Hírvilág

Mindig érdemes leszokni a nikotinról

2013. JANUÁR 25.Megnőtt a tüdőrák és a krónikus obstruktív légúti betegségek (COPD) halálozási kockázata a dohányzó amerikai nők körében az elmúlt fél évszázad során - derítette ki egy nagyszabású vizsgálat, amelynek eredményeit a New England Journal of Medicine csütörtöki számában megjelent tanulmány ismerteti.

A világon 1,3 milliárd ember dohányzik, az Egyesült Államokban számuk meghaladja a 35 milliót. A kutatók hét nagy követéses vizsgálat eredményeit elemezték, hogy összehasonlítsák a dohányzási szokások változását az elmúlt fél évszázad során, valamint összevessék a férfiak nikotinnal kapcsolatos betegségeinek halálozási adataival.

A vizsgálatokban összesen 2,2 millió ötvenöt évesnél idősebb felnőtt vett részt, a halálozási adatokat az 1959-65, 1982-88 és 2000-20010 közötti időszakban elemezték - olvasható az Amerikai Rák Társaság honlapján és a BBC hírei között.
Az amerikai női dohányosok első "nemzedéke" az 1950-es és 1960-as években szokott rá a cigarettázásra, és esetükben 2,7-szer nagyobb volt a tüdőrák-halálozás kockázata, mint nemdohányzó nőtársaik körében, a COPD-mortalitás rizikója pedig a négyszerese.

A 2000 és 2010 közötti mintában a női dohányosok esetében a tüdőrák-halálozás kockázata már 25,7-szerese a nemdohányzókénak, a COPD esetében pedig a rizikó 22,5-szeres. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a nők sokkal fiatalabb korban szoknak rá a cigarettára és sokkal többet dohányoznak, mint régen.

A halálozási mutatók a férfi és a női dohányosok körében csaknem azonosak. Az 55 év feletti férfiak és 60 évesnél idősebb nők esetében az "összetett" okokra visszavezethető mortalitás háromszor magasabb a dohányosok, mint a nem dohányozók körében. Míg a férfi dohányosoknál a tüdőrák miatti halálozás az 1980-as szinten stabilizálódott, a COPD miatti mortalitás kockázata tovább növekszik.

A vizsgálatokat irányító Michael J. Thun, az Amerikai Rák Társaság volt elnöke szerint a növekedésben a "könnyű" cigaretták lehetnek a vétkesek - a "mild" és light" jelölésű változatokat sokkal mélyebben szívják le, s ezáltal jobban károsítja a nikotin a tüdőszövetet.

A vizsgálat ugyanakkor azt is bebizonyította, hogy a nikotinról bármely korban történő leszokás évekkel hosszabbíthatja meg az élettartamot. A 25-34 éves korosztálynál a leszokás mind a férfiak, mind a nők körében 10 évet jelent, 35 és 44 év között kilencet, a 45 és 54 közötti korosztálynál hatot, míg az 55-64 éveseknél négyet.
(https://www.cancer.org/cancer/news/risk-of-lung-cancer-death-increased-during-last-50-years-for-women-smokers)
(https://www.bbc.co.uk/news/health-21168516)MTI 2013. január 24., csütörtök

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.