Hírvilág

Nem kerül ki vagyon az egészségügyből!

2011. AUGUSZTUS 15.


A kormány által elfogadott Semmelweis Terv intézkedéseivel nem kerül ki vagyon az egészségügyből – szögezte le Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a kamarák vezetőivel szerdán a fővárosban tartott egyeztetésen.

Az államtitkár a három kamara vezetőségével folytatott nyilvános megbeszélésen röviden vázolta az egészségügyi átszervezés alapdokumentumának lényegi elemeit. Ezek közül kiemelte a kormány azon döntését, hogy az esetlegesen felszabaduló üresen álló korábbi egészségügyi intézmények hasznosításával, vagy esetleges értékesítésével - szavai szerint fontos a sorrend - a felszabaduló források az egészségügyi ellátórendszer fejlesztésébe forogjanak vissza.

Szócska Miklós cáfolta azokat a feltételezéseket, amelyek szerint a betegutak átszervezéséből adódóan az intézmények gazdasági együttműködése külön alapkezelőnél történne. A kormány az egészségügyi intézményrendszer együttműködéséből származó hatékonyságjavító funkciókat támogatja. A lényeg, hogy a rendszerben dolgozó intézmények, orvosok és szakdolgozók legyenek érdekeltek, és ezáltal hatékonnyá váljon az ellátás – tette hozzá.

Kiemelte továbbá, hogy a térségi ellátásszervezés kapcsán nem jönnek létre új intézmények. Az irányításukért felelős térségi központok a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) égisze alá tartoznak majd.

Szócska Miklós azt is elmondta: a fővárosi intézmények állami tulajdonba vétele kapcsán az érintettekkel, valamint az ország többi intézményével is megkezdték az egyeztetéseket a rendszer átalakítása kapcsán.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) alelnöke a Semmelweis Tervről azt mondta: a gyógyszerpolitikát érintő, általuk ismert, részben felvázolt irányok jók, de félnek attól, hogy a Széll Kálmán Terv ezt akadályozni fogja. Kiemelte, hogy a gyógyszertárak nagy része már így is eladósodott, helyzetükön a Széll Kálmán Terv csak tovább ront. Az MGYK alelnöke ezért azt javasolta, hogy dolgozzanak ki vészforgatókönyvet azokra a térségekre, településekre, ahol a nehéz helyzetbe került patikák miatt veszélybe kerülhet a gyógyszerellátás.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke azt mondta, a Semmelweis Tervre úgy tekintenek, mint egy bővülő, alakuló koncepcióra. Sarkalatos elemeként az alternatív forrásteremtést emelte ki, amely az egészségügyi dolgozók helyzetének javításához kapcsolódik. Ezzel összefüggésben azt is elmondta, a képzési rendszeren is lehet javítani, de ennek csak négy-öt év múlva lesz eredménye. A már végzett dolgozókra kellene helyezni a hangsúlyt - tette hozzá.

Balogh Zoltán szerint valamilyen kedélyjavító ösztönzésre még az idén szükség lenne. Ennek hiányában ugyanis nem lesz, ami itthon tartsa a dolgozókat, márpedig nélkülük a Semmelweis Terv is végrehajthatatlan.

Ehhez kapcsolódóan Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke azt mondta: a közérzetet pénzzel lehet javítani. Éger István a megbeszélést követően a sajtónak úgy nyilatkozott, a kormány által kedden elfogadott, hamburgeradó néven ismertté vált népegészségügyi termékdíj semmire sem lesz elég. Továbbá az olyan ötletek, mint például, ha több kórház közösen veszi meg a szenet, sem jelentenek megoldást, mert az így felszabaduló források nem fedezik az adósságállományt, márpedig először azt kell rendezni – tette hozzá Éger István.


MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma