Hírvilág

Módosítások és ellenőrzések

2011. AUGUSZTUS 29.

Bár a fővárosi kórházak államosítása és ingatlanjainak eladása vitte a prímet a Fővárosi Önkormányzat egészségpolitikai és szociális bizottságának hétfői ülésén, több napirendi ponton is kiéleződtek az ellentétek.

Kezdődött mindjárt a Péterfy Sándor utcai Kórház Rendelőintézet és Baleseti Központ szervezeti és működési szabályzatának módosításával. Havas Szófia, a bizottság ellenzéki alelnöke nem értette, miért kerül sor három új vezetői poszt létrehozására és egy merőben más struktúra kialakítására a legnagyobb adósságállománnyal rendelkező intézményben. Ráadásul történik mindez úgy, hogy nem a fenntartóval, hanem az államtitkársággal egyeztetnek a kórház ügyeiről. „Még nem történt meg az államosítás”, így egyelőre a fővárosi önkormányzat lenne illetékes dönteni például azokról az elképzelésekről is, melyek szerint a korábbi OBSI ismét önállóan működne.

Nem csak az államtitkársággal, hanem az önkormányzattal is egyeztetett az intézmény vezetősége a tervekről – adott választ az alelnök felvetéseire Szentes Tamás egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes, aki szerint a kórház racionális döntéseket hozott, az OBSI pedig a jövőbeni tervek szerint a dél-budai sürgősségi központ része lenne.

Az új helyettesek díjazás nélkül, szakmai és adminisztrációs ügyekben segítenék az igazgató munkáját – mondta az ülésen jelenlévő dr. Sásdi Antal, a Péterfy Kórház főigazgatója. Az SZMSZ-t a korábban az intézményben tevékenykedő önkormányzati biztos jelentése és intézkedési terve alapján alakítanák át. Hozzátette azt is, nem csak az illetékes főpolgármester-helyettessel, hanem Cserháti Péter helyettes államtitkárral – aki korábban az intézet adjunktusa volt – is rendszeresen egyeztetnek. Mint mondta: „az államtitkárság kiemelt figyelmet tanúsít irányunkba, és jelenleg nem vagyunk abban a helyzetben, hogy ezt a kiemelt érdeklődést visszautasítsuk”.

A napirend kapcsán Havas Szófia megjegyezte, komoly problémákat okoz, hogy a főpolgármester már három ízben vette le napirendről a fővárosi kórházak vezetőinek éves, kötelező beszámolóját, így sem a 2009-es, sem a 2010-es számadásokról nem tudott tárgyalni a közgyűlés, holott fenntartóként kötelességük lenne felügyelni intézményeik működését.

Több revizori jelentés is a bizottsági tagok asztalára került a hétfői ülésen. Az egyesített Szent István és Szent László, valamint a Nyírő Gyula Kórházban lefolytatott ellenőrzés beszámolóját hamar elfogadták, kicsivel többet időztek a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban történt vizsgálat eredményeinél, amelyek nem első ízben szerepeltek a grémium napirendjén. Bár a beszámolót a bizottság június elején már elfogadta, azonban egyidejűleg úgy döntött, szeretnék megismerni az ügy részleteit. A Hivatal belső ellenőrzési osztálya több közbeszerzési eljárást is hibásnak talált az intézménynél, és javasolta Istvánovszki Krisztina korábbi gazdasági igazgató fegyelmi felelősségre vonását.

A Hivatal illetékes osztályának vezetője, Janza Péter annyit kívánt hozzátenni az ügyhöz, hogy Istvánovszki valamennyi állítását megcáfolták, jelenleg büntetőeljárás is folyamatban van a kórházban történtek miatt.

Csak megválasztása után szerzett tudomást a 60 milliós sikkasztásról dr. Kálmán Sándor, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház jelenlegi főigazgatója. A bizottsági tagoknak elmondta, kinevezése után az ügyről sokáig senki nem tájékoztatta, de amint tudomást szerzett a történtekről, haladéktalanul értesítette Tarlós Istvánt. A gazdasági igazgató egyébként azóta benyújtotta a felmondását, amelyet a főpolgármester elfogadott.

eLitMed.hu, Tarcza Orsolya
2011-08-29

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

A betegek otthon tartott gyógyszereinek gyógyszerész általi áttekintése

A betegek otthon tartott gyógyszereinek gyógyszerész általi áttekintése (home medication review/home medicines review: HMR) egy olyan strukturált, betegközpontú és a beteg orvosával együttműködve végzett szolgáltatás, ami elősegíti a gyógyszerek optimális alkalmazását. A HMR során a gyógyszerész a körzeti orvossal való konzultáció után, a beteg egészségügyi információinak ismeretében, a beteg otthonában szisztematikusan áttekinti a beteg gyógyszereit, és azonosítja a gyógyszerekkel, illetve az alkalmazásukkal kapcsolatos esetleges problémákat, majd közreműködik azok megoldásában.

Gondolat

Indokolatlan az energiaitalok fogyasztása

Napjainkban különösen a fiatalok fogyasztják előszeretettel az energiaitalokat. Vásárolják, ha buliba készülnek, ha vizsgák előtt állnak, vagy csak azért, mert megszomjaztak. Vajon milyen összetevőkből állítják össze az italokat és mennyi energiát adnak fogyasztójuknak? – kérdeztük dr. Lugasi Andreától, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató-helyettesétől. Az energiaitalok fogyasztásáról dr. Zacher Gábor, a Péterfy Sándor Utcai kórház toxikológusa szintén elmondta véleményét.

Klinikum

Rheumatoid arthritis – hol tartunk ma - A Figyelő 2016;1

LÁNYI Éva

A rheumatoid arthritis (RA) kezelésével kapcsolatos új ACR-ajánlást 2015. év végén tették közzé. Az ajánlás igen széles körű, magába foglalja a hagyományos betegségmódosító szerek, a biológiai terápiás szerek, a tofacitinib és a szteroid alkalmazását, megkülönböztetve a korai és a nem korai rheumatoid arthritis kezelését.

Gondolat

A HIV-pozitívak transzplantálhatóságát is szabályozni kell! – Interjú dr. Langer Róberttel

Jövőre csatlakozunk az Eurotransplanthoz. Létre kell hozni addigra egy adatbázist, nemzeti transzplantációs regisztert, valamint a szakterülethez kötődő regiszterek felügyeletét. Ki kell alakítani egy adatbázist, amelyben össze lehet fogni a centrum adatokat és a donorszervek adatait – mondta dr. Langer Róbert, a Transzplantációs Szakmai Kollégium tagozatvezetője.

Hírvilág

Jövőre is visszamenőleges béremelés

A járóbeteg-ellátás 2013-ra tervezett állami átvétele elmarad.