Hírvilág

Nem a videojátékoktól agresszívak a gyerekek

2011. AUGUSZTUS 15.


Nincs szoros összefüggés a gyermekkori agresszió és az erőszakos videojátékok és televíziós műsorok nézése között - a Texas A&M Nemzetközi Egyetem kutatásai szerint.

A kutatók szerint a depressziós tünetek sokkal nagyobb hatást gyakorolnak a gyermekek és a tinédzserek agresszióra való hajlamára. Az eredmények ellentmondanak az Iowa Állami Egyetem márciusi felmérésének eredményének, amelynek során egyértelmű kapcsolatot mutattak ki az erőszakos játékok és az agresszív viselkedés kialakulása között.

A kutatásban 302, főleg latin-amerikai 10-14 éves korú gyermek vett részt. A résztvevőket meginterjúvolták a kutatás kezdetén, majd 12 hónappal később is. Az első interjúk során kiderült, hogy a gyerekek 75 százaléka játszott a közelmúltban valamilyen videojátékkal, 40 százalékuk pedig egyértelműen agresszív témájú játékokkal játszott. A fiúk gyakrabban játszottak agresszív játékokkal.

A második interjúban kiderült, hogy a fiatalok mindössze 7 százaléka követett el valamilyen erőszakos tettet (verekedés, rablás) a kutatás egyik évében, 19 százalékuk pedig nem erőszakos bűncselekményben (bolti lopás) vett részt. "Az otthoni és iskolai erőszakot, valamint a depresszióra való hajlamot is figyelembe véve úgy látjuk, hogy a videojátékok és a televíziós műsorok nem tehetők felelőssé a gyermekek erőszakos viselkedéséért" - nyilatkozta Dr. Christopher Ferguson, a kutatás vezetője.

"A depressziós tünetek azonban a legtöbb esetben képesek voltak előre jelezni az agressziót, különösen azoknál a fiataloknál, akiknél korábban kimutathatóak voltak valamilyen antiszociális személyiségzavar jelei."

A kutatás részletes leírása a Journal of Youth and Adolescence című szaklapban olvasható.

Forrás: MedipressDepressziós gyermekek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma