Hírvilág

Nanotechnológiával a rák ellen

2011. AUGUSZTUS 15.


Mindössze egy atomnyi vastagságú anyag, amely az acélnál is erősebb, és olyan rugalmas, mint a gumi. „Miniatűr tengeralattjáró”, amely az immunrendszert becsapva képes eljuttatni a kemoterápiás gyógyszert mélyen a daganat belsejébe.

Úgy hangzik, mint egy sci-fi, pedig nem az. A Nano Israel 2010 című nanotechnológiai konferencián bemutatott újdonságok egyike, amelyek a világ minden részéről vonzották Tel Avivba a nagyon, nagyon apró dolgokkal foglalkozó tudósokat. Az 1500 résztvevő között vegyészek, fizikusok és orvoskutatók is megtalálhatók, akik a sejtfal vastagságának megfelelő méretű szerkezetekkel dolgoznak.

Forrás: Medipress

„Mindnyájan azon dolgozunk, hogy a molekulákat az atom szintjén manipulálhassuk” nyilatkozta Dan Peer, a Tel Aviv-i Egyetem sejtkutatási és immunológiai tanszékének professzora. A fizikusok úgy fejlesztenek új anyagokat, hogy a meglévő struktúrákból vesznek el illetve adnak hozzá, a nano-orvoskutatók pedig a gyógyszerek beadásában próbálkoznak új módszerekkel.

Peer azon dolgozik, hogyan lehet hatékonyabban célba venni a daganatokat és a szklerózis multiplexhez hasonló betegségekhez társuló gyulladást azáltal, hogy a kemoterápiát és más toxikus kezeléseket jobban irányítják.

„Időnként a gyógyszer ott van, de nem működik célzottan” – állítja a kutató. A kutatók ilyen esetekben egyfajta „GPS rendszerrel” próbálják felszerelni a gyógyszert, hogy közvetlenül a rosszindulatú sejtekhez vagy gyulladásokhoz jusson el. Ennek egyik módja az, hogy a rákgyógyszert egy olyan vitaminhoz kötik, amelyet a daganatok szívesen felszívnak, így a gyógyszer is könnyen bejuthat a rosszindulatú sejtekbe.

„Az is lehetséges, hogy új anyagokat hozunk létre, a gyógyszerek új szállítóeszközeit, amelyek olyanok, mint az apró buborékok, miniatűr tengeralattjárók, amelyek bejuttatják a szervezetbe” – magyarázta Peer professzor.

Joseph Kost, a Ben Gurion Egyetem vegyészmérnöki karának professzora egy olyan technológián dolgozik, amely a Cisplatin kemoterápiás gyógyszert juttatja el a daganatokba. A gyógyszert egy apró hajó juttatja át a 100-1000 nanométer nagyságú réseken, ami „terápiás robbanófejjel” látja el a kutatókat. Miután bejutott, a kutatók ultrahanggal besugározzák a gyógyszer szállítóeszközét, melynek következtében „felrobban”, és a gyógyszert a daganat belsejében szétszórja. Mások arra próbálnak megoldást találni, hogyan lehet a szervezet immunrendszerét rávenni arra, hogy ne ellenséges vírusként azonosítsa a gyógyszereket, és ne támadja meg.

Másutt pedig a fizikusok, köztük az idei fizikai Nobel-díj nyertese, Andre Geim a nanotechnológia felhasználásával próbálnak új anyagokat kifejleszteni, melyeket meglepően sokoldalúan lehet felhasználni. Geim, a Nagy-Britanniában dolgozó orosz tudós, bemutatta a fejlesztés alatt álló ún. grafént, a grafit egy atomnyi vastagságú szeletét, amely erősebb, mint a gyémánt.

„El lehet képzelni, hány ezer eszközt tudunk készíteni a grafénból” – számolt be a 35 országból érkezett kutatókból álló hallgatóságnak. Geim hozzátette, hogy a grafén szerkezetének köszönhetően az anyagot a gyorsabb DNS-szekvenálásra is fel lehet használni.

Izrael számára a nano-kutatók konferenciája jó alkalom arra, hogy demonstrálja a kormány által támogatott szektort. „Fontos gazdasági kezdeményezésnek tartjuk a jövő Izraelje szempontjából” – nyilatkozta Barry Breen, az izraeli Országos Nanotechnológiai Kezdeményezés, a kormány tanácsadótestületének szóvivője. „A gazdaság domináns motorjává válhat.”

A szervezet feladata az, hogy az izraeli nanotechnológiai kutatást összehozza a magániparral. Az egyik legutóbbi projektben a jeruzsálemi 3G Solar vállalat a Bar Ilan Egyetem kutatóival együttműködve fejlesztett ki egy napsejtet, amely a növények fotoszintéziséhez hasonló módon állít elő energiát.

Aharon Gedanken, a Bar Ilan Egyetem vegyész professzora, a nanotechnológia felhasználásával fejleszt steril kórházi lepedőket és köpenyeket. A felhasznált technikát hangkémiának nevezik. Az eljárás során kémiai reakciók révén „mikrojet”-eket hoznak létre, amelyek a cink-oxidhoz hasonló antibakteriális fémek nanorészecskéit olyan nagy sebességgel lökik ki, hogy beágyazódnak a felületbe. Az így kapott szövet még akkor sem veszíti el antibakteriális tulajdonságát, ha a kórházban alkalmazott 92 fokon mossák.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.