre jelölést kapott Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke is, de valamiért mégsem szerepel a köztestület által összeállított listán.

Éger István azt mondta: nem tud, de neki nem is kell tudnia arról, hogy Papp Magor kapott-e jelölést. "A hatályos és érvényes jelölések minden dokumentuma a megfelelő szabályok szerint rögzítve van" - tette hozzá.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Hírvilág

Roosevelt betegsége

Franklin Delano Roosevelt amerikai elnök 130 éve született

Klinikum

A biológiai terápia 15 éve - A Figyelő 2015;2

HOLLÓ Péter

Mintegy 15 évvel ezelőtt új fejezet kezdődött a gyógyszergyártásban: megjelentek az első olyan szerek, melyekkel egy adott betegség patomechanizmusába célzottan tudunk a kulcsfontosságú molekulák gátlása révén beavatkozni. Legfőbb jellemzőjük, hogy biotechnológiai úton előállított, fehérjetermészetű molekulák, a gátolni tervezett molekulák vagy receptoraik antitestjei.

Egészségpolitika

Béremelés, úgy érdemes, ha az érezhető

Orvoshiány – talán az egészségügy egyre égetőbb és az egyik legnagyobb problémája. Külföld, illetve a magánszféra mind többeket csábít a megélhetés és persze a munkakörülmények miatt. Bérrendezésük folyamatosan napirenden van, érdemi változás azonban eleddig nem történt. A napokban nagyjából egy időben a Magyar Orvosi Kamara lépett fel határozottan a bérrendezés ügyében, illetve Lázár János beszélt arról, másfél és három millió forint lenne a reális bérezése a magyar orvosoknak.