Hírvilág

Otthonukban önellátásra képesen éljenek

2013. OKTÓBER 01.


A prevencióra és az aktív emberi erőforrások megerősítésére van szüksége a geriátriai és az aktív fekvőbeteg-ellátásnak - hangsúlyozta az egészségügyért felelős államtitkár kedden Budapesten.

Szócska Miklós az Egymást Értő Szakemberek Nemzetközi Konferenciájának nyitó eseményén kiemelte: a geriátria területén az egyik legfontosabb cél, hogy otthonukban, egészségesen és önellátásra képesen lehessenek az idős emberek, és legyen elég szakember az ellátásukra.

Az államtitkár elmondta: elemzéseik szerint a szociális jellegű ellátások a jelenlegi aktív fekvőbeteg-ellátások 30-40 százalékát teszik ki, ezek mozaikszerűen léteznek az egyes kórházi osztályokon. Nagyobb lélegzetű beavatkozásokat már nem végeznek el ebben a kormányzati ciklusban, de előkészítik egy olyan átmeneti ellátási forma bevezetését, amely koncentráltan hozná össze az ilyen jellegű ellátásra szoruló betegeket a kórházak területén.

Nagy szükség van az aktív emberi erőforrásra mind a geriátriai, mind pedig a krónikusjáróbeteg-ellátások tekintetében. Ennek megoldására az alapellátásra, később a geriátriára szakosodott orvosképzést terveznek finanszírozni, oly módon, hogy beszámítják az orvostanhallgatók gyakorlati idejébe az ezeken az osztályokon eltöltött időt - ismertette.

Az államtitkár beszélt az elektronikus rendszerek fejlesztésének fontosságáról is, amely a háziorvosoknak lehetővé tenné, hogy betegeik összes leletéhez hozzáférjenek, így biztosítva a betegkövetés hatékonyságát. Ennek következtében a járóbeteg-ellátás lesz felelős azért, hogy feleslegesen senki ne kerüljön kórházba, és azt is könnyebb lenne ellenőrizni, hogy a páciens megkapja-e a számára legmegfelelőbb ellátást.

A Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság által szervezett konferencián az egész világon egyre nagyobb társadalmi-gazdasági kihívást jelentő, az időskori szellemi hanyatlás kórformáiról és az egyéb, hosszú idejű ápolással-gondozással járó időskori állapotokról tanácskoztak meghívott hazai és nemzetközi szakemberek.MTI 2013. október 1., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Ki itt a Frankenstein?

NAGY Zsuzsanna

Mary Shelley alkotása felvetette a modern bioetika alapkérdéseit.

Ökológia

Mennyi az elég?

Az SZVT Kutatási és Fejlesztési Központ székházában került sor arra az interaktív konferenciára, melynek témája Gyulai Iván „Fenntartható fejlődés” tanulmányának három fejezete volt. Az egyes fejezetekhez korreferátumok hangzottak el Gyulai Iván rövid ismertetőit követően, majd a hallgatóság oszthatta meg észrevételeit...

PharmaPraxis

Kutatási trendek a gyógyszerészi kommunikációban

A gyógyszerészi kommunikációval foglalkozó kutatások főbb irányvonalait bemutató különszámot jelentetett meg a Pharmacy című, szabad hozzáférésű, negyedéves folyóirat. A lap szerkesztőségi közleményében Sofia Kälvemark Sporrong és Susanne Kaae foglalták össze a különszámban bemutatott legérdekesebb trendeket (Trends in Pharmacy Practice Communication Research).

PharmaPraxis

Segíti-e az intézményekből történő átadás folyamatát vénás thromboembóliában szenvedő beteg esetében, ha szakgyógyszerész keresi fel otthonában konzultáció céljából?

A Journal of Patient Safety tanulmánya arra kereste a választ, hogy vénás thromboembólia kórházi vagy ambuláns ellátása után hazabocsátott betegek esetében javítja-e az átadás folyamatát, illetve növeli-e a betegek átadással kapcsolatos elégedettségét és antikoagulációval kapcsolatos tudását, adherenciáját, ha a hazabocsátást követően gyógyszerész látogatja meg őket otthonukban, valamint antikoagulációs szakértő általi telefonos tanácsadásban részesülnek.

Hírvilág

Mammográfiás szűrésre várják október 30-án a beutalóval rendelkező hölgyeket az SZTE Radiológiai Klinikán

A mellrák a hölgyek körében a leggyakrabban előforduló daganattípus, amely világszerte a nők 10-12 százalékát érinti, és évente mintegy 2200 életet követel Magyarországon! Ennek oka, hogy a többségüknél már csak előrehaladott klinikai stádiumban ismerik fel a betegséget, miközben az időben felfedezett és diagnosztizált emlődaganat sokkal hatékonyabban gyógyítható! Mivel a betegség kezdeti stádiumában tünet- és panaszmentes, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni a szűrővizsgálatok és a helyesen végzett, rendszeres önvizsgálat fontosságát! A legközelebbi mammográfiás szűrőnapon, október 30-án, pénteken 15 órától 20 óráig várják az SZTE Radiológiai Klinika Női Diagnosztikai Osztályán a beutalóval rendelkező hölgyeket szűrővizsgálatra.