Hírvilág

Nagycsalád és bűnmegelőzés - interjú dr. Szabó Endrével, a NOE leköszönő elnökével

2011. AUGUSZTUS 15.

– Mit értünk nagycsalád alatt Magyarországon?

– Magyarországon viszonylag kevés családban található három vagy háromnál több gyermek, egyes adatok 3-4%-ot, míg mások 7-8%-ot említenek. Bárhogy legyen is, ők nevelik a gyermekek 27-30%-át. Kiemelt fontosságú tehát ez a réteg, hiszen minimum egynegyed részben járul ahhoz hozzá, hogy a jövőben legyen, aki az egyre öregedő magyar népességet eltartsa. Minden kormányzatnak kiemelt feladata, hogy ezt a vékony réteget támogassa és védelmezze.Sajnos az utóbbi négy évben furcsán értelmezett szegénypolitikát éltünk át családpolitika címszó alatt, amely csak segélyezéssel foglalkozott, ez több szempontból hibás és kontraproduktív megközelítés volt.


– Hogyan értékeli az elmúlt időszakot, az elmúlt négy évet?

– Rettenetes négy éven vagyunk túl. Sok család tönkrement, jelene és jövője kilátástalan. A KSH adatai szerint a nagycsaládosok 80%-a él a létminimum küszöbén vagy alatt. A BAR-listán nyilvántartottak száma hihetetlenül mértékben emelkedett. A bankszektor agresszív marketingjének hatására családok tízezrei kerültek elkeserítő helyzetbe. Sokan lakásvesztés szélén állnak, ami elfogadhatatlan helyzet. A társadalombiztosítás privatizációs kísérletét is rendkívül komoly veszélynek láttuk. Könnyen a teljes társadalombiztosítási rendszert az összeomlás szélére juttathatta volna, szakmailag átgondolatlan és gazdaságilag is végtelenül felelőtlen ötlet volt. Komoly eredménynek tartjuk, hogy a NOE-nak több más civil szervezettel együtt sikerült felkelteni a lakosság figyelmét és végül közösen megakadályoztuk ezt az életveszélyes kísérletet.Az érdekegyeztetés és egyáltalán a párbeszéd hiányában folytatott balliberális politika ezen kívül is komoly károkat okozott, megszüntették a szegényrétegek kitörési pontjait, az ingyenes ifjúsági sport és a művészeti foglalkozásokat, így aztán csökkentek az értelmes elfoglaltság és kulturális orientálódás lehetőségei, ami pedig egyfajta alternatívául szolgálna, hatékonyan dolgozhatott volna a kriminalitás ellen. Mindemellett Herczog László miniszter jószándékkal és a lehetőségeihez képest igyekezett támogatni minket.


– Háziorvosként és kórházi gasztroenterológusként speciális rálátása nyílik a nagycsaládosok helyzetére…

- Nagycsaládosok rétege igen heterogén, a problémák is sokfélék. Fontos megjegyezni, hogy itt is cél, hogy igényesen neveljük gyermekeinket és lehetőség szerint magas színvonalú életet biztosítsunk számukra. Sajnos ez az utóbbi években igen nehéz, mondhatni ellehetetlenült, hiszen rendkívül magasak lettek sport és művészeti foglalkozások költségvonzatai. A bűnmegelőzés bizonyos rétegeknél a sportoktatásnál és a művészeti oktatásnál kezdődik. Kiváló sport és művészeti ösztöndíjak szűntek meg az elmúlt nyolc évben, amelyek fontos kitörési pontok voltak a roma családok számára, alapvető lenne ezeket minél hamarabb visszaállítani.


– Milyen intézkedéséket tart a legsürgetőbbnek e réteg megvédésére?

– A kilakoltatások megakadályozását, hiszen emberek tömegei kerültek kiszolgáltatott helyzetbe. Az államnak sokkal erősebb szabályozó szerepet kell vállalni a bankokkal szemben. Adományok megadóztatása szintén nagy érvágás volt, ami a legszegényebb réteget érinti, ennek eltörlése is fontos volna. Különös, hogy ezt éppen a szocialista többségű parlament szavazta meg. Várhatóan az új kormány javít ezen a helyzeten.Valamint, amint már utaltam rá a sport és művészeti programok visszaállítása is fontos elem lenne, mert enélkül a hasznos és fejlesztő jellegű tevékenységek nélkül eléggé sivár és lehetőségek nélküli élet vár az érintettekre. Mindez kitörési és felemelkedési lehetőségek sorát biztosítja a nehéz sorsú fiatalok számára.


– Az ön megítélése szerint, miként alakul a NOE szerepe a jövőben?

– Az elmúlt nyolc év főként a tiltakozás az ellenállás éve volt. Remélhetően a következő időszakban a kormány mind a családpolitika, mind az egészségügy területén meghallgatja javaslatainkat. Szeretnénk családbarát közhangulatot kialakítani, ahol „divat” több gyermeket vállalni. Ebben a médiának óriási szerepe van, a családellenes kibeszélő-show, a gyermektelen reklámok helyett fontos lehet családbarát programok sugárzása. Erre Írországban van példa.

Fejlesztünk, autópályákat építünk, új sétányokat parkokat adunk át, de kinek, ha nem lesz gyermek? Gazdaságilag is úgy tűnik, hogy azok a fejlett országok stabilak, ahol nem csökken a népesség.


– Hogy látja az orvosok szerepét ebben a munkában?

– Az orvosi munka közismerten stresszes, komoly védőfaktort jelent a többgyermekes család, ezt a saját példámon is érzem, illetve kutatások is alátámsztják. Fontos annak a kultúrának a megteremtése ahol az orvosok hangsúlyosabb közéleti szerepet vállalnak. Örömmel látnám, ha a sokszor különös ízléssel megáldott celebek mellett megjelene a kollégáim véleménye a médiában, különösen társadalmi kérdésekben.

eLitMed.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

Klinikum

Átoltottságot növelő stratégiák

Az Egyesült Államok 10 milliárd dollárral támogatta a Covid-19 elleni oltások fejlesztését, az USA állami szervei ezért is fontosnak tartják az átoltottság növelését. Tavaly novemberi adatok szerint az amerikai lakosság 40%-a nem akarta beoltatni magát, és az oltást nem akarók mindössze 46%-a mondta, hogy esetleg megfontolja a vakcinációt, ha majd több információ áll rendelkezésre. Ezek az adatok is alátámasztják, hogy az oltásfelvételt promotáló kommunikációs szakmai csoportoknak hatalmas munkát kell elvégezniük: ahhoz, hogy az élet visszatérhessen a normális kerékvágásba, az átoltottságnak el kell érnie a 80%-ot.

Gondolat

Egy halálra ítélt szakma végváraiban – Interjú dr. Prinz Gyulával

Mióta kineveztek tagozatvezetőnek, felhívtam valamennyi hazai fertőző osztályt, hogy megismerjem a valós helyzetet. Kétségbeejtő a fertőző osztályokon dolgozó orvosok létszáma, korösszetétele, és számos helyen aggasztó, hogy milyen nagy távolságra kell küldeni a mikrobiológiai mintákat. Valamennyi kórházban szükség van a klinikai mikrobiológiai és az infektológiai szolgálatra. A fejlett világban a világon mindenütt így van, ez nem tisztán pénz kérdése, hanem szemléleté is – mondta dr. Prinz Gyula a szakmai kollégium infektológia tagozatvezetője.

Klinikum

A korunk népbetegsége: az elhízás

A túlsúly problémája mára népbetegséggé nőtt ki magát: akár orvosként, akár betegként (vagy esetleg mindkét oldalról) szembesülünk az elhízás egészségromboló hatásaival, a kérdéskör nem hagyhat közömbösen bennünket.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.