Hírvilág

Ózoninjekció hátfájásra

2011. AUGUSZTUS 15.


A globális felmelegedéshez is kötődő gáz lehet a krónikus hátfájás legújabb ellenszere. Az új kutatások szerint az ózon és az oxigén megfelelő arányú keveréke képes összehúzni a sérült szöveteket és enyhíteni a hátfájdalmat.

Habár az ózongáz a természetben is megtalálható a Föld atmoszférájában, ahol megvéd bennünket a Napból származó káros ultraibolya sugárzástól, azért a gyógyászati célokra használt ózont laboratóriumi körülmények között állítják elő folyadék formájában, majd elegyítik oxigénnel.

A spanyolországi Doctor Negrin Egyetem és Kórház kutatói a porckorongsérvvel kezelt pácienseken kísérletezték ki az ózon hatását. Az orvosok a páciensek egy részének ózon és oxigén keverékét adagolták, míg a kontrollcsoportot csak oxigénnel kezelték.

A porckorongok a szomszédos csigolyák testei között találhatóak. A porckorongok erős rostosporc- gyűrűből és a gyűrű által körbefogott lágyabb magból épülnek fel. Az emberben a gerincoszlop hosszának negyedét a csigolyaközti porckorongok teszik ki. Ezek biztosítják a csigolyatestek közötti rugalmas érintkezést.

Az évek során ezek a korongok fokozatosan vizet veszítenek, amitől kevésbé lesznek rugalmasak és hajlékonyak, és hajlamosabbak lesznek a sérülésekre. Porckorongsérvről akkor beszélünk, ha a csigolyák közötti rugalmas kötőszövet kipúposodik, és fájdalmas nyomást gyakorol a környékbeli idegekre és ízületekre.

Az új kezelési eljárás során a sebészek apró kamerák segítségével az injekciós tűt az altatásban lévő páciens sérült porckorongjához irányítják, ahol befecskendezik az ózon-oxigént. Az ózon-oxigénkezelés minimális sebészeti beavatkozással jár, biztonságos és hatékony fájdalomcsillapítónak bizonyult, állítják a kutatók. Annak ellenére, hogy számos korábbi tanulmány is bebizonyította az új eljárás hatékonyságát, még mindig nem terjedt el széles körben ez a kezelési forma.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: A stressz is okozhat ízületi fájdalmat
A derékfájás diagnosztikájának és kezelésének modern szemlélete
A szöveteket megemésztve gyógyítanak
A derékfájás képalkotó diagnosztikájaHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Megoldották a betegség rejélyét

Sclerosis multiplexben szenvedhetett Oscar Wilde felesége