Hírvilág

Nem okoz ajakhasadékot a szteroid

2011. AUGUSZTUS 15.


Azoknak a várandós nőknek a magzatai, akik terhességük előtt vagy alatt kortikoszteroidokat szednek, nincsenek kitéve az ajakhasadék kockázatának, ugyanakkor fennáll náluk annak a veszélye, hogy a kelleténél kisebb súllyal születnek – számol be ezekről a közelmúltban megjelent több tanulmány is.

Az egyik tanulmány Angliában készült, és a Journal of Investigative Dermatology című folyóiratban jelent meg. Ebben 35503 olyan terhes nő újszülöttjét figyelték meg, akiknek várandóságuk előtt vagy alatt írtak fel kortikoszteroidot, és 48630 olyat, akiknek nem kellett ilyen szereket szedniük. A kutatók nem találtak összefüggést a kortikoszteroidok alkalmazása és az újszülötteknél jelentkező ajak- vagy szájpadhasadék között, ugyanakkor bizonyos kockázatát látták a magzat nem megfelelő növekedésének szteroidhasználat mellett.
Egy másik kutatócsoport Dániából közel 52000 terhes nőt figyelt meg, akik az első trimeszter során kaptak kortikoszteroidot, és végső soron ők is hasonló következtetésre jutottak, melyet a Canadian Medical Association Journal című lapban tették közzé.
Az első tanulmány szerzője, Ching-Chi Chi, a taiwani Chang Gung Memorial Kórház munkatársa úgy vélte, hogy a dán tanulmány eredményei egybecsengenek az ő megfigyeléseikkel, miszerint az ajakhasadék nem hozható kapcsolatba a helyi szteroidok terhesség során történő alkalmazásával.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: LAM (Lege Artis Medicinae) - 2004; 14(10) Az ajak-és szájpadhasadékos gyermekek gondozása a háziorvosi gyakorlatban




Bátran használhatók a kortikoszteroid készítmények








HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

1.

2.

Lege Artis Medicinae

Egészségügyi munkaterv és program
SZEPT 26.

3.

Lege Artis Medicinae

A közelmúltban megalakult
SZEPT 26.

4.

Lege Artis Medicinae

Arcok a Parlamentből
SZEPT 26.

5.

Lege Artis Medicinae

Kártya már megint és még mindig
SZEPT 26.